Aki gyermeket vállal, nem szegénységet vállal

2011. május 04., 19:05

A Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkárság kampányban hívja fel a figyelmet a családi életet támogató munkahelyek fontosságára

Az „Egyensúly a családban + egyensúly a munkában = egyensúly a világban” szlogen mögé felsorakozva médiakampánnyal, rendezvénysorozattal és pályázattal hívja fel a figyelmet a következő hónapokban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága a nők és férfiak társadalmi egyenlősége, a családi életet támogató munkahelyek fontosságára, valamint az esélyegyenlőségre. Azt hirdetik: aki boldog családban él, az a munkahelyén is jobban teljesít

Az államtitkárság szerint a látszólag egymástól különálló területek szervesen összekapcsolódnak, hiszen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének megteremtésével családi egyensúly hozható létre, a megfelelő családi lét a munkaadók számára is kézzelfogható pozitívum, hiszen a harmonikus családban élő munkavállaló terhelhetőbb és jobb teljesítményt nyújt. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága épp ezért a következő hónapokban kiemelt hangsúlyt fektet ezen területek meg ismertetésére, bemutatására számos formában, különböző szemszögekből megközelítve azokat - hangzott el az államtitkárság szerdai sajtótájékoztatóján.

Az eseményen Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: saját bőrén is tapasztalta, hogy a munka és a család összehangolása sokszor nem egyszerű. Mint megjegyezte: a napi feladatok megoldásában az a legnagyobb kihívás, hogy a kormányszóvivői teendők ellátása mellett 10 éves kisfiának nevelését is a lehető legjobban meg tudja oldani. A szóvivő szerint annak érdekében, hogy a gyermeket nevelő anyák könnyebben visszatérhessenek a munka világába, a kormány eddig is számos intézkedést léptetett életbe: Nagy Anna többek között a munkáltatók által igénybe vehető járulékkedvezményt és a nők számára 40 év munkaviszony után lehetővé tett nyugdíjba vonulást említette. Ez utóbbi intézkedésnek köszönhetően a kormányszóvivő szerint a nagymamák több segítséget nyújthatnak lányaiknak az unokák nevelésében.

A gyermekvállalást elősegítő intézkedések között említette a gyes maximális időtartamának 3 évre történő visszaemelését és a kormánynak azt a vállalását, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatos költségeket adómentessé teszik. (Ez utóbbi alatt a kormány egyelőre a családi adókedvezmény rendszerét szokta érteni.)

Soltész Miklós államtitkár a sajtótájékoztatón megemlítette: a magyar EU-elnökség témáinak kiválasztásánál kiemelt szerepet kapott a család is. Az államtitkár leszögezte: a gyermekvállalás nem jelenthet egyet a szegénység vállalásával; kiemelt feladatként kezelik azt, hogy a fiatalok újra merjenek házasodni, az anyák pedig merjék megszülni magzataikat.

Ennek érdekében májusban és júniusban tudatformáló médiakampány formájában hívja fel a minisztérium a figyelmet a nők és férfiak társadalmi egyenlőségére az Európai Unió PROGRESS közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási programja (2007-2013) keretében. A kampány küldetése, hogy növekedjen a nemek közti szolidaritás és partnerség elsősorban a munka és a családi élet tekintetében. A kampány elősegíti a témával kapcsolatos általános tudatosság növelését, az általános figyelem felkeltését, a terminológia helyes használatát és a nemi sztereotípiák kiküszöbölését. Emellett fontos szerep jut annak tudatosítására, hogy az egész Európát érintő demográfiai válság megoldásának egyik eleme a családok megbecsülése, a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének elősegítése a nők és a férfiak számára egyaránt, amely a munkaerőpiac rugalmasabbá és családbarát szemléletűvé válása nélkül nem valósítható meg.

Az előző kormány által indított Családbarát Munkahely pályázatot idén megújult formában, újragondolt tartalommal hirdetik meg május 13-án.

Soltész Miklós a PROGRESS programról elmondta: idei költségvetése 110 millió forint, melynek 80 százalékát az EU finanszírozza. Összesen 5 elemből épül fel: ezek közül elsőként egy esélyegyenlőségi tudásportált említett. A program második eleme az EsélyNap 2011 fesztivál, melynek keretében május és június során minden megyében esélyegyenlőségi napot rendeznek. A PROGRESS program égisze alatt konferenciát és országos fejlesztéspolitikai képzést is szerveznek, a program ötödik eleme pedig a sajtótájékoztatón ismertetett általános tudatformáló kampány.

Soltész Miklós szerint a kampány fő üzenete a férfiak számára az, hogy nem csak az a feladatuk, hogy megkeressék a pénzt, be kell kapcsolódni a háztartás vezetésébe, a gyermeknevelésbe is. Az államtitkár arra bíztatta a munkaadókat, hogy ne féljenek gyermekes nőket foglalkoztatni, hiszen ők az otthon szerzett tapasztalataik segítségével a munka világában is könnyebben megállják a helyüket.

Kiemelte: a kampány egyik kiemelt szerepe, hogy megszólítsa az abortusz előtt álló nőket. Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar társadalom nem áff felkészülve az abortusz betiltására, ehelyett a programmal szeretnék a kérdésről vallott társadalmi szemlélet alakításával akár felére csökkenteni a terhességmegszakítások számát. Annak érdekében, hogy azok a kisgyermekek is családba kerülhessenek, akiknek ez nem adatott meg, 2010 végén a kormány egységesítette, ezzel egyszerűsítette és megkönnyítette az örökbefogadást, valamint bevezette az örökbefogadói GYES-t - mondta el az államtitkár. A kampány keretében többek között kórházakban is olyan szórólapokat helyeznek ki, amelyek az abortusz helyett inkább az örökbeadásra hívják fel a figyelmet.

Privátbankár - Gáspár András

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.