Hirdetés
Hirdetés

A bikák képtelenek leállni – sutyiban gyengülget a forint

Eidenpenz József, 2018. február 26., 18:44

Újult erővel emelkednek az árfolyamok Amerikában, mintha a februári korrekció csak kis közjáték lett volna. Az egyik guru szerint 70 százalék, hogy az USA-ban recesszió jön. A BUX ezúttal felülteljesítő volt, főleg az OTP és a Mol ment. Csendesen gyengülget a forint, megugrott a bitcoin ára.

Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe
Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

Miután pénteken hatalmas ralival zárult a nap Amerikában – a főbb indexek szokatlanul nagy, másfél-két százalékos emelkedéssel búcsúztak a múlt héten –,  ma is jól kezdődött a kereskedés a világban. Reggel Ázsiában egy százalék körüli pluszok voltak, Nyugat-Európában a blue chip-részvények átlagosan 0,8 százalékkal mentek fel, ennyivel nőtt legalábbis az EuroStoxx 50 index.

Este hat után pár perccel az amerikai S&P 500 index és a Nasdaq Composite 0,7-0,7 százalékos pluszban voltak, a Dow Jones ipari átlag 1,1 százalékkal feljebb van. A német, francia, brit indexek 0,4-0,6 százalékkal mentek fel, a holland és a spanyol mutató 0,8 százalékkal.

Hirdetés

A bikák sehogyan sem tudnak leállni – írja a Marketwatch, és ezt azzal magyarázza, hogy csökkentek az inflációs félelmek, amiknek nagy szerepük volt a februári korrekcióban. Az amerikai és német államkötvény-hozamok egyébként napok óta csökkennek, ami szintén erre utal. A héten a Fed új elnöke, Jerome Powell először szerepel majd a Kongresszus előtt, erre nagyon figyelni fognak a piaci szereplők.

Sutyiban gyengül a forint

A hazai tőzsde múlt heti, eléggé gyengécske teljesítménye után ma szintén felfelé tartott, a BUX index egy százalékkal javított. Ezzel ezúttal Prágát, Varsót és Bukarestet is sikerült lehagyni. Mind a négy nagy cég részvényei drágultak.

Az OTP 1,6 százalékkal 11 500-ra, a Mol 1,1 százalékkal 2800-ra, a Richter 0,8 százalékkal 6080 forintra ment fel. A Telekom csak 0,1 százalékkal lett drágább. A forint folytatja csendes gyengülését, ma ötven fillérrel drágább, 313,60 az euró, de volt délután 313,80 is. Három százalékkal esett az Opus.

Buborék a láthatáron?

A dollár a nap elején erősen gyengült, majd enyhe erősödésbe váltott. Az olaj és az arany mínuszból szerény pluszba jutott.

A világ legnagyobb hedge fund-jának vezére, Ray Dalio szerint nő az esélye, hogy az USA-ban recesszió közelít, jelenleg ezt 70 százalékra teszi. “Buborék előtti állapotról” beszélt a Marketwatch szerint.

Ezért ugrott meg a bitcoin

A bitcoin árfolyama kora délután hirtelen 9700 dollár környékéről 10 300-ra ugrott, jelenleg 10 200. A többi fontosabb kriptodeviza is pluszban van. A megugrást az okozhatta, hogy bejelentették, a Circle nevű cég, amely blokklánc-alapú mobilos fizetésekkel foglalkozik, megveszi a Poloniex kriptodeviza-tőzsdét.

Ez a remények szerint tovább növelheti a kriptodevizák elfogadottságát, a Circle mögött ugyanis neves befektetők állnak, közöttük a Goldman Sachs és a kínai Baidu. A Poloniex a Coinmarketcap szerint a 14. legnagyobb kriptodeviza-tőzsde 142 millió dollár körüli napi forgalommal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?