Hirdetés
Hirdetés

Jövő héten jön az új, furcsa kétszázas

2018. augusztus 17., 16:45

A volt jugoszláv köztársaságok polgárainak kellemetlen emlékeket ébreszt, a svájciakat az ősi esküre emlékezteti. Az új svájci bankjegy valójában egy tudományos motívumokkal díszített új sorozat része.

Augusztus 22-én vezetik be Svájcban az új 200 frankos bankjegyet, amelyet sok találgatás övezett. A pénzen ugyanis egy kéz látható, amely három ujját is feltartja, három különböző irányba.

Erről többeknek más és más jutott az eszébe: a tősgyökeres svájciaknak leginkább a “Rütlischwur”, azaz eskü, amellyel az első kantonok (Uri, Schwyz és Unterwalden) szövetségüket megpecsételték, és amely később a svájci államalapításhoz vezetett.

Hirdetés

Azután kiderült, hogy a szerbeknél egyfajta nemzeti összetartozást jelent a három ujj felmutatása: A bosnyákok, horvátok és albánok ellen vívott három háborút. Sokakban, akik a volt Jugoszláviából jöttek, ez nagyon szomorú, sőt tragikus emlékeket kelt, halál, fájdalom, sőt népirtás kapcsolódik ezekhez a harcokhoz – írta a 20Minuten svájci portál.

Ősrobbanás és Kréta kor

Az SNB, a Svájci Nemzeti Bank igyekszik eloszlatni ezeket a feltételezéseket, és közölte: a bankjegyen tudományos motívumok láthatók. Svájc tudományos oldalát igyekeztek bemutatni, itt az anyag áll a középpontban.

A kétszázas egyik oldalán az ősrobbanás van elemi részecskékkel, a másikon a kéz a három ujjal pedig az anyagnak a térben való kiterjedését, azaz a három dimenziót jelképezi. (Magasság, szélesség, mélység, avagy x, y, z koordináták.) Valamint egy földgömb a Kréta-kori kontinensekkel.

Jövőre is jönnek

Az új svájci bankjegy-sorozat képeivel itt lehet ismerkedni, vagy a jegybank Youtube-csatornáján. További intézkedésig pedig a régi kibocsátású sorozat is érvényes marad, de még 20 évig mindenképp becserélik.

Az új tízesre az idővel, a húszasra a fénnyel, az ötvenesre a széllel, a százasra a vízzel kapcsolatos motívumokat terveztek. A százas és az ezres csak jövőre érkezik, utóbbin az emberi nyelvvel kapcsolatos ábrák lesznek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?