Hirdetés
Hirdetés

Beelőzzük Európát: nagy tervei vannak a kormánynak a bankokkal

Balkó Rita, 2017. október 26., 18:06

Hamarosan startol az új uniós direktíva, így a többi uniós tagállam mellett a magyar kormány is gőzerővel dolgozik a PSD2 életbe léptetésén, és az ehhez szükséges feltételek megteremtésén. Ahogy azonban az lenni szokott, most sem akarják megvárni a januári határidőt, így akár hamarabb is életbe léphet az új banktörvény. A Privátbankár konferenciáján kiderült, pontosan mikor.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Ahogy arról már többször írtunk, január 13-án lép életbe az uniós tagállamokban az Európai Unió új adatvédelmi és pénzügyi rendelete, a PSD2. Az ehhez szükséges jogi környezet megteremtéséről már zajlanak viták a Parlamentben, az Országgyűlés várhatóan novemberben dönthet ennek létrehozásáról, így akár már a januári határidő előtt készen állhat a magyar bankszektor arra, hogy szembe nézzen az új kihívásokkal, mondta el Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Privátbankár.hu Fintech Innovations 2017 konferenciáján.

Hirdetés

Milyen dilemmákkal kell megküzdenie a vezetésnek a fintech hajnalán?

Mindenekelőtt van egy prudenciális kérdés Balogh szerint, a gazdaságnak ugyanis egyszerre kell teret nyitnia a technológiai innovációnak, élénkítve ezzel a versenyt és a megújulást, ugyanakkor ezek túlburjánzását új szabályozással kell megakadályozni. Fogyasztóvédelmi szempontból a pénzügyi szektornak egyszerre kell megfelelnie a kényelem és a biztonság kérdésének.

A bankoknak egyszerre kell törekedniük a költségek csökkentésére a hatékonyság növelése mellett, miközben a fogyasztók számára is vonzóvá kell tenniük a banki eszközöket, ajánlatokat. A gazdaság szempontjából pedig mérlegelni kell, hogy a hatékonyság növelése ne menjen a stabilitás kárára, ezekre a dilemmákra mind-mind választ kell találnia a kormánynak, mielőtt a törvényt életbe léptetik, fűzte hozzá Balogh.

Van három fő feltétel

Az uniós direktívának három fő célja van az államtitkár szerint: egyfelől be kell vonzania az új technológiai megoldásokat a pénzpiacra, és ezekre szabályozást kell létrehozni uniós szinten. Emellett meg kell erősíteni a cégek innovációs szándékát és ki kell elégíteni a fogyasztók igényeit, mindenekelőtt az adataik védelmét – ezt szolgálja majd például a kötelező kétlépcsős azonosítás bevezetése, ami az SMS küldéstől a biometrikus adatok bevonásáig bármilyen biztonsági lépést magába foglalhat. Végezetül pedig, talán nem meglepő módon, de maximalizálni kell a belső piacon elérhető növekedést.

Mi lesz a fogyasztóval?

A rengeteg újdonságot természetesen valahogy el is kell sajátítania a bankoknak és az ügyfeleknek. Ennek érdekében szükség van arra, hogy minél korábban megkezdődjön a pénzügyi oktatás, amelynek a száraz tudás mellett a praktikus, hétköznapi oldalra, valamint a fogyasztói viselkedésre is ki kell térnie. A technológiára egyébként is nyitottabb ifjúság mellett a felnőtteket is be kell vonni, ennek érdekében a kormány néhány héten belül elindítja az „Okosan a pénzzel!” stratégiáját, ami kifejezetten a hasznos, falatnyi (bite-sized) információk átadását célozza, ezzel növelve lakossági szinten a pénzügyi tudatosságot, fűzte hozzá Balogh. A program részleteiről később nyújt a kormány majd tájékoztatást.

A konferenciáról írt további anyagainkat itt találja:

Akár perceken belül odaér a pénzed, mégsem örülnek neki a bankok >>>>
Kapaszkodj! Januárban összedőlhet az európai pénzpiac? >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyengélkednek a németek meg mi is, zuhan a török líra

Gyengélkednek a németek meg mi is, zuhan a török líra

A békés pénteki amerikai zárás után ma lefelé tartanak a tőzsdék, különösen a német DAX, valamint a hazai index. Az OTP és a Richter esnek nagyot, a Telekom azonban emelkedik. Lefelé tart a Konzum, az Appeninn és az Opus is. Új mélyponton a török líra, esik az arany és az olaj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?