4p
A kártalanított 756 ügyfél többsége, 412 magánszemély. A legfiatalabb 20, a legidősebb 90 éves.
Forrás: NHB Facebook-oldala

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) feldolgozta az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. „v.a.” biztosított betéteseinek adatállományát és ez alapján kiértesítette a betéteseket a rájuk vonatkozó kártalanítási összegről, valamint a kártalanítás módjáról. Az OBA levele tételesen bemutatta a kártalanítást megalapozó ügyféladatokat, valamint a törvényi előírások szerinti levonások (például a kamatjövedelem-adó) után a kártalanítás összegét.

Ezzel egy időben az OBA átutalta a kifizetés fedezetét a kártalanításban részt vevő partnerbanknak, továbbá folyamatosan dolgozza fel és teljesít kifizetéseket az új fizetési számlaszámot bejelentő, az 500 ezer forintot meg nem haladó kifizetési összeggel, vagy külföldi címmel rendelkező ügyfelek számára.

Az ügyfelek egy része ezen a héten már megkapta az őt megillető kártalanítást. Az OBA által az NHB Bank 756 betétesének (412 magánszemélynek és 344 jogi személynek) fizetendő kártalanítás összesen 3,9 milliárd forint. Ennek 33,6 százalékát kapták magánszemélyek, 66,4 százalékát pedig jogi személyek. 500 ezer forint fölötti kártalanítási összeggel 275 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 3,867 milliárd forint. Ők a kártalanítandó ügyfelek 36,4 százaléka, a részükre kifizetendő összeg a kártalanítás 99,3 százaléka. 500 ezer forint, vagy az alatti kártalanítási összeggel 481 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 27,6 millió forint. Ez a kártalanítandó ügyfelek 63,6 százaléka, azonban a részükre kifizetendő összeg a kártalanítás 0,7 százaléka.


Az 1133 számlából 774 db volt forintszámla (darabszámra az összes számla 68,3 százaléka, összegre a betétállomány 74,1 százaléka). Az OBA által az ügyfelek részére átlagosan kifizetett összeg 5 151 901 forint. A kártalanítandó ügyfelek 84 százaléka (647 betétes) rendelkezik magyarországi címmel, betétjeik az összes betét 74,9 százalékát, a kártalanítási összeg 87,6 százalékát kapták meg. Ezen felül a banknak Magyarországon kívül 43 országból voltak (külföldre bejelentett című) betétesei, köztük Costa Ricából, Libanonból, Grúziából, Venezuelából és Vietnamból is.

A kártalanítandó ügyfelek között a legidősebb kártalanítandó betétes 90 éves, a legfiatalabb 20 éves. A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót, és befizeti az adóhivatalnak. Az adó várható összege a kártalanításra jogosultak vonatkozásában összesen 1,42 millió forint.

Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező (például nem adathiányos) ügyfelek kártalanítására az OBA-nak 15 munkanap áll rendelkezésére. Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező ügyfelek csoportja után az OBA az adatváltozást bejelentő, illetve további dokumentumokat igénylő (például elhunyt betétes utáni örökösödések) kártalanításokkal is foglalkozik.

A kártalanítás gyors kifizethetősége érdekében az OBA kéri azon betéteseket, akik eddig nem jelentették be a korábban megváltozott ügyfél-azonosításra szolgáló adatukat (például név, lakcím, személyi igazolvány számának megváltozása) a NHB Banknak, hogy a saját érdekükben haladéktalanul tegyék meg az OBA által adott korábbi tájékoztatásnak megfelelően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG