3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a hazai bankszektor mérlegfőösszegének közel 7 százalékos éves növekedése mellett a nettó nyereségük valamivel kevesebb lett, már 57 százalék feletti a belföldi irányítású hitelintézetek aránya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált jelentéséből.
MTI Fotó: Marjai János

Az MNB által felügyelt 35 – az egy évvel korábbinál kettővel kevesebb – hazai pénzügyi intézmény 44 342 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta 2019 első felét. A belföldi irányítású hitelintézetek piaci részesedése 57,3 százalékot tett ki. Amit elégedetten nyugtázhat Orbán Viktor, aki még 2012-ben legalább 50 százalékos mértéket irányzott elő. Igaz, azt akkor még a nemzeti tulajdonra értette, később azonban már a jegybank a belföldi irányításra vonatkoztatta azt – márpedig ilyennek számít az is, ha egy teljes egészében külföldi hitelintézetet magyar bankár igazgat.

Stagnáló betétek, növekvő hitelek

Mindenesetre folytatódott a bankszektor koncentrációja, az öt legnagyobb bank (OTP, K&H, UniCredit, Erste, Takarék Csoport) már az össz-mérlegfőösszeg 63,6 százalékát adja.

A 35 hazai bank hitelállománya 2,5 százalékkal, 666 milliárd forinttal, 27 500 milliárdra nőtt az idei év második negyedében, s már eszközeik 62 százalékát tette ki. Ezzel szemben értékpapír-állományuk 4 százalékkal, 10 782 milliárdra esett, azok súlya az összes eszközön belül 24,3 százalék.

A nullához közelítő kamatok ellenére még mindig a 35 228 milliárd forintra rúgó, gyakorlatilag az egy évvel korábbihoz képest stagnáló betétállomány adja a hitelintézetek forrásainak a négyötödét, míg a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaik (jellemzően kötvények) értékesítéséből 1915 milliárdjuk származott.

Enyhén csökkenő össznyereség

Egyre nagyobb ugyanakkor a saját tőkéjük, azok idén június végén már közel 5 ezermilliárdot tettek ki. Az emelkedés alapvetően a hitelintézetek 322 milliárd forintos első félévi nettó össznyereségéből fakad, amely azonban 1,2 százalékkal elmarad a 2018. január-június közötti időszakétól. A meglódult hitelezésnek tudható be, hogy a hitelintézetek jobban, 10,4 százalékkal gyarapították a kamateredményeiket, mint amennyivel, 9,3 százalékkal a díj- és jutalékeredményeik emelkedtek.

Mind a bankszektor tőkearányos, mind az eszközarányos jövedelmezősége csökkent, az előbbi 14,4-ről 12,7 százalékra, az utóbbi 1,6-ról 1,5 százalékra. Ráadásul a költséghatékonyságuk is romlott, ami nem feltétlenül rossz hír, mivel részben a digitális és egyéb fejlesztési kiadásaik növekedésének tudható be. Bővült a veszteséges hitelintézetek száma, az idei első fél évben 4-en zártak negatív eredménnyel – valamennyien kis méretűek –, miközben egy évvel korábban még csak egy ilyen intézmény akadt.

Pozitívum, hogy a bankok nem teljesítő – azaz késedelmesen vagy egyáltalán nem törlesztett – hiteleinek az aránya tovább csökkent, a vállalatoké 5,4-ről 5,3 százalékra, a háztartásoké 9,2-ről 8,3 százalékra, míg a lakóingatlannal fedezett hiteleké 8,8-ról 7,7 százalékra.

Szilárd likviditás

Az MNB szerint a bankszektor tőkemegfelelési mutatója messze a törvény által elvárt szint feletti, 18,4 százalékos, miközben a likviditási helyzete megnyugtató. A hitel/betét arány egyre jobban közelít az egészségesnek tekinthető száz százalék feletti szinthez, június végén 90,2 százalékon állt, szemben az egy évvel korábbi 86-tal. Ilyen magas értékre három és fél éve nem volt példa és azt mutatja, hogy a bankok nagyobb mértékben fokozták a kihelyezéseiket, mint amennyivel több betétet fogadtak be, így nagyobb mértékben juttattak forrást a gazdaságba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG