1p
Összesen öt embert, egy cseh, illetve két-két szlovák és magyar állampolgárt állítottak elő a Capital Partners nevű cégnél kedden folytatott házkutatás során
Összesen öt embert, egy cseh, illetve két-két szlovák és magyar állampolgárt állítottak elő a Capital Partners nevű cégnél kedden folytatott házkutatás során.

Összesen öt embert, egy cseh, illetve két-két szlovák és magyar állampolgárt állítottak elő a Capital Partners nevű brókercégnél kedden folytatott házkutatás során; mindannyian a cég vezetői, gyanúsítottként is kihallgatják őket - közölte a cég fővárosi, Bajcsy-Zsilinszky úti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a BRFK szóvivője.

Tafferner Éva elmondta, hogy a gyanú szerint a cseh állampolgárságú férfi a csalássorozat értelmi szerzője. Arra a kérdésre a szóvivő még nem tudott válaszolni, hogy kezdeményezik-e az előállítottak előzetes letartóztatását.

A BRFK képviselője az előzmények kapcsán közölte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az elmúlt év végén tett bejelentést a cég tevékenysége kapcsán. A gyanú szerint a cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket, köztük magánszemélyeket és gazdasági társaságokat is. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de ez az összeg nőhet, mert feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért az ő jelentkezésüket is várják - mondta a szóvivő.

Tafferner Éva a csalás lényegét ismertetve elmondta, hogy a cég elsősorban telefonkönyvek és más adatbázisok segítségével keresett befektetőket, akiktől minimum 150 ezer amerikai dollárnyi összeget kért a belépéshez.

A befektetőknek azt ígérték, hogy miután a pénzt a világ különböző tőzsdéin megforgatják, extraprofitot fizetnek majd, de a szerződésben olyan feltételeket kötöttek ki, hogy minden egyes tőzsdei tranzakció után "egy nagyon magas százalékú jutalékot" vonnak le az összegből.

A keddi rendőrségi akció során több szervert is lefoglaltak, amelyeken megtalálható a cég kereskedelmi tevékenysége. A cég több munkatársát is előállították, őket tanúként hallgatják ki.

Tafferner Éva megerősítette, hogy a cég debreceni irodájában is megjelentek a nap folyamán a rendőrség munkatársai. Felmerült a gyanú, hogy a Capital Partnersnek Romániában, illetve más országokban is lehetnek érdekeltségei.

Tizenöt embert gyanúsít a rendőrség a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük öten vannak őrizetben, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet - mondta  Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden az MTI-nek.
A cég működéséről a szóvivő azt mondta, hogy elsősorban újsághirdetésekben és interneten hirdették meg az állásokat, főleg egyetemistákat kerestek telefonos munkára. Nekik általában semmiféle pénzügyi, gazdasági végzettségük nem volt. Azt kapták feladatul, hogy hajtsanak fel befektetőket. Cserébe valamennyi fizetést, illetve jutalékot adtak az alkalmazottaknak. Kérdésre válaszolva Tafferner Éva elmondta, hogy körülbelül 150-160 emberrel dolgozott a cég.

Tafferner Éva elmondta, hogy a gyanú szerint a cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért az ő jelentkezésüket is várják.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megtette a szükséges lépéseket arra, hogy a cseh nemzeti bank, amely ott a pénzügyi felügyelet szerepét is ellátja, eljárást indítson a Capital Partners ellen. A magyar felügyeletnek ez az eszköz áll rendelkezésére, hiszen a cseh székhelyű befektetési társaság az Európai Unión belüli határon átnyúló szolgáltatás keretében létesített kapcsolatot a magyar ügyfelekkel. A magyar pénzügyi felügyelet elküldte vizsgálati anyagait a cseh nemzeti banknak, amely alapjául szolgálhat az eljárásnak.
   
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kedden közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély, így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon. A PSZÁF egyúttal felszólította a céget a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására. A felügyelet csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését, tavaly szeptemberben a PSZÁF a két érintett függő ügynök AFIN hu Kft. és a budapesti Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.
   
"A Capital Partners egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben" - szögezte le az MTI tudósítójának érdeklődésére a részvénytársaság igazgatójának egyik magát megnevezni nem kívánó asszisztense. Elmondta: a Capital Partners részvénytársaságnak nincs szóvivője, sem kommunikációs osztálya, így esetleges álláspontját a társaság magyarországi ügyeivel összefüggésben egy ügynökségen keresztül hozza majd nyilvánosságra.
A PSZÁF közlése szerint az ügyfelek a közvetítői tanácsadás nyomán számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor a Capital Partners-szel léptek kapcsolatba. Számos közvetítő az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozó alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett. Ennek ellenére megkereséseik során gyakorta azt a látszatot keltették potenciális ügyfélkörükben, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal, vagy rövidesen kimagasló haszonnal járhat, illetve, hogy a befektetések kapcsán a magyar, s nem a cseh jogrend az irányadó.
   
Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke az volt, hogy minél több ügyletet köttessenek az ügyfelekkel akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására - ismerteti a közlemény.
   
A felügyelet folyamatban lévő vizsgálata során már korábban, több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a Capital Partners ügynökhálózata az ügyfelek számára átláthatatlan, és tevékenysége felveti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését is.

Binder István az MTI-nek elmondta: a befektetőknek azt ígérték, hogy jelentős - 100-300 ezer dollár közötti befektetéssel - egy olyan vállalatban szerezhetnek részesedést, amely rövid időn belül bizonyosan tőzsdére kerül, s árfolyama a sokszorosára emelkedik. Az ígért cég helyett azonban előbb egy offshore cégben kaptak részvényeket, utána pedig egy zártkörű részvénytársaságban. A felügyelet csalás és tőkebefektetési csalás miatt tett feljelentést.

Óvatosan a gyanús befektetési ügynökökkel!
Blokád alatt az athéni tőzsde
Hűvösebb év után is stabil az Electrolux

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG