Decemberben szavazhatnak a görögök

2011. november 03., 07:24

A német-francia tandem mutatja a kiutat a görögök által keltett káoszban - Athén majd kap pénzt, ha véget vet a maga által gerjesztett bizonytalanságnak. Decemberben lehet a referendum

A német-francia tandem mutatja a kiutat a görögök által keltett káoszban - Athén majd kap pénzt, ha véget vet a maga által gerjesztett bizonytalanságnak.

Görögországnak el kell döntenie, hogy az eurózónában kíván-e maradni, és világossá kell tennie álláspontját az európai pénzügyi mentőcsomagról, ha szeretne hozzáférni a pénzügyi támogatás következő részletéhez - hangsúlyozta Franciaország és Németország vezetője a görög válság kiéleződése miatt a franciaországi Cannes-ban szerda este rendezett válságtanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Megszólalt az örök szkeptikus
Az euróövezet válságának igazi oka a helytelen európai gazdálkodás, Görögország problémája csak ennek következménye - állítja cseh köztársasági elnök. Václav Klaus szerdán Prágában annak kapcsán nyilatkozott, hogy Görögország népszavazást kíván kiírni a mentőcsomag felvételéről.
Bár Európában egyre többen állítják azt, hogy az euróövezet mai problémáit Görögország idézte elő, Klaus nem ért egyet ezzel a véleménnyel. Leszögezte: igaz, hogy Görögország önként lépett be az euróövezetbe, de az is tény, hogy oda valakik felvették. Klaus hasonlóan látja a hatalmas görög adósság problémáját is.
"Egyértelműen megmondtuk Athénnak, a kormánytöbbségnek és az ellenzéknek is, hogy az európaiak és az IMF addig nem utalják át (a tavaly aláírt összesen 110 milliárd eurós mentőcsomag) hatodik, (8 milliárd eurós) részletét, amíg az október 27-i csomagot nem fogadják el, és a népszavazás kimenetele körüli bizonytalanság nem múlik el" - fogalmazott Nicolas Sarkozy.

A francia elnök kitért arra is, hogy a Brüsszelben múlt héten elfogadott megállapodás megvalósítását "felgyorsítják" az eurózóna országai.

Az IMF arra kéri Európát, amit épp a görögök akadályoznak


A Görögország érdekében elfogadott pénzügyi mentőcsomag "határozott" alkalmazását kérte Európától szerda este Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója.

"Az európai partnerek határozottságán és eltökéltségén múlik az október 27-én hajnalban elfogadott megállapodás életbe lépése, és az elkerülhetetlenül felmerülő akadályok leküzdése" - mondta az IMF-vezér a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak munkaadói szervezeteinek vezetőivel Cannes-ban folytatott megbeszélésének szünetében.

"Természetesen lesznek akadályok az úton, néha nagyok is" - ismerte el Lagarde a Görögország megsegítését célzó európai pénzügyi mentőcsomagról tervezett népszavazásra utalva, amely bizonytalanná tette magát a mentőcsomag megvalósíthatóságát. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ritkán látott még ekkora elszántságot az összehangolt fellépésre".

Csütörtök reggel külön válságtanácskozást tartanak az európai intézmények vezetői az eurózóna azon tagállamaival, amelyek a G20-as csoportnak is a tagjai. A hírek szerint a görögök december 4-én vagy 5-én tarthatják meg a népszavazást.

MTI, Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoznak az úgynevezett szuperbaktériumok, ezek ugyanis rendkívül ellenállóak az antibiotikumos kezelésekkel szemben. Egy-egy új baktériumtörzs fejlődése így soha nem látott, súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére a tudósok találtak egy módszert, amivel felvehetik a harcot – ehhez azonban előbb meg kell fejniük egy kacsacsőrű emlőst.