Hirdetés
Hirdetés

Jövő héten jön az új, furcsa kétszázas

2018. augusztus 17., 16:45

A volt jugoszláv köztársaságok polgárainak kellemetlen emlékeket ébreszt, a svájciakat az ősi esküre emlékezteti. Az új svájci bankjegy valójában egy tudományos motívumokkal díszített új sorozat része.

Augusztus 22-én vezetik be Svájcban az új 200 frankos bankjegyet, amelyet sok találgatás övezett. A pénzen ugyanis egy kéz látható, amely három ujját is feltartja, három különböző irányba.

Erről többeknek más és más jutott az eszébe: a tősgyökeres svájciaknak leginkább a “Rütlischwur”, azaz eskü, amellyel az első kantonok (Uri, Schwyz és Unterwalden) szövetségüket megpecsételték, és amely később a svájci államalapításhoz vezetett.

Hirdetés

Azután kiderült, hogy a szerbeknél egyfajta nemzeti összetartozást jelent a három ujj felmutatása: A bosnyákok, horvátok és albánok ellen vívott három háborút. Sokakban, akik a volt Jugoszláviából jöttek, ez nagyon szomorú, sőt tragikus emlékeket kelt, halál, fájdalom, sőt népirtás kapcsolódik ezekhez a harcokhoz – írta a 20Minuten svájci portál.

Ősrobbanás és Kréta kor

Az SNB, a Svájci Nemzeti Bank igyekszik eloszlatni ezeket a feltételezéseket, és közölte: a bankjegyen tudományos motívumok láthatók. Svájc tudományos oldalát igyekeztek bemutatni, itt az anyag áll a középpontban.

A kétszázas egyik oldalán az ősrobbanás van elemi részecskékkel, a másikon a kéz a három ujjal pedig az anyagnak a térben való kiterjedését, azaz a három dimenziót jelképezi. (Magasság, szélesség, mélység, avagy x, y, z koordináták.) Valamint egy földgömb a Kréta-kori kontinensekkel.

Jövőre is jönnek

Az új svájci bankjegy-sorozat képeivel itt lehet ismerkedni, vagy a jegybank Youtube-csatornáján. További intézkedésig pedig a régi kibocsátású sorozat is érvényes marad, de még 20 évig mindenképp becserélik.

Az új tízesre az idővel, a húszasra a fénnyel, az ötvenesre a széllel, a százasra a vízzel kapcsolatos motívumokat terveztek. A százas és az ezres csak jövőre érkezik, utóbbin az emberi nyelvvel kapcsolatos ábrák lesznek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?