Van-e élet a zselés után? A Nagy Szaloncukor-teszt

2009. december 08., 09:30

Az idei szaloncukorteszt összeállításakor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a zselés változat hamarosan eltűnik a történelem süllyesztőjében

Az idei szaloncukorteszt összeállításakor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a zselés változat hamarosan eltűnik a történelem süllyesztőjében. A lista első felébe már csak igazi csokoládéba mártott termékekkel lehet bekerülni - feltéve ha az élvezetek szerepelnek első helyen a választás szempontjai között. Ha a pénztárcánk is beleszól a döntésbe, már nem ilyen egyszerű a helyzet: az igazán jó szaloncukrokat ugyanis igencsak drágán mérik

A Nielsen piackutató vállalat szerint tavaly 3600 tonnányi szaloncukrot vásároltak a magyarok, ez a mennyiség több mint 4 milliárd forintba került. Ebből nem csak arra következtethetünk, hogy a magyar karácsony elképzelhetetlen szaloncukor nélkül, hanem arra is, hogy a lehető legolcsóbb kategória a legnépszerűbb: a Nielsen adatai alapján legalábbis az átlagár tavaly 1200 forint körül mozgott, ami a tesztünkben szereplő termékeket nézve szinte lehetetlenül alacsonynak tűnik. A legolcsóbban beszerzett szaloncukor a kosarunkban kilónként 1273 forintba került, a 9 termék kilónkénti átlagára 3247 forint volt. Ahhoz, hogy ezt az átlagot lehúzzuk, elsöprő többségben kell lenniük a kosárban a hipermarketekben, piacokon kapható kimért szaloncukroknak.

Az idei szaloncukor-tesztkosár összeállításakor a kimért szaloncukrokat - többek között a korábbi rossz tapasztalataink alapján - kihagytuk, csak olyan termékeket teszteltünk, aminek márkája/gyártója/ízesítése legalább a csomagolásról kiderül. Elsőként azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a zselés szaloncukor már a múlté: gyermekkorunk jellegzetes karácsonyi édessége nem szerepel a nagyobb gyártók kínálatában és a boltok polcain sem. A legolcsóbb kategóriában még találhatunk zselés szaloncukrot, de mivel a termékfejlesztők látványosan elfordultak a rugalmas tölteléktől, kijelenthetjük: a zselés szaloncukrok hamarosan már csak az emlékeinkben fognak létezni.

Inkább minőségi édességet veszünk az ünnepekre
Arról, hogy a "rugalmas" jelző némi borzongással töltsön el minket, a teszten utolsó helyen végző Csengettyű gumicukros szaloncukor gondoskodott. A modern kor ízlésének megfelelően a zselés töltelék kiváltására nem feltétlenül rossz ötlet a gumicukor alkalmazása, a kivitel azonban hagy maga után némi kívánnivalót. A lila csomagolás kibontása után azonnal kiderül: a csoki (vagy bevonómassza) borítás itt hiányzik, így klasszikus értelemben véve nem is beszélhetünk szaloncukorról. A csupasz csigának is titulált  Csengettyűt a szokásos gumicukortól pedig az különbözteti meg, hogy enyhe kaucsuk-szag is társul a gyümölcsaroma mellé. A legtöbb tesztelőnek a szagos radír jutott eszébe (bár radírozásra valójában nem alkalmas, kipróbáltuk). A nagy darab gumi túlságosan rágós, egyedüli pozitívuma, hogy nem túl édes. Az irány jó, a megvalósítás nem; kereken kettes átlagával így a lista végére szorult. A Csengettyű kilóját 1718 forintért szereztük be.

Indul a milliárdos édességszezon
A Tesco kínálatából ezúttal az alma-fahéj ízű szaloncukor került a kosarunkba. A barna-arany csomagolás jól mutathat a karácsonyfán. A töltelék túlságosan szemcsés, mű-alma szaga van, és minden tesztelő sokkolóan édesnek találta, emiatt ebből az átlagember legfeljebb egyet tud megenni egyszerre. Átlagosan 3,2 pontot kapott a 10-es skálán, ez csak az utolsó előtti helyhez volt elegendő. Cserébe kilója mindössze 1573 forintba kerül.

A Disney hercegnős szaloncukra természetesen rózsaszín csomagolást kapott, a cukorkákat a mesékből ismert hölgyek arcképei borítják, gyakorlatilag alkalmatlanná téve arra, hogy a karácsonyfára akasszuk. Nem csak a színe, de az illata és az íze is rózsaszín - ez a szinesztézia is megfogalmazódott a tesztelőknél. A gyermekek kedvéért nagyon édes, eperutánzat ízű. Hiába nevezte az egyik kiábrándult tesztelő a legehetőbbnek az összes közül, a többek által is Barbie-snak gondolt cukor csak a 7. helyre került 3,8-as átlagpontszámmal. A rózsaszín élmény kilója 1848 forint volt.


A Smekt az egyetlen, aki a karácsonyi témák mellett egy barnamedvét is rátett illusztrációként a csomagolásra. A világoskék cukrok papírja elég giccses, fenyőággal, kis haranggal ékesítették, nem sokan raknák díszként a fára. Kibontás után hagyományos csokiborítás és erőteljes gyári kókuszillat fogadja a nassolókat. A műíz nem mindenkit zavart, bár volt olyan tesztelő, aki számára a karácsonyi hangulat összeegyeztethetetlen a pálmafás szigeteket idéző kókusszal. A töltelék túlságosan száraz és édes. 4,2-es átlagpontszáma alapján a 6. helyre soroltuk. Kosarunkban ez volt a legolcsóbb termék, mindössze 1273 forintba került kilója.

