Hirdetés
Hirdetés

A bizonytalanság lehet az úr a piacokon

2019. augusztus 12., 15:13
Cimkék
FED
, Brexit
, kötvények

Számos olyan esemény lesz a következő hónapokban, amelyek komoly hatással lehetnek a piacokra, miközben folyamatosan merülnek fel olyan dolgok is, amelyekkel korábban nem is gondoltak a befektetők. Kollégánk a Trend FM reggeli monitor című műsorában elemezte a várható eseményeket.

Boris Johnson megtartja első miniszterelnöki beszédét a londoni Downing Street 10. előtt 2019. július 24-én. (Fotó: Reuters)
Boris Johnson megtartja első miniszterelnöki beszédét a londoni Downing Street 10. előtt 2019. július 24-én. (Fotó: Reuters)

Az utóbbi hetekben igen hektikusan alakultak a tőzsdei árfolyamok, és könnyen lehet, hogy az előttünk álló időszakban is hasonló láthatunk majd. Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról, és a leginkább fenyegető kockázatokról. A beszélgetés részletesen kitért a Brexitre, és a miniszterelnök Boris Johnson előtt álló kihívásokra. 

A múlt héten a kötvényhozamok erőteljes csökkenése riasztotta meg a befektetőket, olyan korábban nem látott esemény is történt, mint például az, hogy a 30 éves német papírok hozama negatív lett. Ilyenre korábban nem volt példa, és amikor a rövid és hosszú futamidejű papírok hozama ilyen közel volt egymáshoz, az a recesszió előjele volt. Noha ennek még nem látjuk konkrét előjelét, az a tény, hogy nagyon sok pénz áramlik a tőzsde helyett a nagyon alacsony hozammal kecsegtető kötvényekbe, mindenképpen rossz előjel.

Ezen túl az alábbi eseményeket követik majd kiemelt figyelemmel a befektetők:
Szeptember 1 – A Trump elnök által korábban bejelentett újabb vámok lépnek életbe Kínával szemben.
Szeptember 12. – EKB kamatdöntő ülés, amelyen a piac szerint lazítás jöhet
Szeptember 18. – Fed kamatdöntő ülés, amely kapcsán viszont nagyon sok a kérdőjel. Trump ugyan próbál nyomást gyakorolni az amerikai jegybankra, de kérdéses a merre tovább. Legutóbb vágtak, de a kommentárok alapján nem biztos, hogy ez most megismétlődik.
Október 1. – Az USA kormányzati szervek költségvetéséről eddig kellene dönteni, az elmúlt években viszont ez rendre elcsúszott. Így állandó lett a csata az amerikai politikusok számára.
Október 31. Brexit

Utóbbi kapcsán most a megállapodás nélküli forgatókönyvet vették elő a britek. Ugyanakkor jelenleg ez is áthághatatlannak tűnő nehézségeket támaszt Boris Johnson kormányfő elé.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?