Hirdetés
Hirdetés

A befektetők szeme a kereskedelmi tárgyalásokon

Csabai Károly, 2019. október 10., 11:22

Már megint az USA és Kína közötti vitára fókuszálhatnak a befektetők, ami azt jelenti, hogy a mai napot – és talán a holnapit is, lévén, hogy az újabb tárgyalási forduló ezúttal kétnapos lesz – is kivárás jellemezheti. Pedig hírdömping van, így simán elképzelhető, hogy más okokból – jelesül a Brexitről tartandó brit-ír kormányfői csúcs – is mozognak majd az árfolyamok.

Az amerikai tőzsdeindexek zöldelltek, s az ázsiaiak is a pozitív tartományban tartózkodtak ma reggel, noha a Reuters értesülései szerint a kínai fél kevésbé optimista a csütörtökön kezdődő kereskedelmi tárgyalások kimenetelét illetően. Európa viszont a csütörtöki nyitást követően már egységesen lefelé tartott. Ahogy az olaj is. A piaci bizonytalanságot mindenesetre tükrözi, hogy a befektetők menedékének számító arany erősödött. A forint pedig az elmúlt hetekhez képest viszonylag jó passzban van, az euróval szemben a 334-es szint alatt kezdte a napot.

Rengeteg hír látott napvilágot, ezek között próbálunk rendet vágni.

Hirdetés

1. Indul az újabb USA-Kína futam

Aminek befutója meglehetősen bizonytalan, tekintve, hogy a muzulmán ujgur kisebbség elnyomásában állítólag érintett 28 kínai céget az amerikaiak feketelistára tették, miközben a hongkongi válság is egyre durvul. Nem csoda, hogy Peking kevésbé optimista, ám még így is lát esélyt legalább egy részleges megállapodásra.

2. Aggódnak a Fed döntéshozói

Legutóbbi ülésük jegyzőkönyvéből az derül ki, hogy az amerikai jegybankárok homlokát is leginkább a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság ráncolja. Ezt sínylik meg a beruházások, amelyek csökkenése miatt lassulhat a munkaerő-bővülés üteme, ami visszafoghatja a fogyasztást, miközben az ipari termelés és az export is mérséklődik. A jegyzőkönyvből az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra következtetnek, hogy jelentős viták fogják megelőzni az októberi kamatdöntést. Amit a kereskedelmi tárgyalások mellett a ma megjelenő szeptemberi amerikai inflációs számok is befolyásolhatnak, az elemzők enyhén gyorsuló, 1,8 százalékos éves pénzromlásra számítanak.

3. Brit-ír csúcstalálkozó a Brexitről

A titkos helyszínen tartandó meetinget Boris Johnson és Leo Varadkar ír miniszterelnök abban a reményben ejti meg, hogy hátha van még lehetőség a vitatott kérdések gyors megoldására. Nem sok jót jelez azonban előre, hogy az eddigi tárgyalások kudarcba fulladásáért a felek leginkább egymást okolták, ráadásul az Egyesült Királyság legújabb vámkezelési javaslatát Michael Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is elutasította. A britek célja továbbra is az, hogy ne kelljen fizikai határt létesíteni az Ír-szigeten az Egyesült Királyság és Észak-Írország között. Az idő azonban szorít, október 19-éig kellene megegyezni az EU-val, ha ez nem sikerül, Johnsonnak mindenképpen a kilépés elhalasztását kell kezdeményeznie.

4. Már a görögöknél is negatív az állampapír-hozam

A 2008 őszén kirobbant válság fő áldozatai is csatlakoztak a negatív hozamú állampapírokat kibocsátó országok táborába, miután a szerdán közel félmilliárd euró értékben piacra dobott 13 hetes kincstárjegyeiken -0,02 százalékos hozammal adtak túl. Ez 25 éve nem látott alacsony szint. Az Európai Központi Bank ultralaza monetáris politikájának következtében a negatív állampapír-piaci hozamokból már Spanyolország, Írország és Olaszország is profitált, miután azok kormányaik adósságfinanszírozását teszik olcsóbbá.

5. Boeing-zuhanás

Az amerikai légihatóság a régebbi – legalább 30 ezer utat megtett – 737-es gépek 5 százalékánál (686-ból 36-nál) talált repedést a szárny és az üzemanyagtöltő-nyílás között, ami a gép strukturális integritását is veszélyeztetheti és szélsőséges esetben hozzájárulhat az irányítás elvesztéséhez. Most kerülnek sorra a fiatalabb modellek, így az arányszám javulhat, ám a javítás miatt kieső gépek így is tovább ronthatják a Boeing-eket használó légitársaságok helyzetét. A hír miatt a cég részvénye a tőzsdezárás után közel 1 százalékot csökkent.

6. Szerdán mondtak csütörtököt a Mészáros-papírok

Jókorát zuhant az Opus, a 4iG és az Appeninn is, a Mészáros Lőrinc-birodalom ékköve, az Opus Global papírjai egyenesen több mint 11 százalékot zakóztak. Az Equilor a háttérben spekulációkat sejtet, miután fontosabb hír egyik vállalattal kapcsolatban sem érkezett. Ezt erősítheti, hogy ma masszív korrekciókra került sor, délelőtt az Opus már 4 százalék feletti pluszban is tartózkodott.

7. Bevásárolna a Mol

A Reuters szerint a regionális multivá nőtt magyar energetikai óriás érdeklődik a Chevron azerbajdzsáni olajmezőben lévő részesedése iránt, mely kétmilliárd dollárt érhet, de a Kaszpi-tengeren lévő Exxon Mobil-részesedés megvételét is fontolgatja. Egyik hír sem hozta különösebben lázba a befektetőket, a Mol-részvények tegnap 0,4 százalékkal erősödtek, ma délelőtt viszont már mínuszban jártak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?