Hirdetés
Hirdetés

327 felett az euró, pedig most nyugodtak a tőzsdék

Eidenpenz József, 2019. május 21., 11:18

Öt dolog, amit nem árt ma tudni. A tőzsdék megnyugodtak a tegnapi esés után, mivel az amerikai illetékesek 90 napos felfüggesztést helyeztek kilátásba a Huawei-bojkottban. A BUX stagnál, a forint viszont ütemesen tovább gyengül, 327 fölé ment az euró. A csipgyártók után az amerikai kiskereskedelem és távközlés is felbolydult.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

1. Mire ez a megnyugvás?

Ma kissé megnyugodtak a tőzsdék, az európai EuroStoxx index 0,4 százalékos pluszban van, az amerikai határidős indexek is 0,2-0,4 százalékos emelkedést jeleznek előre. A kereskedelmi háború, a Huawei-ügy körüli feszültség kissé enyhült. Az amerikai chipgyártók és más technológiai cégek estek hétfőn nagyot, miután bejelentették, hogy végrehajtják az USA kormánya által a Huawei-vel szemben előírt bojkottot.

Hirdetés

Azután amerikai illetékesek hétfőn késő este azt mondták, hogy hajlandóak 90 napos átmeneti határidőt adni. Ma lakáspiaci adatok jönnek az USA-ban itteni idő szerint kora délután, a chicagoi és a bostoni Fed vezetői is beszélni fognak. A Fed elnöke, Jerome Powell tegnap beszélt ugyan, de a befektetőket igazán érdeklő dolgokról, mint a kamatokról lényegeset mondott.

2. Száguld az euró/forint

Azaz gyengül a forint, az euró jelenleg 327,40, ezen a szinten szeptemberben járt utoljára. A BUX index stagnál, pozitív kezdés után a nulla körül szűk sávban mozog.

További, frissebb árfolyamok itt láthatók

“Nincs megállás az EUR/HUF kurzus számára a 325-ös technikai szint elesését követően, ma reggel már 327 forint környékén tartózkodik az árfolyam. 327,6 forintnál található egy kisebb technikai szint, ami talán megakaszthatja az elmúlt napok gyengülési hullámát, de igazán erős ellenállás legközelebb 330 forintnál található” – írta az Erste Befektetési délelőtti hírlevele.

3. Itt a CIG Pannónia-jelentés

A 6,278 milliárd forint első háromhavi díjbevétel a nem-élet üzletág 10 százalékos növekedésének, valamint a nyugdíj-, egészség- és csoportos biztosítások iránti növekvő keresletnek köszönhető – áll a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. első negyedéves tőzsdei gyorsjelentésében.

A jelentés azért nem teljesen sikertörténet. A cég 508 millió forintos eredménye 107 millió forintos csökkenés. Ebből “71 millió forintot magyaráz a részvényopciós programból származó kötelezettségek átértékelési különbözete” a részvény árfolyammozgásai miatt, 15 millió forint a Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. indulását követő első negyedéves veszteség. Az MKB-Pannónia Alapkezelőből a csoportra jutó nyereség 17 millió forinttal kevesebb lett – magyarázták.

4. Az amerikai kiskereskedelem nagy hete

Tegnap a Sears részvénye 12 százalékkal esett, de volt nap közben harminc százalék feletti mínuszban is. A csőd szélén egyensúlyozó vállalat az áprilisban közzétett reorganizációs tervének felülvizsgálatát, módosított verzióját jelentette be.

Ma a Home Depot, a Kohl’s gyorsjelentése érkezik tőzsdenyitás előtt, kereskedési idő után pedig a Nordstrom. Holnap a Target, a Lowe’s, egy nappal később a Best Buy és a Ross Stores. A Walmart múlt héten jelentett, azt kedvezően fogadta a piac.

5. Gigászi mobilszolgáltató jön létre?

A Sprint és a T-Mobile US közötti fúzió élénken foglalkoztatja az amerikaiakat, mivel a harmadik és negyedik legnagyobb vezeték nélküli távközlési szolgáltatókról van szó az országban. Bár már tavaly is voltak erről spekulációk, most komolyra látszik fordulni a dolog. Ha a versenyjogi hatóságok is benne vannak, egy 26 milliárd dolláros, 127 millió fogyasztót ellátó cég jöhet létre. Hétfőn az illetékes hatóság, az FCC egyik vezetője nyilatkozott úgy, hogy a fúzió megvalósulhat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?