Hirdetés
Hirdetés

3 éves mélyponton a svájci frank

2017. december 01., 10:56

A forint is gyenge, a török líra ismét mélyponton, a zloty erős. Zuhannak az európai tőzsdék, a BÉT-en esik az OTP és a Mol.

Másfél hónap híján három éve, hogy a svájci jegybank lemondott a frank árfolyam küszöbének tartásáról, amellyel a további erősödését gátolta évekig az eurónkénti 1,20 frankos szinten. Az árfolyam a paritásig erősödött, forgalom nélkül a befektetők és a brókercégek óriási veszteségeket szenvedtek.

Most azonban az árfolyam közelít az akkor tarthatatlan szinthez, immár 1,1730. Nyilvánvaló tehát, hogy nem hosszútávú felértékelődés nyomás nehezedett a frankra, átmeneti jelenség volt, amit a jegybank okosabban is kezelhetett volna.

Hirdetés

A forint gyengül, egy euróért közel 314-et adnak, a török líra ismét 4,70 az euróhoz képest, ellenben a lengyel zloty erősödött, 4,20 az európai közös fizetőeszközhöz képest.

Az európai tőzsdék ma szokatlanul nagyot esnek: a DAX és a francia CAC-40 egyaránt egy százalékkal vannak lejjebb, 12 885 illetve 5320 pontig.

A BUX 0,7 százalékot gyengül 38 400 pontig, leginkább a Mol húzza le 1,3 százalékos eséssel, az olajpapír 3010 forintot ér. Az OTP 0,7 százalékkal 9980 forintig esik, a Telekom kismértékben gyengül 469 forintig. 8 százalékkal ugrott meg az OTT1, 290 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?