1p
Varga Mihály szerint az IMF-fel folytatott keddi első tárgyalási forduló nyugodt, tárgyilagos megbeszélés volt; a Figyelő csütörtöki számában közölt interjúban a tárca nélküli miniszter elmondta, abban állapodtak meg, hogy a tárgyalásokat menet közben nem kommentálják.

Közölte, két-három nap múlva már jobban kirajzolódnak az álláspontok, mielőtt pedig a jövő héten elutazna a delegáció, még tartanak egy záró egyeztetést.

A tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) a héten megkezdett hiteltárgyalások eddigi menetéről elmondta: tárgyilagos megbeszélés keretében ismertették, hogy 2013-14-re milyen makropályát várnak, s az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői is elmondták, hogyan látják a helyzetet.

Nem veszik komolyan Matolcsy prognózisát?

Elmondta: korábban elhangzott egy olyan miniszteri mondat, amely jövőre 2 százalékos növekedést célzott meg, de a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, s abban 1,6 százalékos GDP-növekedés szerepel.

Kifejtette: elképzelhető, hogy ha idén a kormány által várt 0,1 százaléknál alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés, akkor az alacsonyabb bázis miatt ez a szám változhat, magasabb lehet. Hozzátette: az az aranyszabály nem érvényes jelenleg, hogy a magyar növekedés a német gazdasági növekedés kétszerese.

"Azt viszont feltételezem, hogy a magyar gazdaság, egy felzárkózó ország gazdasága, képes olyan ütemben bővülni, mint a német. Ez viszont reálissá teszi az 1,6 százalékot" - elemezte a miniszter.

Varga Mihály elismerte: vita van arról, hogy ezek a számok mennyire megalapozottak. "Mégis abból tudok kiindulni, ami a jövő évi költségvetési törvény fő számaiban van. Hogy ez meggyőzi-e az IMF-et vagy nem, az majd kiderül, mindenesetre azon leszek, hogy elfogadják" - tette hozzá.

Három lehetőség van előttünk

Arra a kérdésre, mi lesz, ha mégsem jutnak közös nevezőre, úgy válaszolt: "A klasszikus modell szerint három lehetőség van. Vagy felállunk az asztaltól és azt mondjuk, hogy ha még ezekben sem tudunk megegyezni, akkor üljünk inkább később vissza."

A második lehetőség, hogy a magyar kormány hiszi el az ő számaikat. Hozzátette: "Ezt most nem tartom valószínűnek. A harmadik variáció pedig az, hogy mégiscsak mi győzzük meg őket, esetleg azzal, hogy várjuk meg a második negyedéves GDP adatokat, és ez alapján folytassuk a tárgyalásokat."

Tranzakciós adó: nem engedünk, csak ha...

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tranzakciós adó kapcsán kizártnak tartotta, hogy ebből engedjen Magyarország, mondván, országgyűlési döntés van róla, Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány nem engedhet ilyen kérdésekben, hisz az a feladata, hogy a parlamenti döntéseket végrehajtsa. Csak akkor lehet ebben változás, ha a törvényhozás megváltoztatja az adott törvényt.

Kijelentette: vannak olyan kérdések, amelyekről van parlamenti döntés, de a megvalósítás a kormányra van bízva, ebben van mozgástér.

A tárgyalásokról elmondta: a IMF/EU-delegációnak összesen 50-55 találkozója lesz egy hét alatt különböző intézményekkel és a kormányzati hierarchia legkülönbözőbb képviselőivel, találkoznak még Budapest főpolgármesterével, az MNB és a bankok képviselőivel.

Matolcsy megszakíthatja szabadságát?

Arra a felvetésre, hogy a nemzetgazdasági minisztériumban kivel tárgyalnak majd az IMF/EU képviselői, mivel Matolcsy György miniszter éppen most ment szabadságra, kijelentette: több találkozó is lesz a tárca képviselőivel. "Úgy tudom egyébként, fennáll annak a lehetősége, hogy miniszteri találkozó is lesz" - fűzte hozzá.

A várható hitelmegállapodásról elmondta: "amíg a tárgyalásokon hivatalosan is el nem hangzik, hogy mit kínál az IMF, addig van mozgástér. A mostani egyeztetések azonban még nem az ajánlatokról szólnak. Egyébként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2008 ősze óta az IMF termékpalettája kibővült. Az EU épp most javasol 2-3 új hitelezési struktúrát, az IMF termékeire hasonlítóakat. Egyébként továbbra is abból indulunk ki, hogy elővigyázatossági megállapodást szeretnénk kötni."

Hozzányúlunk-e az adórendszerhez?

Szerinte a nemzetközi szervezetek a reális makropályához fognak ragaszkodni. Az adózással kapcsolatos kérdéseket részletkérdésnek tekinti Varga Mihály, aki elmondta: "Persze, fontos részletek ezek, mert amikor azt mondjuk, hogy az adórendszernek a fogyasztás felé kell eltolódnia a munkát terhelő adók felől, akkor ez ki is jelöli, hogy az egykulcsos rendszerhez nem tudunk hozzányúlni".

Arra a felvetésre, hogy valóban három évre 15 milliárd eurónyi hitelt szeretne a kormány, aláhúzta: "ez nem kormányálláspont, ezt én nyilatkoztam, abból kiindulva, hogy a piaci várakozásokhoz ez van legközelebb".

Mindent a nyilvánosság elé tárnak

Arra a kérdésre, mi az, amiben a legvégső esetben sem enged a kormány, kijelentette: ilyen tételes lista nincs. Rámutatott: az ingatlanadó esetében az alkotmánybírósági ítélet is korlátozást jelent ebben a kérdésben. "A vagyonadót nem tartom reálisnak, ráadásul önkormányzati szinten már van. Az egykulcsos adóban türelmet fogunk kérni " - hangsúlyozta miniszter.,

Az IMF-fel kötendő mostani megállapodás nyilvánosságáról elmondta: "Vannak olyan titkos záradékok is, amelyek soha nem kerülnek nyilvánosságra. Mi ellenben csak olyan megállapodást tudunk elfogadni, amelynek nincs semmilyen titkos része. Ha megvan a megállapodás, akkor nyilvánosságra fogjuk azt hozni."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG