Hirdetés
Hirdetés

A Brexitről döntő EU-csúcs felvezetése a szerdai befektetői főmenü

Csabai Károly, 2019. október 16., 10:15

A csütörtükön kezdődő rendkívüli ülésig meg kellene állapodni az ír-észak-ír határ kérdéséről, illetve arról, hogy Észak-Írország mely vámövezetbe tartozzon. Tovább folyik az amerikai-kínai kereskedelmi vita, s egyre-másra jönnek ki a tőzsdei cégek negyedéves adatai. Idehaza a történelmi mélypontja közelében toporgó OTP áll a fókuszban.

Alapvetően az összességében kedvező amerikai negyedéves tőzsdei vállalati gyorsjelentések hatására a tengerentúli tőzsdeindexek 1 százalék körüli pluszokkal hagyták maguk mögött a keddi napot. Ma reggel Ázsiában már vegyesebb volt a kép, a japán és a hongkongi börzebarométer felfelé indult, ezzel szemben a sanghaji lefelé, miután az Egyesült Államok válaszcsapásokat helyezett kilátásba Hongkonggal kapcsolatban. Európában – így Budapesten is – stagnálásközeli volt a nyitás. Az arany iránti keresletet, így annak árfolyamát növelte a Brexitet övező bizonytalanság, az olajárak pedig annak hatására tartózkodtak valamivel feljebb a keddinél, hogy az OPEC a kitermelés nagyobb mértékű visszafogását hintette el, mint arról korábban szó volt. A forint gyengült, az euróval szemben a 333-as szint felé araszolgat.

De vajon mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat? Ezeket gyűjtöttük össze.

Hirdetés

1. Brexit: utolsó esély?

Hiába nevezték a felek konstruktívnak a kedden éjszakába nyúló tárgyalásokat, megállapodniuk nem sikerült a Brexit feltételeiről. Erre még ma van idejük, csütörtökön ugyanis megkezdődik a rendkívüli EU-csúcs. A legfontosabb nézeteltérés továbbra is az ír- észak-ír határ kérdése, illetve az, hogy Észak-Írország mely vámövezetbe tartozzon. Boris Johnson hibrid megoldást szeretne, mely alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámtérségében lenne, de az uniós szabályok vonatkoznának az országra, ha pedig egy brit szigetről származó terméket Észak-Írországban értékesítenének, akkor a helyi importcég visszaigényelhetné a vámot, amelyet az EU szabna ki a brit termékekre. Az EU szerint ez túl bonyolult megoldás, ezért inkább azt javasolja, hogy a brit sziget és Észak-Írország külön vámunióban legyen, ez azonban elfogadhatatlan a kormány észak-ír szövetségesének. Több tory képviselő is a DUP támogatásához kötötte a saját szavazatát, így még ha Johnson meg is tudna állapodni ma az EU vezetőivel, akkor sem biztos, hogy elkerülhető az esetleges hosszabbítás vagy a megállapodás nélküli kilépés.

2. Kereskedelmi háború: újabb kínai feltételek

A Bloomberg értesülései szerint a világ legnépesebb országa hajlandó lenne évente 40-50 milliárd dollár értékben amerikai agrárterméket vásárolni, cserében azonban a vámtarifák csökkentését szeretnék elérni Donald Trumpnál. Nem javította a megállapodás esélyét, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte, törvényt alkotna a hongkongi tüntetők támogatásáról, erre ugyanis Kína válaszcsapásokkal fenyegetőzött. Az alsóházban már elfogadták a javaslatot, amelyben megkérdőjelezik Hongkong speciális kereskedelmi státuszát. A szenátus is várhatóan áldását adja majd, mivel a republikánus képviselők jelentős része Hongkongot támogatja, így Trump lehet az egyedüli gátja a törvény érvényesítésének. Az elnök így nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen a kereskedelmi tárgyalások miatt nem akarhatja a kínai vezetést maga ellen haragítani, azonban a szenátus republikánus tagjai is fontos szövetségesei az ellene futó bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban – figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt.

3. Jól indult a gyorsjelentési szezon

A július-szeptember közötti számait közzétett négy nagybank, valamint a nagyobb amerikai vállalatok – Blackrock, Johnson & Johnson, UnitedHealth – közül csak a Wells Fargo és a Goldman Sachs nem tudta felülmúlni a piaci várakozásokat.

Ma a Bank of America, a Netflix és az IBM harmadik negyedéves adataira érdemes figyelni.

4. Kitörő Apple-hatás a Roku-részvényekre

A Roku platformján keddtől hozzáférhetővé vált az Apple TV, valamint annak valamennyi online streaming szolgáltatása, továbbá a felhasználók iTunes könyvtárai is. A hírre a Roku részvényei 11,5 százalékot drágultak.

5. Fontos megállapodásokat kötött a Richter

A Mycovia Pharmaceuticals amerikai vállalattal több egyezséget is tető alá hozott egy új nőgyógyászati készítmény értékesítésével és gyártásával kapcsolatban. A szerződéssel együtt a Richter a klinikai fejlesztéshez 20 millió dollár értékű mérföldkő-kifizetést fog teljesíteni a következő két évben. Jelenleg a gyógyszer a III. fázisú klinikai vizsgálatok alatt áll, a készítményre pedig Európára, Oroszországra, FÁK országokra, Latin-Amerikára, valamint Ausztráliára vonatkozóan kötöttek értékesítési megállapodást – emlékeztet a KBC Equitas. A mai tőzsdenyitást követően közel fél százalékos pluszban tartózkodtak a Richter részvényei.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?