Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas fogás: több millió dollárt akartak tisztára mosni

2018. szeptember 07., 18:03

Egy magát hongkongi üzletembernek álcázó férfi csaknem 13 milliárd forinttal kopasztotta meg a céget.

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás gyanúja miatt hét ember ellen indított nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda: a szerb és magyar gyanúsítottak több millió dollárt próbáltak meg tisztára mosni. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint egy ismeretlen ember egy hongkongi cég tulajdonosának adta ki magát, és így utasította a vállalat gazdasági igazgatóját, hogy több alkalommal különböző összegeket utaljon át meghatározott számlákra.

Két gyanúsítottat már elfogtak

A pénzügyi vezető teljesítette a kért átutalásokat, ennek eredményeként 14 tranzakcióban 46,7 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) került különböző számlákra – az egyik utalás egy magyarországi céghez futott be, e tranzakció miatt nyomozott a Nyomozó Iroda pénzmosás gyanúja miatt. Az adatok szerint a magyar bankszámlára 2015. június 3-án érkezett egy 6,8 millió dollár (1,9 milliárd forint) összegű utalás. A magyar vállalat ügyvezetője és tulajdonosa egy szerb állampolgár volt, aki a cég számlájára érkező pénz egy részét továbbutalták más magyar, valamint szlovák bankszámlákra.

Hirdetés

Az utalások egy része a hatósági fellépés miatt nem teljesült, lefoglalással összesen 5,3 millió euró (1,7 milliárd forint) térült meg, az összeget visszakapta a sértett hongkongi társaság. A nyomozók hét embert azonosítottak és vontak eljárás alá; volt köztük, aki a számlákat, illetve a cégeket vette a nevére, más a "tulajdonosok" beszervezését és irányítását végezte. Egy embert hazai körözés alapján belföldön, egy másik gyanúsítottat nemzetközi körözés alapján - panamai és amerikai közreműködéssel - a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogtak el.

Betelt a pohár: bekeményíthet az EU a pénzmosások miatt
Komoly hiányosságok mutatkoznak az EU pénzmosás elleni rendszerében, figyelmeztet egy most kiszivárgott uniós jelentés. A dokumentum a hatáskörök központosítását, uniós szintű mechanizmusok és adott esetben egy új uniós szerv létrehozását javasolja. A közelmúltban a Danske Banknál merült fel több tízmilliárd dolláros pénzmosás gyanúja, de más bankok botrányai is arra utalnak, hogy az EU nem képes megakadályozni az illegális pénzek áramlását. Tovább >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Új inflációkövető állampapírokat árulnak mától, amelyek kamatprémiumát megemelték. Így az első hónapokban évi 4,1 százaléknak örülhetnek a vevők, utána még magasabb várható. Kérdés azonban, mi lesz hosszú távon, mennyire száguld majd az infláció.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?