Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz egy csapásra tucatnyi magyar dollármilliárdos

2019. február 20., 20:20

A jelenlegi hárommal szemben 2025-ben is még csak öt, 2028-ban pedig hét magyar dollármilliárdos lesz.

Hirdetés

A vagyonosok kilétét a hazai privátbanki piacot elemző cég vezetője, Karagich István nem nevesítette. Pedig ez azért lett volna érdekes, mert a Forbes tavaly év végi összesítése szerint csak ketten feleltek meg a dollárban kifejezett milliárdos kritériumának: Mészáros Lőrinc 381,3 milliárd, míg Csányi Sándor 317,2 milliárd forint felett diszponál. A maga rangsorát tavaly májusban publikáló Napi.hu szerint viszont csak Csányi számít dollármilliárdosnak, a maga 320 milliárd forintjával, Mészáros vagyonát „csak” 280 milliárdosra saccolták. Mindkét listán őket Gattyán György követte, 240 milliárddal.

Dollármilliomosnak a Blochamps szerint 2018 végén összesen 16 778 honfitársunk vallhatta magát, ennyien rendelkeztek legalább 300 millió forintos vagyonnal. Ez durván a kétszerese a 2005-ös mezőnynek, míg a két évvel ezelőttit több mint 2200 fővel haladta meg. A jelenlegi dollármilliomosok több mint hetven százaléka, 12 ezer személy legfeljebb 1 milliárd felett diszponálhatott, négyezren 1-3 milliárd közöttivel, hatszázan 3-10 milliárdot tudhattak magukénak, százhúszan estek a 10-30 milliárdos sávba, negyvenen pedig a 30-90 milliárdosba. Tizenöt személynek volt esélye arra, hogy a 90-300 milliárd forint közötti vagyona növekedése révén belépjen a dollármilliárdosok táborába. Ez azonban közülük Karagich István szerint 2025-re csak kettejüknek, míg 2028-ra négyüknek sikerülhet.

A dollármilliomosok számánál csaknem 4 ezerrel több ügyféllel rendelkezett a privátbanki vagyonokat kezelő 14 cég a Blochamps szerint – amely e körbe a Gutmann Magyarországot nem számította bele, azon az alapon, hogy az ügyfélvagyon egy részét a cég bécsi központja kezeli. A kft az összes hazai privátbanki vagyont 4692 milliárd forintra tette, amely szerinte 43 173 darab számlán szunnyadhatott. Ennél csaknem 300 milliárddal magasabb, az ötezer milliárdot közelítő vagyonról számoltak be az mfor.hu által jó egy hónapja megkérdezett privátbankárok

Karagich István szerint az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lesz. Komoly fejtörést okozhat a privátbankároknak, hogy a kezelésükbe adott vagyont a jelenlegi hozamkörnyezetben az ügyfelek megelégedésére fialtassák. Már csak azért is, mert a Blochamps nagy mértékű ingadozásra számít a tőzsde, az ingatlanok és a részvények árfolyamában is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?