3p
Lassan elkezdenek szedelőzködni a pénzintézetek Londonból.

A londoni City pénzügyi központjában megtelepedett nemzetközi nagybankok közölték Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalások vontatottsága és a brit kormány instabil helyzete miatt már a közeljövőben több ezer londoni munkahely átköltöztetésének megkezdésére kényszerülhetnek.

Lesz-e egyáltalán egyezség?

Wilbur Ross az elmúlt napokban Londonban tárgyalt a brit kormány és az üzleti szektor képviselőivel. A Financial Times forrásokat idéző szerdai beszámolója szerint Ross zárt ajtók mögött megbeszélést tartott a Cityben honos legnagyobb bankok, köztük a JP Morgan Chase, a Goldman Sachs és az HSBC vezetőivel is, akik köztölték vele: különösen aggasztónak tartják a bizonyosság hiányát arról, hogy a brit kormánynak sikerül-e egyezségre jutnia az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakról.

Theresa May brit miniszterelnök a múlt hónap végén, a Brexit utáni időszakra szóló brit kormányzati tervekről tartott firenzei beszédében ismertette először az átmeneti időszak tervét. Akkori indoklása szerint a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019 márciusában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatrendszert megalapozó feltételrendszer számos elemét, és a jövőbeni kapcsolatokat szabályozó megállapodás ratifikálásához is idő kell.

May két évre taksálta az új szabályok bevezetéséhez szükséges időt. A brit kormány részéről azonban azóta sem hangzottak el részletek arról, hogy hol tartanak az átmeneti időszakról szóló tárgyalások az EU-val.

Rohamosan közeledik

A Financial Times név nélkül idézett bennfentes forrásai szerint a nagybankok képviselői az amerikai kereskedelmi miniszterrel tartott londoni megbeszélésen közölték: ennél is kevesebb egyértelmű információjuk van arról, hogy mit tartalmaz majd a brit kilépés feltételeiről kötendő megállapodás.

A brit lap forrásai szerint, "akiket tájékoztattak a találkozón elhangzottakról", a pénzintézetek vezetői azt mondták Wilbur Rossnak, hogy ebben a helyzetben "rohamosan közeledik" az az időpont, amikor el kell kezdeniük a munkahelyek, a tőke és az infrastruktúra elköltöztetését Londonból máshová, annak érdekében, hogy a brit EU-tagság megszűnéséig az áttelepítés befejeződhessen.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból származnak a londoni City pénzügyi központjára, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG