Hirdetés
Hirdetés

Visszavett a heveskedésből Skócia első asszonya

Fellegi Tamás, 2016. október 14., 16:15

Nicola Sturgeon skót első miniszter kissé visszafogottabban nyilatkozott a skót függetlenséggel kapcsolatban, mint az eddigiekben. Egyrészt talán nem akarja, hogy az a vád érje, miszerint semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a Brexit ügyében, másrészt nem biztos benne, hogy most sikerre vinné a népszavazást.

Konkrétan azt nyilatkozta Skócia elsőszámú vezetője, hogy nem sieti el a második skót függetlenségi népszavazás kiírását, hanem megvizsgálja, létrejöhet-e az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból úgy, hogy az Skócia számára is elfogadható legyen. Ez az első ilyen nyilatkozata, eddig azt hangoztatta, hogy mivel a népszavazáson a skótok 62 százaléka akart az EU tagja maradni, országát nem rángathatják ki onnan akarata ellenére.

Már mást jelent a biztonság

Az első függetlenségi népszavazást két éve tartották, akkor, ha nem is nagy többséggel, de a Nagy-Britanniában való maradás mellett döntöttek a választók, igaz, az egyik fő érv az volt a kampányban, hogy így az EU tagjai maradhatnak. Anglia és Skócia uniója 309 éve tart, de előtte már évszázadokon át megpróbálta Anglia bekebelezni Skóciát, az unió ennek egy kényszerített, de mégiscsak kétoldalú formája lett, valahogy úgy, mint a magyar kiegyezés 1867-ben.

Hirdetés

Sturgeon a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy míg két éve az volt a kérdés, hogy Nagy-Britannia biztonsága vagy a független Skócia bizonytalansága, most erről szó sincs, hisz maga Nagy-Britannia került teljes bizonytalanságba az EU-tagsági népszavazással és az azóta tartó, egyelőre sehová nem vezető politikai irányvonallal, amely még azt sem tudja meghatározni, mikor és miről tárgyaljanak az Unióval.

Beadvány

A szelídebb hangnemre egy nappal azután váltott át a skót első miniszter, hogy a skót parlamentnek benyújtotta az újabb függetlenségi népszavazás lehetőségéről szóló törvénytervezetet, ezzel jelezve Theresa May brit miniszterelnöknek, hogy a mostanában körvonalazódó durva válás, melynek során az ország elvesztené az európai egységes piacot, Skóciának végképp nem elfogadható, és ezesetben jöhet az Egyesült Királyság felbontása.

A kör négyszögesítése

A BBC interjúban úgy fogalmazott, hogy ha megvan a megfelelő kreativitás, meg lehet találni azt az utat, amely figyelembe veszi, hogy az Egyesült Királyság egyes részei, mondhatni tagállamai hogyan szavaztak a Brexit kérdésében. Azt mondta, javaslatokat fog tenni ezzel kapcsolatban Theresa Maynek. Úgy gondolja, Skócia elérhetne egy olyan státust, mint Norvégia vagy Izland, de részletekbe nem bocsátkozott. Eltérő státuszt elvileg csak független államok kaphatnak, kérdés, lehet-e a kört négyszögesíteni, vagyis lehet-e Skócia és az EU között más kapcsolat, mint az Egyesült Királyság és az EU között, úgy, hogy közben Skócia az Egyesült Királyság része marad.

Hozzátette, ha végül arra jutnak, hogy semmilyen kompromisszumos megoldás nem lehetséges, akkor marad a függetlenség, hisz nem lehet megvonni Skóciától azt a jogot, hogy eldöntse, ebben az esetben mit szeretne tenni. Mindenesetre megígérte, hogy az összes kompromisszumos lehetőséggel próbálkozni fog.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Furcsa bírság: súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Furcsa bírság: súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordbírságok, valamint Magyarországon a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott GVH döntés is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?