Hirdetés
Hirdetés

Figyelmeztet az MNB a bitcoin miatt: jobb, ha messziről elkerülöd ezt a társaságot

2018. április 13., 10:40
Cimkék
MNB
, MLM
, Invia World
, Invia

Nem tartoznak az MNB felügyelete alá a kriptovaluta-bányászattal foglalkozó cégek.

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Nemzeti Bank az Invia World márnakévvel felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó bécsi székhelyű Invia GmbH tevékenységével kapcsolatban.

Az MNB sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, az ilyen tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek.

Hirdetés

Semmi nem védi a befektetőket

A decentralizált fizetésre használható virtuális eszközöknek nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja, így az MNB felügyelete alá sem, és a felügyelés nem terjed ki a kriptovalutákkal kapcsolatos bányászati szolgáltatásokra sem. A kriptovaluták jogi helyzete világszerte még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények.

Nem örül a jegybank a budapesti bitcoin-láznak >>>>

Bukhatják a pénzüket

Egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM (multi-level marketing) rendszert, adott esetben piramisjáték-sémát működtetnek, amelyben a kriptovalutáknak nincs szerepe, vagy az csekély. Ezek miatt a kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

Hogyan vásárolhatsz macerák és különadók nélkül bitcoint? >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?