Hirdetés
Hirdetés

2020-ra új nagybank születik Magyarországon

Gáspár András, 2018. november 30., 16:16

2020-ra több lépcsőben összevonják a megmaradt takarékokat és a Takarék Kereskedelmi Bankot, hozzácsapják a Takarékbank hitel- és betétállományát, és egy olyan bankot indítanak, amivel a lakossági és a vállalati piac 10 százalékát vinnék el. A Jelzálogbank marad a tőzsdén, a részjegyeseknek meghagynak egy szövetkezetet, ami közösségi modellben működik majd tovább.

Ahogy arrról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk: az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a Takarék Jelzálogbank részvényeinek árfolyama a budapesti tőzsdén, csütörtökön és pénteken nap közben gyújtották be igazán a rakétákat, nagy forgalom mellett 10 százalék fölött emelkedett az árfolyam. A háttérben a péntek délutáni rendkívüli közgyűlés és sajtótájékoztató állt, amelyre fontos bejelentéseket ígért a bank vezetése.

A hvg.hu már előzetesen megszellőztette a tájékoztató részleteit, radikális összevonások bejelentését harangozták be a délutáni tájékoztatóra, amelyek a 13 takarékot illetve a két bankot, a Takarékbankot és a Takarék Kereskedelmi Bankot (lánykori nevén: FHB-t) érinthetik. A tőzsdén forgó Takarék Jelzálog Bank ugyan tagja az integrációnak, de (egyelőre) külön pénzintézetként működik - mindenesetre a tőzsdei befektetők a pletykákra ezen a társaságon keresztül tudtak "rákereskedni".

Hirdetés

Ez lett a vége

A péntek délutáni sajtótájékoztatón aztán fellebbentették a fátylat: a Takarék Csoport 2019-2023-as időszakra szóló üzleti stratégiáját fogadták el, amiben valóban szerepel egy országos, univerzális kereskedelmi bank kialakítása a mostani, különálló takarékszövetkezetek helyett.

A menetrend:

 • 2019 április végéig a főként részvénytársasági formában működő, egymással határos működési területű szövetkezeti hitelintézetek egyesülnek (Mohácsi Takarék + Pannon Takarék + B3 Takarék + Takarékbank hitel-és betétállománya)
 • 2019 őszéig a takarékok fúziójából egy új, egyesült takarékszövetkezet jön létre (az addig megmaradó 11 takarékbankból)
 • 2020-ig az új kereskedelmi bank és az új egyesült takarékszövetkezet valamint a mostani Takarék Kereskedelmi Bank egyesülésével áll fel a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja.

A Takarék Jelzálogbank továbbra is szakosított hitelintézetként végzi tisztán jelzáloglevél-kibocsátói és refinanszírozói tevékenységét. A Jelzálogbank tőzsdei jövőjével kapcsolatban Vida József azt mondta: a cég "jó helyen van ott, ahol van" - aki részesedne a sikerekből, az a tőzsdén továbbra is megteheti.

A Takarékszövetkezeti Bank (MTB) a csoport központi bankjaként működik tovább, jelenlegi állományait átadja az új kereskedelmi banknak. Az integráció központi szerve továbbra is az SZHISZ lesz, és megmarad a takarékok Garanciaközössége is.

A részjegyesek egyetlen megmaradó szövetkezetben lesznek majd tulajdonosok (ennek munkaneve Omega), befektetésük értéke tízmilliárdos nagyságrendű; ez egyfajta közösségi modellben működik majd, ahol a megtermelt profit felhasználásáról a tulajdonos részjegyesek dönthetnek majd (osztalékkifizetésre vagy helyi értékteremtésre).

A Kinizsi Bank tényleg megszűnik - nem Alfabank lesz, hanem Takarékbank

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette: a Kinizsi Bank megszünteti tevékenységét januártól, állományát valóban átruházza.

A piacon régóta forog a hír, hogy Alfabank munkanéven folyik a Takarékbank, a Takarék Kereskedelmi Bank és a takarékok összeolvasztását célzó projekt; Vida József elmondta, hogy a kiszivárgott név csak munkanév, megtartják a Takarékbank nevet a jövőben.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) honlapja szerint az integráció jelenlegi tagjai:

 • 3A Takarékszövetkezet
 • B3 TAKARÉK Szövetkezet
 • Békés Takarék Szövetkezet
 • Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet
 • CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet
 • Dél TAKARÉK Szövekezet
 • Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft.
 • Fókusz Takarékszövetkezet
 • Hungária Takarék Takarékszövetkezet
 • Kinizsi Bank Zrt.
 • KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet
 • M7 TAKARÉK Szövetkezet
 • Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
 • Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
 • Mohácsi Takarékbank Zrt.
 • Nyugat Takarék Szövetkezet
 • Pannon Takarék Bank Zrt.
 • Pátria Takarékszövetkezet
 • Takarék Jelzálogbank Nyrt.
 • Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.
 • Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezet

10 százalékos piaci részesedést céloznak meg - zárhatnak be kirendeltségeket

Az intézkedésekkel a Takarék Csoport 5 év alatt 25-30 milliárd forinttal csökkentené működési költségeit. Arra a kérdésre, hogy ez a fiókok számát hogyan érinti, azt mondta: nem lesz változás - de itt azért nem árt némi "takszöv-nyelvtan" ismeret: fiókot ugyanis valóban nem zárnak be, de kirendeltségek juthatnak erre a sorsra. A nagyjából 1000 egység 30 százaléka minősül jelenleg kirendeltségnek - ezek közül valamennyit az elnök szavai alapján bezárhatnak. A Takarékbuszok, azaz mozgó kirendeltségek / mobilbankfiókok Vida elmondása szerint jól működnek, népszerűek, segítségükkel olyan településekre is eljutnak, ahol nincs jelen pénzintézet.

2023-ra 10 százalékos piaci részesedést szeretnének elérni a a lakossági és a vállalati szegmensben is, és évi 30 milliárd körüli adózott eredmény fenntartható elérését célozzák meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?