A Bonbonetti termékskálájáról ezúttal a földimogyorós ízesítésűt kóstoltuk meg. Az aranyszínű, fehér csillagokkal díszített csomagolásban szinte téglatest alakú, bevonómasszába mártott szaloncukor rejlik. Elsőre nem hangzik jó a földimogyorós próbálkozás, de az íz kellemes csalódást jelentett a legtöbb tesztelőnek, a fogbaragadós állagnak viszont nem örültünk. Néhányan még ezt is túl édesnek találták. Az 5,8-as átlagpontszámmal 5. helyre került Bonbonettinek nincs szégyellnivalója, kilójáért 1848 forintot kellett kiadnunk.

Mennyiért ünnepelhetünk házon kívül?
A lista felső szekciójában viszont a kakaós bevonómassza helyett a csokoládé (és a magasabb árszínvonal) az úr. A dobozos, rumos diós Tibit kék-arany csomagolása a fa díszítésére is alkalmassá teszi. Szépen kidolgozott, bonbonszerű a szaloncukor, az étcsokoládés borítás kissé kemény, a töltelék krémes. Leginkább a dió dominál, a rumot nem is lehet érezni. Ilyen egy XXI. századi szaloncukor. 6,8-as átlagpontszámot ért el, ezzel épphogy lemaradt a dobogóról.

A Milka lila dobozban érkezik, a szaloncukrok csomagolásán szerencsére csak két csík utal a gyártó kilétére, egyébként szép bordó színű. A vakteszten hamar lelepleződött, mivel a gyártó neve is szerepel a cukron - ennek egyes tesztelőink nem örültek. A csokiborítás igazi Milka, a feketeerdő (igazából meggy) ízű, kétrétegű töltelék pedig kellemesen fanyar. Az élményért viszont jobban a zsebünkbe kell nyúlni: a 38 dekás kiszerelés 1698 forint, azaz kilónként 4468 forintot kell fizetni a Milkáért. 7,8-as átlagpontszámával a dobogó legalsó fokára került.

Két éve is teszteltük a szaloncukor-kínálatot - olvassa el, mire jutottunk 2007-ben >>
Az aranyéremért folyó szoros versenyben a Stühmer által gyártott Százszorszép szaloncukor maradt alul. A helyes kis dobozt a névnek megfelelően mezei virágokkal díszítették, gyakorlatilag semmi sem utal a karácsonyi hangulatra. A szaloncukrok csomagolása szép, fehér papír és arany sztaniol kombinációja - sajnos azonban teleírták a gyártó nevével, emiatt nem feltétlenül való a karácsonyfára. A csomagolás mind a négy ízű cukor esetében teljesen egyforma, ezért gyakorlatilag zsákbamacska, hogy éppen milyet választottunk - pedig még a bonbonoknál is szokás "térképet" tenni a doboz tetejének belső oldalára, hogy biztosan olyat választhassunk, amilyet szeretünk. Maga a szaloncukor meglehetősen szögletes, régies. A grillázsos igazi cukrászmunka, a marcipános majdnem olyan jó, mint a Szamosé, és a csokoládés változat is mindenkinek ízlett, a nugátossal kapcsolatban voltak fenntartásaink. Átlagosan 8 pontot szerzett, az értékelések között a maximális 10 pont is szerepelt, szoros versenyben így a második helyet szerezte meg. A tesztelt termékek közül toronymagasan ez volt a legdrágább: a mindössze 36 dekás kiszerelés 2799 forintba került; ez azt jelenti, hogy kilóját 7775 forintért mérik.

Az első helyre a Szamos meggykrémmel és csokoládékrémmel töltött marcipános desszertje került. A szép, díszes dobozban klasszikus, fehér papíron kívül barna-arany sztaniolba is csomagolt szaloncukor finom csokoládémártással van borítva. A töltelék krémes, tulajdonképpen minden tesztelőt levett a lábáról a meggyes és a csokoládés változat is, röpködtek a 10 pontos értékelések, talán a felhasznált alkoholos meggylé hatására is. Átlagpontszáma 8,6 lett, az ára a minőségének megfelelően meglehetősen borsos: a 38 dekás kiszerelés 2199 forintba került, azaz kilónként 5787 forintot adtunk érte.

A végeredmény:


A Privátbankár.hu "Egy Kosaras naplója" rovatában megjelenő tesztek es összehasonlítások nem hivatásos piackutatók, minőségellenőrök szakmai módszertani eljárásával készülnek. A nem reprezentatív vizsgálatok során a szerkesztőség tagjai úgynevezett vaktesztek keretében, a termékek márkájának ismerete nélkül alakítják ki véleményüket, osztályozzák a termékeket többek közt azok csomagolása, illata és íze alapján. A cikkekben a tesztelést végzők saját véleményét, benyomásait adjuk közre, azokért felelősséget nem vállalunk, az egyes termékek vásárlására vagy elutasítására nem buzdítunk.

24-én kettőkor bezárnak az üzletek
A női Mikulás fehér lovon és üzleti alapon érkezik
A legjobb nyári bulik a fa alatt
Még karácsony előtt hozzák a nyugdíjat
Állati jó karácsonyi ajándéktipp
Semmi remény, hogy jó karácsonya lesz a boltoknak

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.