Hirdetés
Hirdetés

14,5 millió forintra bírságoltak egy magyar bankot - mi volt a baj?

2018. április 17., 10:04

A felügyelet a Kinizsi Banknál talált jogsértések miatt 14,5 millió forintos bírságot szórt ki.

Az MNB Krisztina körúti felügyeleti tömbje, Foto: MTI
Az MNB Krisztina körúti felügyeleti tömbje, Foto: MTI

A Magyar Nemzeti Bank rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a veszprémi Kinizsi Banknál. A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át - közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével a felügyelet.

Azt találták, hogy a Kinizsi Banknál a vállalatirányítás kapcsán egyebek közt a részvénykönyvi adatok, a felügyelő bizottság működése, a vezetői felelősségi körök elhatárolása, illetve a belső kontroll funkciók kapcsán merültek fel hiányosságok. A hitelkockázatok kezelésénél a jegybank az egyes halasztott fizetéssel kapcsolatos ügyfeleket érintő kockázatfeltáró és döntési gyakorlatot, néhány problémás ügylet kezelését, az értékbecslőkkel kapcsolatos gyenge kontrolltevékenységet, illetve a jogszabály által előírt ügyletminősítési rendszer hiányát kifogásolta.

Hirdetés

A bank emellett nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az adatszolgáltatás minősége és belső szabályozottsága terén, az informatikai biztonság vonatkozásában pedig az MNB egyebek közt a kiszervezésre vonatkozó gyakorlat és a kritikus üzleti folyamatok támogatása kapcsán tárt fel jogsértést.

A jegybank kötelezte a Kinizsi Bankot a hiányosságok megszüntetésére és a jogsértések miatt 14,5 millió forint bírságot is kiszabott rájuk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Már nem Castro Kuba elnöke

Már nem Castro Kuba elnöke

A rendszeralapító Fideltől öccse, Raul vette át a posztot, de most már ő is 86 éves lett, ideje volt egy ifjabb elnököt keresni. Már rég kijelölték Miguel Diaz-Canelt, aki most 58 éves, és tegnap előtt hivatalosan át is vette a posztot. A hatalom jó része azonban még a tervek szerint 3 évig Castro kezében marad, a kubaiak pedig arra kíváncsiak, élhetnek-e jobban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?