Hirdetés
Hirdetés

Visszavágnak a katalánok levert szabadságharcukért

Fellegi Tamás, 2019. február 07., 06:09

A kisebbségből kormányzó spanyol miniszterelnök kellemetlen helyzetben van: el kellene fogadtatni a parlamenttel a költségvetést, de a szeparatista katalán pártok ezt megakadályozhatják, ami előrehozott választásokhoz is vezet. Most visszaüt a 2017-es brutális fellépés: a katalán elnök száműzetése, kormánytagok letartóztatása.

2017-őszén, amikor Katalónia Spanyolország által nem engedélyezett népszavazást tartott a függetlenségről, a spanyol kormány érthető módon fellépett azért, hogy az elszakadás ne sikerüljön, hisz ritka, hogy egy ország önként elengedi egy függetlenségre vágyó nemzeti kisebbségét. A népszavazás eredményét érvénytelennek nyilvánították, a katalán parlamentet feloszlatták, és az autonómia átmeneti megszüntetésével közvetlenül átvették a hatalmat az új katalán parlament megválasztásáig.

Megtorlás

Eddig talán még rendben is van a dolog, de ezen a ponton elvetették a sulykot: olyan megtorlásba kezdtek, ami leginkább a Haynau-félére emlékeztetett az 1848-49-es magyarországi szabadságharc leverése után. Vértanúk ugyan nincsenek, de letartóztatási parancsot adtak ki a katalán elnök és egész kormánya ellen, az elnök kénytelen volt az Európai Unió országaiban menedéket keresni, és végül a németek biztosították neki a védelmet: ott maradhat, nem adják ki Spanyolországnak, ők is ellenzik a brutális megtorlást.

Hirdetés

A többi volt miniszter azonban börtönbüntetésre számíthat, így ahelyett, hogy igyekeztek volna a spanyolok a mielőbbi megbékélést előmozdítani, ezzel inkább feltüzelték a katalánokat, akik most ott vágnak vissza, ahol tudnak. Most erre remek lehetőség adódik: a spanyol parlamentben a két függetlenséget támogató katalán párt kilátásba helyezte, hogy módosító indítványokkal fogják lehetetlené tenni a 2019-es költségvetés elfogadását (amely nem a naptári évhez igazodik, ezért szavaznak most róla). Ha ezt az ellenzék többi pártja is megszavazza, a kisebbségben kormányzó szocialisták számára nem marad más lehetőség, mint előrehozott választásokat kiírni.

Koholt perek, 1849-es vádak

A katalánok így most feltételeket szabhatnak támogatásukhoz: alapvetően a katalán kérdés újratárgyalását, amelyben elvileg nincs szó a teljes függetlenségről, sokkal inkább a letartóztatott politikusok szabadon engedéséről. Február 12-ig lehet visszavonni a módosító indítványokat, és érdekes módon ugyanezen a napon lesz a katalán szeparatista vezetők perében a döntő tárgyalás.

A főügyész 25 évig terjedő szabadságvesztést kér lázadás vádjával, ami most, egy 21. századi demokráciában különösen rosszul mutat. A megtorlások, politikai indíttatású perek, volt vezetők bebörtönzése mostanában leginkább a volt Jugoszlávia hányattatott sorsú utódállamaiban divat, Spanyolországban ezt csak akkor lehetne megérteni, ha máshogy nem tudják megakadályozni a katalán kilépést, de erről szó sincs (az a kérdés persze messzire vezet, hogy mely népnek van joga a függetlenségre, melyiknek nincs).

Megbékélés, kapituláció, vagy kormánybuktatás?

A megoldás egyszerű lenne: a monstre perből kihátrálna az állam, nem hergelnék a katalánokat, sőt, még volt elnöküket is békén hagynák, és hazatérhetne. Cserébe a katalánok lehetővé tennék, hogy meglegyen a költségvetés és hatalmon maradhasson a jelenlegi kormány. Persze nem zárható ki, hogy a katalán pártok visszakoznak az utolsó pillanatban a költségvetést illetően, de ezt a per miatt feldühített népük előtt nehéz lenne megindokolni.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most derül ki, hogy sokkal magasabb is lehetne a minimálbér

Most derül ki, hogy sokkal magasabb is lehetne a minimálbér

Egymás után jelentik be a nagyobb cégek idei béremelési terveiket, köztük a nagy élelmiszerkereskedelmi láncok, ahol jellegzetesen sok minimálbéres, vagy ahhoz közeli állás akad. Nos, a számok igencsak elszakadtak a hivatalos kötelező legkisebb bérektől, vagyis azok jócskán le vannak maradva.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?