Hirdetés
Hirdetés

Az NHB-nál befektetőknek is még várniuk kell a jussukra

Csabai Károly, 2019. március 19., 15:01

Napokig is eltarthat, amíg az NHB Bank végelszámolója felméri, hogy a befektetési üzletágnál befagyott értékpapírok és pénzek tényleg hiánytalanul megvannak-e, ahogy azt a PSFN feltételezi. A privatbankar.hu értesülései szerint több ezer ügyfél lehet érintett, köztük számos egykori Buda Cash- és Quaestor-kliens.

Forrás: NHB Facebook-oldala
Forrás: NHB Facebook-oldala

„Tájékoztatjuk az NHB Bank befektetőit, hogy az NHB Bank befektetési üzletágánál található, a bank saját vagyonának részét nem képező, az ügyfelek tulajdonában álló értékpapír- és pénzeszköz-állomány kiadása iránt a végelszámoló haladéktalanul intézkedik azt követően, hogy megbizonyosodik arról, hogy — az általa vezetett nyilvántartás és a befektetői követelések egyezősége alapján — az ügyfelekkel történő elszámolást akadályozó körülmény nem merül fel. Az ügyfelek vagyonkiadással kapcsolatos teendőiről a végelszámoló a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.”

Ezt a közleményt adta ki ma reggel a március 14-én működési engedélyétől megfosztott NHB Bank végelszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). Hozzátéve: amíg ez a vagyonfelmérés nem zárul le, az NHB Bank nem teljesíthet kifizetéseket, így a befektetési üzletág ügyfelei sem jutnak hozzá értékpapírjukhoz, illetve a számláikon lévő pénzeikhez. Mivel a végelszámolás elrendelésével egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyét is visszavonta, az NHB Bank a befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó további ügyfélmegbízásokat sem tudja teljesíteni.

Hirdetés

Még mielőtt azonban az érintett, a privatbankar.hu információi szerint többezer ügyfél a szívéhez kapna, tudni kell, hogy – mint azt érdeklődésünkre a PSFN közölte – az NHB Bank befektetési szolgáltatási üzletága keretében kezelt értékpapír- és pénzeszköz-állomány vonatkozásában az MNB nem tárt fel szabálytalanságot. Ezek az értékpapírok, ügyfélpénzek nem képezik a végelszámolási vagyon részét, s a végelszámoló várakozásai szerint azok teljes egészében kiadhatók lesznek. A vagyonkiadás elengedhetetlen feltétele, hogy a PSFN megbizonyosodjon arról, hogy az ügyfélvagyon hiánytalanul rendelkezésre áll.

Ez a felmérés már megkezdődött, s a PSFN azt ígéri, várhatóan napokon belül tájékoztatni tudja a befektetőket, akiknek ezt követően módjuk lesz pozícióik zárására és értékpapírjaik, ügyfélpénzeik transzferálására is. Hogy ez a vagyonleltár mennyi ideig tarthat, azt nem tudni, mindenesetre az NHB Bank egyetlen megmaradt, a budapesti Alkotmány utcában található fiókjában azt a tájékoztatást adják az ügyfeleknek, hogy egy-két hétig még biztosan nem jutnak a jussukhoz.

Az ügyfélvagyon kiadásának további feltétele, hogy a végelszámoló az NHB Bank Zrt. „v.a.” letéti helyeinek mindegyikén átvegye a rendelkezési jogot. Az ügyfélvagyon felmérése és a végelszámoló rendelkezési jogának átjegyzése szintén megkezdődött. „Megjegyezzük, hogy a rendelkezési jog átjegyzési folyamatát lassíthatja, hogy az ügyfélvagyon egy része külföldi letéti helyeken található, a végelszámoló azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek irányába történő elszámolásban ez ne képezzen akadályt” – közölte a privatbankar.hu-val a PSFN.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?