Hirdetés
Hirdetés

A bikák képtelenek leállni – sutyiban gyengülget a forint

Eidenpenz József, 2018. február 26., 18:44

Újult erővel emelkednek az árfolyamok Amerikában, mintha a februári korrekció csak kis közjáték lett volna. Az egyik guru szerint 70 százalék, hogy az USA-ban recesszió jön. A BUX ezúttal felülteljesítő volt, főleg az OTP és a Mol ment. Csendesen gyengülget a forint, megugrott a bitcoin ára.

Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe
Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

Miután pénteken hatalmas ralival zárult a nap Amerikában – a főbb indexek szokatlanul nagy, másfél-két százalékos emelkedéssel búcsúztak a múlt héten –,  ma is jól kezdődött a kereskedés a világban. Reggel Ázsiában egy százalék körüli pluszok voltak, Nyugat-Európában a blue chip-részvények átlagosan 0,8 százalékkal mentek fel, ennyivel nőtt legalábbis az EuroStoxx 50 index.

Este hat után pár perccel az amerikai S&P 500 index és a Nasdaq Composite 0,7-0,7 százalékos pluszban voltak, a Dow Jones ipari átlag 1,1 százalékkal feljebb van. A német, francia, brit indexek 0,4-0,6 százalékkal mentek fel, a holland és a spanyol mutató 0,8 százalékkal.

Hirdetés

A bikák sehogyan sem tudnak leállni – írja a Marketwatch, és ezt azzal magyarázza, hogy csökkentek az inflációs félelmek, amiknek nagy szerepük volt a februári korrekcióban. Az amerikai és német államkötvény-hozamok egyébként napok óta csökkennek, ami szintén erre utal. A héten a Fed új elnöke, Jerome Powell először szerepel majd a Kongresszus előtt, erre nagyon figyelni fognak a piaci szereplők.

Sutyiban gyengül a forint

A hazai tőzsde múlt heti, eléggé gyengécske teljesítménye után ma szintén felfelé tartott, a BUX index egy százalékkal javított. Ezzel ezúttal Prágát, Varsót és Bukarestet is sikerült lehagyni. Mind a négy nagy cég részvényei drágultak.

Az OTP 1,6 százalékkal 11 500-ra, a Mol 1,1 százalékkal 2800-ra, a Richter 0,8 százalékkal 6080 forintra ment fel. A Telekom csak 0,1 százalékkal lett drágább. A forint folytatja csendes gyengülését, ma ötven fillérrel drágább, 313,60 az euró, de volt délután 313,80 is. Három százalékkal esett az Opus.

Buborék a láthatáron?

A dollár a nap elején erősen gyengült, majd enyhe erősödésbe váltott. Az olaj és az arany mínuszból szerény pluszba jutott.

A világ legnagyobb hedge fund-jának vezére, Ray Dalio szerint nő az esélye, hogy az USA-ban recesszió közelít, jelenleg ezt 70 százalékra teszi. “Buborék előtti állapotról” beszélt a Marketwatch szerint.

Ezért ugrott meg a bitcoin

A bitcoin árfolyama kora délután hirtelen 9700 dollár környékéről 10 300-ra ugrott, jelenleg 10 200. A többi fontosabb kriptodeviza is pluszban van. A megugrást az okozhatta, hogy bejelentették, a Circle nevű cég, amely blokklánc-alapú mobilos fizetésekkel foglalkozik, megveszi a Poloniex kriptodeviza-tőzsdét.

Ez a remények szerint tovább növelheti a kriptodevizák elfogadottságát, a Circle mögött ugyanis neves befektetők állnak, közöttük a Goldman Sachs és a kínai Baidu. A Poloniex a Coinmarketcap szerint a 14. legnagyobb kriptodeviza-tőzsde 142 millió dollár körüli napi forgalommal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?