1p
Alábbhagyott a nap eleji lendület az európai részvénypiacokon késő délelőtt, a svájci frank több hetes csúcsra erősödött az euróval szemben. A magyar eszközök folyamatosan gyengülnek, az OTP vesztesége 9 százalék fölött járt, az eurót 305 forint körül jegyzik
Alábbhagyott a nap eleji lendület az európai részvénypiacokon késő délelőtt, a svájci frank több hetes csúcsra erősödött az euróval szemben. A magyar eszközök folyamatosan gyengülnek, az OTP vesztesége 9 százalék fölött járt, az eurót 305 forint körül jegyzik.

15:24

A New York-i értéktőzsde emelkedésében nagy szerepet játszik, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb része számít egy újabb mennyiségi lazító programra a FED-től. Egy esetleges QE3 szükségességéről több FED tag is beszélt az elmúlt napokban.

Nyitás után a Dow Jones

Forrás: Yahoo Finance


A FED az elmúlt három évben 2300 milliárd dollár értékben vásárolt állampapírokat, és toxikus eszközöket. Ha lesz QE3 akkor a legnagyobb valószínűséggel jelzálog fedezetű papírokat vásárol az amerikai tartalék-bankrendszer, hogy így segítse az ingatlanpiac talpra állását. Ben Bernanke FED-elnök sajtótájékoztatója az európai, és az amerikai piacok zárása között lesz.

14:35


Határozott emelkedéssel nyitott a New Yorki értéktőzsde. A pozitív korrekció oka a vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adat, és az, hogy a dollár gyengülése miatt emelkedtek a nyersanyag árak. Természetes korrekció is kezdődött a Wall Streeten, miután a Dow Jones ipari átlagindex az elmúlt két napon 500 ponttal zuhant. A vezető amerikai tőzsdeindexek jelentős 1,5 százalék körüli pluszba kerültek a nyitásban. Ezzel egyidőben nagyot javult a hangulat az európai tőzsdéken is. Esik a dollár árfolyama, az euró-dollár átlépte az 1,38-as szintet, drágulnak a nyersanyagok.

Megállt a zuhanás a forint piacán, a hazai deviza mind a három fő devizapárjával szemben erősödni kezdett, és egyelőre nem szakadt tovább a budapesti értéktőzsde sem. A hazai fizetőeszköz délután fél 3 után nem sokkal még nem tudta átlépni a 305-ös határt az euróval szemben, ahogy a CHF sem tudott a 250-es szint alá kerülni, de legalább a zuhanás megállt.



14:00

Kora délután kissé javult a hangulat a piacokon. A nyugat-európai tőzsdemutatók továbbra is idegesen mozognak szűk sávban, ugyanakkor az amerikai határidős indexek pluszos New York-i tőzsdenyitást vetítenek előre.

A befektetői kedv javulását egyértelműen az amerikai foglalkoztatási adatsor okozta. Az ADP jelentése szerint októberben a várakozásoknál többen 116 ezren találtak munkát a magánszektorban. Az adatsor legjobb híre, hogy jelentős számú új munkahely keletkezett a kulcsfontosságú szolgáltató szektorban. (Ez adja az amerikai gazdaság közel kétharmadát.)

A hírre ismét gyengülni kezdett a dollár, az euró/dollár középárfolyam az 1,38-as szint közelében mozog. A dollár gyengülése és a halványan javuló befektetői hangulat nyomán emelkedtek a nyersanyagárak, drágul az olaj és az arany. Az amerikai kereskedés vége felé várható Ben Bernanke FED-elnök beszéde a Nyíltpiaci Bizottság kamatdöntéséről, ez nagyban befolyásolja majd a nap végi piaci hangulatot.

Sarkozy kiakadt, egyetlen kérdés van, akarnak-e a görögök eurót?



