Titkos kazetták: pótmunkázással 30 milliót akasztani

2009. július 17., 13:49

Milliós korrupciós ügyben nyomoznak a rendőrök. A fóti polgármester a saját postaládájában találta meg a bizonyítékokat

Szakértői vizsgálatra küldte a rendőrség a fóti önkormányzatnál kirobbant korrupciógyanús ügyben megszerzett, illetve lefoglalt hangkazettákat

Szakértői vizsgálatra küldte a rendőrség a fóti önkormányzatnál kirobbant korrupciógyanús ügyben megszerzett, illetve lefoglalt hangkazettákat - mondta az országos rendőrfőkapitány pénteken az MTI-nek, hozzátéve, hogy az egyik testületi ülésen történt tettlegesség körülményeinek tisztázására az illetékes bíróságot kérték fel.

Bencze József közölte: a kazetták szakértői vizsgálata során egyebek mellett ki kell derülnie, hogy nem vágták-e meg a felvételt, illetve nem manipulálták-e a kazettákat, s tényleg azok beszélnek-e bizonyos csúszópénzek megszerzéséről, akiknek a neve az ügy kapcsán felmerült.

Tájékoztatása szerint a nyomozók nagy erőkkel dolgoznak a korrupciós ügyek feltárásán, ám mivel a kenőpénzekről folyó alkuk titkosan, nem tanúk jelenlétében zajlanak, számos eset soha nem kerül napvilágra. A felderítést nehezíti, hogy a korrupcióról tudó nem hivatalos személyek is csak nagyon ritkán tesznek bejelentést annak ellenére, hogy ez esetben büntetlenséget élveznének.

Korrupciógyanús útépítés Fóton 
Bencze József hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) belül létrehoztak egy korrupcióellenes nyomozócsoportot a nagyobb horderejű, illetve kiterjedtebb ügyek vizsgálatára, ám a korrupció elleni küzdelem nemcsak a rendőrség feladata. A felderítésben az egyes cégek, szervezeti egységek belső ellenőrzésére, illetve az Állami Számvevőszékre (ÁSZ) vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalra (Kehi) is számítanak.

A közbeszerzési ügyek átláthatóbb szabályozása, a közbeszerzési eljárásokban részt vevők korrupciós kockázatokat feltáró rendszeres átvilágítása és az igazságszolgáltatási folyamatok felgyorsítása is hozzájárulhatna ahhoz, hogy a korrupciós ranglistán elfoglalt "előkelő" helyünkről hátrébb lépjünk - mondta a rendőrfőkapitány.

Kitért arra: a korrupciós kutatásokkal foglalkozó Transparens International felmérése azt mutatja, hogy a vizsgált 80-100 ország közül Magyarország a középmezőny elején foglal helyet, amire nem lehetünk büszkék.

Magyarországon idén 24, korrupcióval kapcsolatos vizsgálat indult.
Fóton július 6-án jelentette be a helyi önkormányzat alpolgármestere, hogy a postaládájába ismeretlenek által bedobott hangkazetta tanúsága szerint egy útépítési pályázat kapcsán sokmilliós korrupciós ügy van kibontakozóban. A több tucat fóti út aszfaltozására kiírt tenderen győztes (igen alacsony ajánlatot tevő) cég vezetője, a felügyelőbizottság fideszes elnöke és egy jogász - mindhárman pápaiak - a hangfelvételen arról beszélgetnek, hogyan lehetne "pótmunkázás" módszerével körülbelül 30 milliós pluszpénzre szert tenni, s annak egy részét maguk között szétosztani. A felvételen az is hallható, hogy ezt a gyakorlatot több városban is kipróbálták már, s "baj" esetén "Kövér Lacihoz" lehet fordulni.

A fótiak az ügyészséghez fordultak annak kiderítése érdekében: bizonyíthatóan vesztegetési kísérletről van-e szó. A kazettaügyből országos botrány kerekedett, melynek "mellékszálaként" állítólag további, titkos kazetta is előkerült.    

Az önkormányzat háza táján más botrányos ügyek is zajlanak, így például testületi üléseken rendszeresen előfordul fenyegetés, tettlegesség. A város fideszes polgármestere, Mádly Zsolt ellen sorozatos törvénysértésekre hivatkozva fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a képviselő-testület tíz tagja, s összeállították már azt az iratanyagot is, melyet az illetékes bírósághoz fognak eljuttatni, kérve a polgármester tisztségéből való eltávolítását. Mádly korábban a jegyző ellen indított fegyelmi eljárást, ez ellen az érintett a bíróságnál tett panaszt.

A képviselő-testület tagjainak többsége a legutóbbi ülésén fegyelmi bizottságot állított fel és döntött arról is, hogy a vizsgálat idejére kitiltják a polgármestert az épületből. Móczár Béla, az MDF helyi szervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: okirat-hamisítás gyanúja is felmerült a polgármesterrel kapcsolatban.

Egyre több csalásra derül fény
Egyre több az állami megrendelés
Korrupció: senki nem tesz semmit
Bajnai: a pártkasszánál kezdődik a korrupció
Megnézik, miből telik egyeseknek Bentley-re

Szlovákiában lecsapnak a korrupcióra
Megérte fenyegetőzni a vagyonosodási vizsgálatokkal

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.