Közel 9 havi magyar GDP-t rejtegettek eddig a ciprusi bankok

Zsiborás Gergő, 2013. március 21., 06:25

"Ciprus egyedi eset" - szajkózzák egyre inkább az európai vezető politikusok, és valóban így van: a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete nemcsak azért unikum az Európai Unióban, mert egyharmadát Törökország 1974 óta megszállás alatt tartja (ez a része nem is tagja az EU-nak), hanem azért is, mert a bankrendszerében felhalmozott betétek 42%-a több mint 500 ezer euró. Tíz ciprusi nagybetétes röhögve felhúzná megtakarításaiból az új Fradi-stadiont.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Ezért idegesek az oroszok

A Barclays adatai szerint a ciprusi bankokban 68,363 milliárd eurónyi megtakarítás van elhelyezve. Ez a 2012-es magyar GDP 73,7 százaléka (304 forintos euróval számolva). Ennek a betétállománynak a 42%-a több mint 500 ezer eurós (152,4 millió forintnyi) megtakarítás, összesen 28,7 milliárd euró fekszik ezekben. A ciprusi bankok eszközállományának 91%-a betétekben van, kötvényeket a szigetország nem bocsátott ki, korábban inkább görög állampapírokból vásároltak be a pénzintézetek, az adósságleírást így nagyon is megszenvedték.

Forrás: Barclays/Privátbankár


Mennyit nyúlnának le?
Az eurózóna pénzügyminisztereivel folytatott első tárgyalások után Ciprus a 100 ezer euró alatti betétekre 6,75%-os adót, míg az e szint feletti betétekre 9,9%-os terhet rótt volna ki. Ez azt jelenti, hogy az 5,8 milliárdos ciprusi önrészből a betétesek 3,65 milliárd eurót fizettek volna, a teljes összeg 63%-át. Ezt a verziót a parlament végül leszavazta.
Forrás: Barclays/Privátbankár

Az eredeti tervek szerint a leggazdagabbak a pénzük 9,9%-ával szálltak volna be a ciprusi mentőcsomagba, vagyis 2,843 milliárd eurót kellett volna Ciprus megmentésére áldozniuk, ez a Nicosiától elvárt összeg nagyjából fele (a teljes mentőcsomag 15,8 milliárd euró, ebből 10 milliárdot az EU és az IMF dobna össze, a többi az "önrész").
Ezek a betétek jórészt orosz kézben vannak, bár erről nincsenek teljesen pontos információk. Így már mindjárt érthető, miért is nem tetszik annyira Moszkvának a betétek megadóztatása.

A bankcsőddel a betétesek több mint fele szívna

A megtakarítások nagyjából 12 százaléka van 100 ezer és 500 ezer euró között, vagyis a betétesek 52 százaléka rendelkezik 100 ezer eurónál többel. Ez azért is érdekes, mert a betétvédelem bankcsőd esetén 100 ezer euróig terjed, vagyis ha a pénzintézetek a pánik miatt bedőlnének, a betétesek több mint fele nagyon rosszul járna (a többieket a garanciaalap kártalanítaná). Az újabb német javaslat szerint ennek az 52%-nak kellene viselnie a mentőcsomag teljes terhét, a többi betétest békén lehetne hagyni, de nézzük, mi a helyzet velük.

A 100 ezer eurós limit alatt a betétek 46%-a van, ők kapnának a nyakukba az eredeti terv szerint 6,75%-os adókulcsot, ami azt jelentené, hogy a 100 ezertől 20 ezer euróig terjedő betétek után 877 millió euró folyna be a ciprusi államkincstárba, míg a 20 ezer euró alatti betétekből több, 1,25 milliárd euró. A kisbefektetőknek tekintett 20 ezer eurónál kisebb betétek aránya a pénzügyi rendszerben 27%, nagyjából 18,45 milliárd euró.

London: valószínűleg elkerülhetetlen az adó

Ha a kicsiket, tehát a 20 ezer eurót (nagyjából 6 millió forint) meg nem haladó betéteket kihagynák a "közteherviselésből", a Barclays számításai szerint a nagyhalakat, vagyis a félmillió eurónál nagyobb betéteket  14,5 százalékos adóval kellene sújtani ahhoz, hogy a trojka által remélt 5,8 milliárd eurós ciprusi önrész összejöjjön.

A Barclays szerint kötvények híján és mivel a kiadáscsökkentésben a lehetőségek korlátozottak Ciprus számára, a bankbetétek jelenthetik a mentőcsomag egyik tartópillérét, vagyis nem valószínű, hogy elkerülhető azok megadóztatása. A londoni bankház szerint láthatóan van abban rugalmasság, hogy a tárgyalópartnerek differenciáltabb adókulcsokat állapítsanak meg. Így tehát valószínű, hogy az orosz elit, aki itt parkoltatta eddig a pénzét, nagy veszteségeket fog elszenvedni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Donald Tusk leoltotta a brit miniszterelnököt

Donald Tusk leoltotta a brit miniszterelnököt

Theresa May brit miniszterelnök Salzburgban ismét az EU-vezetők elé tárta pár hónapja kidolgozott megállapodási tervét, de arra az Európai Tanács vezetője nemet mondott. Európa nem engedhet elveiből, úgy tűnik, megismétlődik a játék, hogy ki rántja félre a kormányt, mint 2015-ben a görögökkel.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX0.000%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?