Hirdetés
Hirdetés

Figyelmeztet az MNB a bitcoin miatt: jobb, ha messziről elkerülöd ezt a társaságot

2018. április 13., 10:40
Cimkék
MNB
, MLM
, Invia World
, Invia

Nem tartoznak az MNB felügyelete alá a kriptovaluta-bányászattal foglalkozó cégek.

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Nemzeti Bank az Invia World márnakévvel felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó bécsi székhelyű Invia GmbH tevékenységével kapcsolatban.

Az MNB sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, az ilyen tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek.

Hirdetés

Semmi nem védi a befektetőket

A decentralizált fizetésre használható virtuális eszközöknek nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja, így az MNB felügyelete alá sem, és a felügyelés nem terjed ki a kriptovalutákkal kapcsolatos bányászati szolgáltatásokra sem. A kriptovaluták jogi helyzete világszerte még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények.

Nem örül a jegybank a budapesti bitcoin-láznak >>>>

Bukhatják a pénzüket

Egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM (multi-level marketing) rendszert, adott esetben piramisjáték-sémát működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az csekély. Ezek miatt a kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

Hogyan vásárolhatsz macerák és különadók nélkül bitcoint? >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?