Hirdetés
Hirdetés

Ősszel új szereplők forgatják fel a magyar fizetési piacot

2019. június 03., 16:00

Szeptembertől indul a nyílt bankolás – új szereplők és megoldások fognak megjelenni, melyek felforgathatják a magyar fizetési piacot. Berkes Tibort, a Mastercard üzletfejlesztési vezetőjét kérdeztük a nyílt bankolás várható hatásairól, és arról, hogyan készül erre piacvezető fizetéstechnológiai cégként a Mastercard.

Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője.
Berkes Tibor,
a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője

Mit nyerhetnek az ügyfelek az nyílt bankolással? Mit tudhatnak az új szolgáltatók, amit a bankok eddig nem tudtak?

A módosított pénzforgalmi irányelv értelmében a nyílt bankolás elindulásával a bankoknak az EU-n belül hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz a hatósági engedéllyel rendelkező  szolgáltatók számára (TPP). Vagyis olyan adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, az ügyfél hozzájárulásával hozzáférhetők lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Ez a felhasználók számára gyakorlatban azt jelenti, hogy új, személyre szabott termékek, és szolgáltatások érhetők majd el - a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, de a rendszer bizonyos esetekben arra is feljogosítja a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy egy vállalkozás nevében kifizetéseket indítson.

Az open banking, a nyílt bankolás tehát azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Nem jelent ez biztonsági kockázatot? Ki dönti el, hogy egy szolgáltató megbízható?

Arra, hogy egy szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő jogosítványokkal, az Európai Bankhatóság (EBA) központi regisztere fog választ adni. A módosított pénzforgalmi irányelv, a PSD2 előírja, hogy az Európai Bankhatóságnak (EBA) központi adatbázist kell kialakítania az EU országaiban szolgáltató pénzügyi vállalkozások meghatározott köréről. Magyarországon az MNB végzi a törvényességi felügyeletet, beleértve a nyílt bankoláshoz kapcsolódó engedélyezést és nyilvántartást. Mielőtt megtörténne az ügyfél, harmadik félnek (szolgáltatónak) adott felhatalmazása alapján, számlájához történő hozzáférés, a bank akár minden egyes alkalommal ellenőrizheti, hogy a szolgáltató benne van-e az EBA adatbázisában, vagyis megbízható-e vagy sem.

Milyen szolgáltatásokkal törhetnek elő elsősorban a nyílt bankolásnak köszönhetően az új szolgáltatók?

A banki adatokhoz való hozzáférés segítségével az új szolgáltatók személyre szabottabb szolgáltatásokat tudnak majd nyújtani a felhasználóknak. Az ügyfelek képesek lesznek például mobilapplikációk használatával a különböző bankoknál vezetett számláikról egységes felületen tranzakciókat kezdeményezni és számlainformációjukat lekérdezni. Ilyen alkalmazások lehetnek a jövőben a pénzügyi menedzserek, költség-optimalizálók, személyi kölcsön igénylő megoldások, termék összehasonlító szolgáltatások, stb.

A pénzügyi szolgáltatói szektor régi, nagy szereplői számára az open banking mindenképp új versenytársak megjelenését is jelenti. Miért támogatja mégis a folyamatot a Mastercard?

A Mastercardnál mi mindig támogatjuk az innovációt - célunk az, hogy a felhasználók igényeinek megfelelő, kényelmes és biztonságos megoldásokat nyújtsunk a fogyasztóknak. Az új szereplők megjelenésével egyre erősebbé válik a piaci verseny – új szolgáltatók és új szolgáltatások jelennek meg. Az új környezetben az fogja megállni a helyét, aki alkalmazkodni tud az új kihívásokhoz, és a felhasználók elvárásainak leginkább megfelelő megoldásokkal tud előállni.

Hogyan készül a Mastercard a nyílt bankolásra?

A nyílt bankolás egy nagy lehetőség, mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók számára. A Mastercard pedig igyekszik szakértelmével támogatni a piac fejlődését. Olyan, a nyílt bankolást támogató szolgáltatáscsomagot fejlesztett, ami segít összekötni a kereskedőket, harmadik feles pénzügyi szolgáltatókat a bankokkal. Az „Open Banking Connect” szolgáltatásunk standard interfészek használatával segíti elő a bankok és a hatósági engedéllyel rendelkező  szolgáltatók technológiai kapcsolódását. Az „Open Banking Protect” megoldásunk költséghatékonyan teszi lehetővé a bankok számára a szolgáltatók engedélyének és szükséges tanúsítványának ellenőrzését, számos más visszaélés megelőző funkcióval. Az „Open Banking Resolve” felületünk elősegíti a nyílt bankolás szereplői között történő kommunikációt, valamint segítséget nyújt, a vitás kérdések megoldásában, előre definiált, transzparens szabályrendszerek alapján.

A szolgáltatáscsomaggal célunk az, hogy biztonságos hátteret nyújtsunk a nyílt bankoláshoz az Európai Unióban. A tesztek Lengyelországban és az Egyesült Királyságban már elindultak, ezek eredményétől függően kerülhet majd sor a szolgáltatás más országokban történő bevezetésére is.

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?