Hirdetés
Hirdetés

Egyszerűsödik a lakás-, és autóvásárlás: jön az azonnali átutalás

Fellegi Tamás, 2018. június 07., 12:39

Gyorsan növekszik az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben, bár nagyok még a költségek, áll az MNB fizetési rendszer jelentésében. Jó esetben jövőre jön az azonnali fizetés, így nagy összegű adásvételnél nem kell majd izgulni, ha nem azonos bankban van a vevő és az eladó számlája: ugyanúgy odaér majd a pénz öt másodperc alatt.

Miután a jövedelmek egyre nagyobb hányada elektronikus pénzben kerül hozzánk, egyre többen így is akarnak fizetni, a készpénz kiiktatásával. Ez elég sok helyen akadályba ütközik, bár miután a kormány kifejezetten támogatja a készpénzforgalom csökkenését, és hozzájárul a POS terminálok telepítéséhez, tavaly 25 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma.

Tarol az érintéses fizetés

Tavaly már egymilliárd darab elektronikus tranzakció zajlott, leginkább a bankkártya használata ugrott meg. Kiemelkedően terjed az érintőkártyás technológia, 2012-es bevezetése óta rendkívüli mértékben felfutott, a kártyák 70, a POS terminálok 80 százaléka képes erre, ebben az első három között vagyunk az EU-tagországok között. Az összesen kibocsátott számlák 44 százalékát fizették tavaly elektronikusan, most már végre a sárga csekk is fizethető kártyával. Ez európai viszonylatban még alacsony, de dinamikus a növekedés.

Hirdetés

Még nagyok a költségek

Mindeközben a visszaélések volumene nem növekszik (pontosabban lassabban, mint a forgalom, így a forgalomhoz képesti aránya csökken). Az ügyfelekre ebből csak 10 százalék hárul át, a többitől védik a szabályok a fogyasztókat. Ez annak köszönhető, hogy fejlett az infrastruktúra, kevés lehetőséget ad a visszaélésre. Van ugyanakkor még egy probléma: túl sokat fizetünk a szolgáltatásokért. Van külön bankszámla csomag díj, utalási díj és kártyadíj egyaránt, míg máshol az EU-ban rendszerint nem ez a jellemző, így a jegybank változást szeretne ebben. A helyzetet persze nehezíti a pénzügyi tranzakciós adó, ami az elektronikus fizetéseket sújtja, a készpénzes ügyleteket értelemszerűen nem.

Azonnali fizetés

A bankrendszerben naponta 6000 milliárd forint forgalom zajlik, nyilván ezért is vonzó a költségvetés számára ebből lecsípni valamit. A magyar GDP 41-szer fordul meg így egy év alatt, ami meglehetősen impozáns arány. Így nagyon fontos, hogy egy ügylet mennyi időt vesz igénybe: míg a kártyás vásárlások azonnal zajlanak, az átutalások nem, csak ha bankon belül történek. Ezt a hátrányt szeretnék megszüntetni, ezért nemsokára jön az azonnali fizetési rendszer az utalásoknál.

Népszerűsítés

Egy év múlva tervezik a rendszer beindulását, és az a cél, hogy sokkal népszerűbb legyen az átutalás, mint most. Több országban úgy indították be a rendszert, hogy eleinte ingyenes volt, és ez arra bátorította a felhasználókat, hogy letöltsék a szükséges applikációkat, elkezdjék használni a rendszert, rászokjanak, és amikor már utalási díj is van (sokkal kevesebb, mint most nálunk), akkor is ezt a fizetési formát részesítsék előnyben.

A legfontosabb felhasználási módok: autó, lakás vétele, ahol a felek nem akarnak birtokon kívül kerülni, márpedig most 1-2 órát kell várakozni és izgulni. Persze ez a bankokra nagy terhet ró, hisz másodperceken belül meg kell történni a fedezet ellenőrzésnek, adatok ellenőrzésének, az utalás indításának, a fogadó oldalon pedig a megfelelő azonosításnak. A technika ugyanakkor adott, hisz mindezt a megfelelő programok elintézik, emberi beavatkozás nélkül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?