Hirdetés
Hirdetés

Akkora ünnep készül, hogy fel kell készülni a készpénzhiányra

2017. december 29., 09:35

A kínai holdújév-ünnepségek idejére rendkívüli intézkedéseket kell tenni, mert ilyenkor erősen beszűkül a készpénzkínálat.

Fotó: EPA/Stringer
Fotó: EPA/Stringer

A kínai központi bank pénteken bejelentette, hogy a holdújév előtt szűkülő készpénzkínálat miatt egyes nagybankoknak likviditási támogatást nyújt 30 napra. Az intézkedés célja "a bankrendszer és a pénzpiac stabilitásának fenntartása". Az intézkedés keretében a jegybank ideiglenesen 2 százalékponttal engedélyezi csökkenteni a bankoknak a jelenleg 17 százalékos kötelező tartalékrátájukat (a kereskedelmi bankok forrásaik 17 százalékának megfelelő összeget kötelesek a jegybanknál tartalékként elhelyezni - ha ezt az összeget csökkentik, úgy több készpénzt tudnak beforgatni a bankok a gazdaságba ahelyett, hogy a jegybanknál parkoltatnák).

Kína egyik legnagyobb ünnepe, a holdújév február 16-án kezdődik. Ilyenkor rendre szűkül a likviditás, a kötelező tartalékráta csökkentése viszont épp a likviditást növeli. Tavaly is jelentett be hasonlót a kínai központi bank, akkor viszont csak az 5 legnagyobb banknak engedélyezték ideiglenesen a kötelező tartalékráta csökkentését, és csak 1 százalékponttal - úgy tűnik, idén még nagyobb készpénzigényre számítanak az ünnep kapcsán.

Hirdetés

A holdújév után minden bizonnyal visszaállítják 17 százalékra a kötelező tartalékrátát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?