Hirdetés
Hirdetés

Ezért nem érdemes az árfolyammal trükközni – lecsapott a felügyelet

2017. február 13., 13:44

Gyanúsan emelkedett egy cég árfolyama, 120 milliós büntetést szabott ki az MNB.

A Magyar nemzeti Bank még 2016 tavaszán vette észre, hogy az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. részvényeinek ára gyanúsan nagyot emelkedett. A vizsgálat során kiderült, hogy a megugrást egy masszív vételi megbízásnak volt köszönhető, amit egy magánszemély adott be a cég ciprusi székhelyű leányvállalatának, az EETEK Ltd. nevében, ezt közölte a jegybank a Privátbankár.hu-val. Ezek az ügyletek mesterségesen magas, rendellenes szintre állították be az ENEFI árfolyamát.

Tavaly február-márciusban a 149 forintos részvényenkénti ár előbb 230, majd egy napon belül 250 forintra nőtt. Az ügyben érintett, bennfentes illető szintén bennfentes információt felhasználva ezen az árfolyamon kötött több százmillió forint értékben ügyletet az ENEFI-részvények piacán. Az ilyen típusú ügyletkötéseket azonban a tőkepiacról szóló törvény piacbefolyásolásnak minősíti és szigorúan tiltja. Ezért a személyt 75, az EETEK Ltd.-t pedig 45 millió forintos pénzbírsággal sújtotta a felügyelet, valamint büntetőfeljelentést tettek az illetékes hatóságnál.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?