Megvédte a kormányt az MSZP-tagozat

2010. július 21., 09:08

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata kiáll a kormány mellett, amiért elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának követelését

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata kiáll a kormány mellett, amiért elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának azt a követelését, hogy az államháztartás elvárt hiányának tartása érdekében további megszorító intézkedéseket hozzon a lakossággal szemben.

"A magyar nép nem azért vállalta 1989-90-ben a rendszerváltás minden megpróbáltatását, hogy a korábbi politikai alárendeltségből egy másik érdekszféra alárendelt, másodrangú állama legyen, hanem ellenkezőleg a demokráciát, a szabadságot és az önrendelkezést választotta. Ennek tudomásul vételét elvárjuk Magyarország minden partnerétől. Így az IMF és az EU pénzügyi köreitől is" - írta Czöndör Gyula, a tagozat elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
   
Mint hangsúlyozta: a magyar államháztartási rendszer több évtizeden át fennálló hiányaiért nem a szociális és jóléti kiadások mértéke a felelős, hanem a rossz gazdaságpolitika. "Miközben már két évtizede majd minden kormányzati ciklusban sor került e rendszerekbe való durva beavatkozásra és elvonásra, eközben visszatérő jelenség, hogy a megszorítási politika mindig újabb és még nagyobb hiány gerjeszt" - hívta fel a figyelmet.
   
Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata szerint a most hivatalban lévő magyar kormány ezt ismerte fel, amikor elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának követelését, s a hiány pótlására inkább a nagy pénzügyi szervezetek extra bevételeinek megadóztatását tervezi. A két tárgyalócsoport ezért a tárgyalásokat megszakította és elutazott - emlékeztetett az elnök, aki "felháborítónak és végtelenül cinikusnak" tartja a kormány tárgyalópartnereinek viselkedését.
   
Annak ellenére, hogy vannak ideológiai és politikai nézetkülönbségek a ma regnáló kormány és a tagozat gazdaságpolitikai elképzelései között, azokat a megismert lépéseit mindenképpen támogatják a mostani kormánynak, amely az államháztartás forrásaiból enyhítene a válság sújtotta emberek szociális problémáin, többek között mentőövet dobna a több százezer bedőlt lakáshiteles családnak.
  
A tagozat reméli, hogy "a kormány nemcsak ezt a csatát nyerte meg, hanem megnyeri a háborút is e pénzügyi körökkel szemben". E kérdésben az egész nemzetnek egy emberként kell kiállni a kormány törekvései mellett. "Ennek fejében viszont reméljük, hogy az önkormányzati választások után sem történik semmi olyasmi, ami csalódást kelthetne az emberek körében és hiteltelenítené az összes közös erőfeszítést" - olvasható a közleményben.
   
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, frakcióvezetője hétfőn a parlamentben, a tárgyalások megszakítása kapcsán  egyebek között arról beszélt, hogy kormánypárti politikusok 42 nap alatt kétszer döntötték be a forintot, vettek ki mintegy 150 milliárdot mindkét alkalommal a magyar költségvetésből. A szocialista politikus azt javasolta, minél előbb álljon elő a kormány egy olyan tervvel, amely hozzájárul a forintárfolyam stabilitásának megteremtéséhez. Javasolta, hogy vonják vissza pénzügyi és gazdasági tárgyú törvényeket, kezdjenek konzultációt.

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.