Hirdetés
Hirdetés

824 dollár a bitcoin, 310 forint alá nézett be az euró, vágtázik az OTP

Eidenpenz József, 2016. december 21., 18:33

A részvénypiacokon látszólag csendes, ünnep előtti kereskedés folyt ma, valójában sok területen volt alapos átrendeződés. Az OTP volt itthon a nap sztárja a reggel bejelentett bankfelvásárlás miatt. A forint erős, benézett 310 alá is egy időre az euró. A bitcoin árfolyama közel három éves csúcsra ért.

Nem voltak nagy mozgások a részvényindexekben nap közben, a német DAX index lényegében nem változott, a többi nyugat-európai index 0,1-0,3 százalékkal esett. Az amerikai indexek is szerény, 1-2 ezrelékes mínuszban járnak kevéssel este hat előtt.

Itthon a nap híre az OTP bankvásárlása volt, a horvát pénzintézet megvételét a részvény 1,4 százalékos emelkedéssel ünnepelte, 8350 forintra. EZ a BUX-ot is felvitte 0,2 százalékos pluszba. A Mol most 1,4 százalékkal esett 20 500 forintra, a Richter 0,1 százalékkal 6170 forintra ment fel. A Telekom is pluszban végzett, két forinttal 490-re erősödött.

Hirdetés

Pluszból mínuszba ment az olaj, erős a forint

A forint erősödött, az euró majdnem egy forinttal lejjebb, 310 alatt egy-két fillérrel is előfordult délután. Estére azonban 310,60-ra ment vissza, ez is negyven filléres süllyedést jelent. A dollár szünetet tartott, kissé gyengült az euróhoz képest, 1,0425-re.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

Az olaj árfolyama az egyik amerikai készletadat miatt emelkedett, de csak visszafogottan, pár tized százalékkal. Szerda délután azonban újabb, meglepően rossz készletadat érkezett, így mínuszba ment át az árfolyam, este már 0,4-0,5 százalékos esés volt, a WTI 53,10, a Brent 55,10 dollár körül áll. A KBC Equitas szerint a nap eleji olajár-emelkedést csak a határidős kontraktusok átkötése okozta. Az arany stagnál, az ezüst egy százalékkal esik.

Meddig mehet az euró/forint?

Az Equilor hírlevele változásokra számít a magyar gazdaságpolitikában. A jegybank decemberi jelentésének tanulsága szerint „a gazdaságnak a jövőben nagyobb mértékben kell támaszkodnia a költségvetési élénkítésre, mivel a monetáris politika a nulla kamatok korában - és tegyük hozzá, az emelkedő inflációt is figyelembe véve - már nem tud tovább élénkíteni” - írják.

Az euró-forint árfolyamban év végéig már nem várnak jelentős elmozdulást, a 310-315-ös sávban mozoghat a jegyzés. Hosszabb távon pedig a 300-320-as kereskedési tartományból nem valószínű a szignifikáns kilépés a következő hónapokban.

Bankrészvény mínusz 20 százalékban

Európában a bankok, az olajvállalatok és az utazással kapcsolatos részvények estek. Mindegyiknek megvolt a maga oka, a bankszektor idegeit változatlanul az olasz Monte dei Paschi borzolja, a részvény ma 12 százalékkal zuhant, de volt mínusz 20 százalékban is. Az utazásnak a terrorveszély nem tesz jót, az olajcégeket az olajár esése sújtja. Az USA-ban főleg a biotechnológiai részvénytársaságok részvényeit adták.

A bitcoin nevű számítógépes fizetőeszköz árfolyama ma több mint három százalékkal, 824 dollárra ugrott a Coindesk adata szerint, ezen a szinten utoljára 2014 február elején járt. Akkoriban, 2013 december elején 1150 dollár körül érte el csúcsát, de onnét eléggé gyorsan leesett 500 dollár közelébe, majd még lejjebb. Így 2015 elején valamivel 200 dollár alatt is hozzá lehetett jutni, de 2015 ősze óta ismét határozottan emelkedő a trendje. A számítógépes valuta 2012 szilveszterén még csak 13,50 dollárba került.

Jól zárulhat az év a tőzsdéken

Európában kedvező fogyasztói bizalmi adatok, az USA-ból pedig sok éves csúcson levő használtlakás-eladási számok jöttek ki, de úgy tűnt, egyik sem tudja lázba hozni a befektetőket.

Jó formában zárhatják az évet a tőzsdeindexek az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az S&P500 történelmi csúcs közelében jár az árfolyam, ezért komolyabb ellenállás nem található a közelben, de kissé túlvett már a kurzus, ezért az év utolsó napjaiban inkább oldalazás várható. A Dow Jonesnál továbbra sem látható fordulós jelzés, folytatódhat az oldalazás. A Nasdaq indexénél nincs akadálya a további emelkedésnek, kevésbé túlvett, mint a többi. A német DAX index töretlenül emelkedik, de „a 20 és 30 napos mozgóátlagoktól látványosan eltávolodott az árfolyam, ezért valószínűleg közel járunk már a korrekcióhoz” - írják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az égben az olajár, a svájci frank ünnepel

Az égben az olajár, a svájci frank ünnepel

Megvadult az olajár, begyorsult az emelkedés, a Brent típus új 3 és fél éves csúcsot ért el. Jó a hangulat az ázsiai tőzsdéken, Európában nincs mozgás, nálunk kisebb esés mutatkozik, igaz, tegnap nagyot mentünk. A svájci frank újra büszkén csücsül a 2015 előtti szinten, ahol oly sokáig tartotta a jegybank, de aztán nem bírt vele.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?