Közel 9 havi magyar GDP-t rejtegettek eddig a ciprusi bankok

Zsiborás Gergő, 2013. március 21., 06:25

"Ciprus egyedi eset" - szajkózzák egyre inkább az európai vezető politikusok, és valóban így van: a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete nemcsak azért unikum az Európai Unióban, mert egyharmadát Törökország 1974 óta megszállás alatt tartja (ez a része nem is tagja az EU-nak), hanem azért is, mert a bankrendszerében felhalmozott betétek 42%-a több mint 500 ezer euró. Tíz ciprusi nagybetétes röhögve felhúzná megtakarításaiból az új Fradi-stadiont.

Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Ezért idegesek az oroszok

A Barclays adatai szerint a ciprusi bankokban 68,363 milliárd eurónyi megtakarítás van elhelyezve. Ez a 2012-es magyar GDP 73,7 százaléka (304 forintos euróval számolva). Ennek a betétállománynak a 42%-a több mint 500 ezer eurós (152,4 millió forintnyi) megtakarítás, összesen 28,7 milliárd euró fekszik ezekben. A ciprusi bankok eszközállományának 91%-a betétekben van, kötvényeket a szigetország nem bocsátott ki, korábban inkább görög állampapírokból vásároltak be a pénzintézetek, az adósságleírást így nagyon is megszenvedték.

Forrás: Barclays/Privátbankár


Mennyit nyúlnának le?
Az eurózóna pénzügyminisztereivel folytatott első tárgyalások után Ciprus a 100 ezer euró alatti betétekre 6,75%-os adót, míg az e szint feletti betétekre 9,9%-os terhet rótt volna ki. Ez azt jelenti, hogy az 5,8 milliárdos ciprusi önrészből a betétesek 3,65 milliárd eurót fizettek volna, a teljes összeg 63%-át. Ezt a verziót a parlament végül leszavazta.
Forrás: Barclays/Privátbankár

Az eredeti tervek szerint a leggazdagabbak a pénzük 9,9%-ával szálltak volna be a ciprusi mentőcsomagba, vagyis 2,843 milliárd eurót kellett volna Ciprus megmentésére áldozniuk, ez a Nicosiától elvárt összeg nagyjából fele (a teljes mentőcsomag 15,8 milliárd euró, ebből 10 milliárdot az EU és az IMF dobna össze, a többi az "önrész").
Ezek a betétek jórészt orosz kézben vannak, bár erről nincsenek teljesen pontos információk. Így már mindjárt érthető, miért is nem tetszik annyira Moszkvának a betétek megadóztatása.

A bankcsőddel a betétesek több mint fele szívna

A megtakarítások nagyjából 12 százaléka van 100 ezer és 500 ezer euró között, vagyis a betétesek 52 százaléka rendelkezik 100 ezer eurónál többel. Ez azért is érdekes, mert a betétvédelem bankcsőd esetén 100 ezer euróig terjed, vagyis ha a pénzintézetek a pánik miatt bedőlnének, a betétesek több mint fele nagyon rosszul járna (a többieket a garanciaalap kártalanítaná). Az újabb német javaslat szerint ennek az 52%-nak kellene viselnie a mentőcsomag teljes terhét, a többi betétest békén lehetne hagyni, de nézzük, mi a helyzet velük.

A 100 ezer eurós limit alatt a betétek 46%-a van, ők kapnának a nyakukba az eredeti terv szerint 6,75%-os adókulcsot, ami azt jelentené, hogy a 100 ezertől 20 ezer euróig terjedő betétek után 877 millió euró folyna be a ciprusi államkincstárba, míg a 20 ezer euró alatti betétekből több, 1,25 milliárd euró. A kisbefektetőknek tekintett 20 ezer eurónál kisebb betétek aránya a pénzügyi rendszerben 27%, nagyjából 18,45 milliárd euró.

London: valószínűleg elkerülhetetlen az adó

Ha a kicsiket, tehát a 20 ezer eurót (nagyjából 6 millió forint) meg nem haladó betéteket kihagynák a "közteherviselésből", a Barclays számításai szerint a nagyhalakat, vagyis a félmillió eurónál nagyobb betéteket  14,5 százalékos adóval kellene sújtani ahhoz, hogy a trojka által remélt 5,8 milliárd eurós ciprusi önrész összejöjjön.

A Barclays szerint kötvények híján és mivel a kiadáscsökkentésben a lehetőségek korlátozottak Ciprus számára, a bankbetétek jelenthetik a mentőcsomag egyik tartópillérét, vagyis nem valószínű, hogy elkerülhető azok megadóztatása. A londoni bankház szerint láthatóan van abban rugalmasság, hogy a tárgyalópartnerek differenciáltabb adókulcsokat állapítsanak meg. Így tehát valószínű, hogy az orosz elit, aki itt parkoltatta eddig a pénzét, nagy veszteségeket fog elszenvedni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan Trump kedvence, 313 forint felett jár az euró

Zuhan Trump kedvence, 313 forint felett jár az euró

Részvénybefektetők, meneküljetek? Eléggé rossz a hangulat a tőzsdéken a magas állampapír-hozamok miatt, az amerikai indexek annak határán vannak, hogy az összes idei nyereségüket elveszítsék. A Twitter nagyot esik, pedig jó eredményről számolt be. A BUX emelkedni tudott, a forint azonban eléggé gyengült.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38049.97+0.41%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?