Hirdetés
Hirdetés

Lízingcégek kivonulását hozza az autóhiteles elszámolás

2015. augusztus 18., 16:15

A deviza alapú autóhitelek forintosítása nyomán alapos átalakulás várható a hazai lízingpiacon. A Magyar Lízingszövetség várakozása szerint egyes lízingcégek az anyabankjukba olvadva folytatják a tevékenységüket, mások a portfóliójukat leépítve kivonulnak a piacról. A kivonulók helyét bizonyos szegmensekben átvehetik a megmaradó aktívabb szereplők, akik szélesítik a termékpalettájukat, bár az érintett cégek zöme az autóhitelezésben volt aktív.

Jenei Viktor, a Lízingszövetség elnöke szerint az autóhitelek forintosítása jelentős működési teher lesz a lízingcégek számára, ám a másik oldalon eredmény lehet az, hogy ezzel a lépéssel véget érnek az ügyfelekkel folytatott jogviták jelentős része, és letisztul a piac.

Hirdetés

A fentiek nyomán reméli a szövetségi elnök, hogy a bankadó tervezett csökkentését lízingcégekre is kiterjesztik, így megszűnhet a versenyhátrányuk.

Kétszámjegyű bővülés - nhp hátszéllel

Ami az eredményeket illeti: közel negyedével, 22,1 százalékkal, 226 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által finanszírozott összeg a második negyedév a tavalyi év hasonló időszakához képest – adta hírül a Magyar Lízingszövetség. A fellendülést jelzi az is, hogy az új szerződések száma is 10 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest, 37300 kontraktusban van voltak érdekeltek a lízingcégek.

 

 

Jenei Viktor jelezte: a lízingcégek kihelyezéseivel a korábbi év hasonló adatához képest 11 százalékkal, 320 milliárd forintra melkedett a lízinggel megtámogatott fejlesztések összege (a szerződések bruttó eszközértéke).

A bővülés mozgatórugója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja volt: ennek keretében az első félévben 60 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi értéknek – ezt persze magyarázza az, hogy a lízingcégek csak 2014 első negyedévétől csatlakozhattak a programhoz. A termelőeszközök lízingje összesen 1263 milliárd forintot tett ki, ami 24,2 százalékos bővülésnek felel meg. A vállalkozások 58,5 milliárd forint értékben lízingeltek, gépet, berendezéseket.

Továbbra is jelentős a gépjármű-finanszírozás részaránya a lízingpiacon, ám a válság előtt még 60-65 százalékos súlyt képviselő autófinanszírozás most csak 62,5 milliárd forinttal tudott hozzájárulni a finanszírozott összeghez. Ugyanakkor az elmúlt években szinte egyeduralkodó flottafinanszírozás 40 milliárd forintot tett ki, míg - az nhp által hajtott - a teherautó- és buszfinanszírozás 63,8 milliárd forintra emelkedett.

Nem talál viszont magára az ingatlanfinanszírozási szegmens: féléves teljesítménye alig 1,4 milliárd forint volt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?