Hirdetés
Hirdetés

Felvette a kesztyűt a jegybank – leszámolnak a csalókkal?

2018. március 08., 11:10

Hatályba lépett az MNB ajánlása a lakossági banki termékértékesítők javadalmazási politikájáról.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

A rendelet betartását 2019 januárjától várja el az érintett piaci szereplőktől a jegybank. Az ajánlás célja, hogy olyan juttatási ösztönzőket vezessenek be a banki termékek és szolgáltatások értékesítőinek, amelyekkel megakadályozható, hogy ők a valós fogyasztói igények kielégítése helyett csak a profitszemlélet által vezérelt termékeket kínáljanak, ezt közölte az MNB a Privátbankár.hu-val. Az ajánlás a hitelintézetekre, pénzügyi vállalkozásokra, hitelközvetítőkre, pénzforgalmi szolgáltatókra és az elektronikuspénz-kibocsátók lakossági banki termékeinek (pl. hitel- és betétszerződés, folyószámla, pénzforgalmi szolgáltatás) értékesítését végző személyekre vonatkozik.

Az ajánlás célja megakadályozni azt is, hogy az értékesítők a magasabb profitért olyan termékeket helyezzenek előtérbe, mely a fogyasztóknak kárt okozhat, vagy, hogy kizárólag a mennyiségi célokat tartsák szem előtt az értékesítők – például, hogy ki köt több szerződést. Ennek kizárása érdekében előírja a változó javadalmazás (bónusz) mértékének megállapításánál a minőségi szempontok (pl. a megfelelő ügyféltájékoztatás, kevesebb fogyasztói panasz és szerződésből kilépő ügyfél, jogszabályok betartása) figyelembevételét is.

Hirdetés

Nincs egyszerű dolguk

A hazai közvetítők többsége ugyanis megbízottként végzi az értékesítést, emiatt pedig nem fix, előre rögzített, hanem kizárólag – az általa értékesített termék mennyiségétől függő – változó javadalmazást kap. Az ajánlás ugyan nem szabja meg a fix és változó díjazás arányát (ez ugyanis a közvetítő foglalkoztatási formájától is függhet), azt azonban rögzíti, hogy a mértékeket tudatosan úgy alakítsák ki, hogy az ne ösztönözze a helytelen termékértékesítést.

Az ajánlás ugyanakkor nem várja el a pénzügyi szolgáltatóktól, hogy az általuk megbízottként foglalkoztatott alvállalkozók esetében is fix és változó elemre bontsák a javadalmazást, de az utólagos korrekció lehetőségét ebben az esetben is biztosítani kell. Ennek egyik lehetséges eszköze a javadalmazás egy részének halasztott kifizetése.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiirthatatlan díjak, láthatatlan adók: hogyan veszi ki a pénzt a zsebünkből az állam?

Kiirthatatlan díjak, láthatatlan adók: hogyan veszi ki a pénzt a zsebünkből az állam?

Idén ismét eggyel csökkent a magyarországi adók száma, ezúttal 58 darabot számolhatunk. A csökkenés viszont csak technikai jellegű, miközben továbbra is velünk élnek olyan adók, mint a kiirthatatlannak tűnő, a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj vagy az újonnan bevezetett plakátadó.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?