A francia sajtó értesülése szerint Sarkozy úgy véli: nincs miről tovább tárgyalni, a görögök egyetlen fillért sem kapnak, ameddig nem fogadják el a Nemzetközi Valutaalap által megkövetelt szerkezetátalakítási tervet. A referendumot pedig a lehető leghamarabb az egyetlen érvényes kérdéssel kell megrendezni: akarnak-e a görögök az eurózónában maradni vagy sem. Ezek a Le Monde szerint Sarkozy feltételei a görög kormányfőhöz, akit szerda este Angela Merkel német kancellárral, az Európai Unió, továbbá az Európai Tanács, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel együtt rendkívüli tanácskozás keretben fogad a franciaországi Cannes-ban, a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt.

Az európai kereskedés továbbra is nyomott a görög hírek miatt. Egyelőre nem tudni hogy reagálnak az EU vezetői a Papandreu-kabinet népszavazási tervére, ugyanakkor egyre többen számítanak arra, hogy a mai és holnapi cannes-i találkozón meggyőzik a görögöket a referendum elvetéséről. Rontott a hangulaton, hogy elhalasztották az EFSF kötvénykibocsátását. A bizonytalan hangulatban emelkedtek a hozamok a portugál és a magyar állampapír-aukción is.

Egyelőre megállt a magyar piac mélyrepülése, az OTP papírok több mint 7 százalékos mínuszban állnak, az eurót 306 forint alatt jegyzik.

11:55

A befektetők teljesen bizonytalanok, az esti cannes-i csúcstalálkozót várják, és a holnapi G20-as találkozót. Több híreszteléssel ellentétben úgy tűnik egyelőre tartja magát a hír amely szerint a görög miniszterelnök népszavazásra bocsájtja az uniós mentőcsomagot. Az első megdöbbenés után most kérdés, hogy az unió vezetői meg tudják-e győzni a Papandreu-kormányt, hogy ezt ne tegye, illetve teljesen bizonytalan, hogy határoznak-e bármilyen szankcióról. 

A másik nagy esemény a ma esti FED kamatdöntés, és az ezt kísérő szokásos beszéd Ben Bernanke FED-elnöktől. A piaci szereplők nagy része számít valamilyen utalásra egy újabb monetáris enyhítő lépésre, ugyanakkor a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az amerikai tartalék-bankrendszer nyíltpiaci bizottsága tavaszig nem jelent be újabb lépést.

Európában az is borzolja a kedélyeket, hogy váratlanul elhalasztották az európai mentőalap által tervezett mai kötvénykibocsájtást a bizonytalan piaci hangulatra hivatkozva. A várt 3 milliárd euróból Írországot mentette volna az EFSF (European Financial Stability Facility). A Reuters jelentése szerint a befektetők korábban úgy számoltak, hogy erős túljegyzés lesz a mai aukción; az EFSF szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt.

A Budapesti Értéktőzsdén folytatódott a lejtmenet, a magyar tőzsde a nyitás óta egyre mélyebbre kerül párhuzamosan a nyugat-európai hangulat romlásával. Ahogy az várható volt, az OTP vezeti az esést, a bankpapírok több mint 9 százalékkal szakadtak délelőtt, de nem áll jól a Mol sem, az olajrészvényeket több mint 5 százalékkal borították be.

A magyar piac két nap szünet után nem mutatott jelentős esést a nyitásban, de ennek csak az volt az oka, hogy közben az európai piacokon átmenetileg javult a hangulat, és az, hogy a hosszú hétvége előtt pénteken már alulteljesített a BUX. Sokan számítottak ugyanis egy leminősítésre a szünnapok alatt. 

Nem talált magára a forint sem, a hazai deviza ugyan nem olyan gyenge, mint tegnap, amikor 310 forint fölött is járt az euró, ugyanakkor megállt a reggeli erősödés, az eurót 307, a svájci frankot 252 forint körül jegyzik a bankközi devizapiacon.

A forintot a nemzetközi nyomáson kívül továbbra is terhelik a hazai pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak, főleg hogy nem tudni, milyen konkrét intézkedéseket jelent még be a kormány a végtörlesztéssel kapcsolatban, csak azt tudni, hogy jelentősen csökkentenék a devizahitelesek számát. Közben gyakorlatilag konszenzussá nőtte ki magát a várakozás, hogy egy vagy több hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriába süllyeszti a magyar hitelbesorolást.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG