Hirdetés
Hirdetés

A cég, amely akárhány iparágat elnyelhet

Fellegi Tamás, 2018. július 27., 15:15

Kihozta negyedéves jelentését az Amazon, és jóval nagyobb is lett a nyereség a vártánál, de a részvény így is elképesztően drágának tűnik. Egy érdekes vélemény szerint azért, mert nem lehet tudni, melyik iparágakban vetheti meg lábát a cég. A befektetők a korlátlan növekedést árazzák, de könnyen csalódás lehet belőle.

Az Amazon egész elképesztő árfolyamemelkedést produkált tavaly ősz óta: majdnem duplázott, és ezzel a világ egyik legnagyobb tőzsdei cége lett közel 900 milliárd dolláros kapitalizációval: ennél csak az Apple nagyobb. Ugyanakkor az Apple olyan elképesztő profitot termel, ami abszolút indokolja ezt a cégnagyságot, az Amazon esetében ehhez képest korábban csak elenyésző profit mutatkozott, bár az árbevétel nagy volt.

Felfokozott várakozások

Most a cég negyedéves eredménye részvényenként 5 dollár lett, ami ugyan duplája a vártnak, de ha az ebből adódó éves szinten 20 dollárral számolunk, ez alig több mint századrésze az árfolyamnak. Az egészséges arány nagy cégeknél 15 körüli, növekvő cégeknél 20-25, ha nagyon nagy a növekedés, esetleg 30-40 körüli. A 100-as érték viszont azt árazza, hogy a nyereség a mostani szint hatszorosára (!) növekszik, sőt tulajdonképpen még ennél is jobban, hisz az csak a mostani árat indokolná, és aki ma vesz, vélhetően további árfolyamnyereséget vár.

Hirdetés

Így a cégnek 7-8-szorosára kéne növelnie a nyereségét, hogy indokolható legyen a mostani ár. Ez egy épp nyereségessé váló, jóval kisebb cégnél sem egyszerű feladat (a Facebooknak sikerült a részvény tőzsdére jövetelét követően, de a végén már ott is túl sokat vártak a cégtől), de egy ilyen gigantikus cégnek a fél világot kellene meghódítania hozzá. Nos, egy New Yorki-i, vállalatértékeléssel és vállalati pénzügyekkel foglalkozó professzor szerint pont erről lehet szó: még ő maga sem tudja megmondani, az Amazon éppen milyen iparágban van benne és milyenben nincs, pontosabban épp hol készül megvetni a lábát.

Lenyomja a konkurenseket

Ami a leglényegesebb, a cégnek az a képessége, hogy ahol megjelenik, egyből felforgatja az adott iparágat, és ez annak köszönhető, hogy méretes árbevételét nem sajnálja folyamatosan fejlesztésre és terjeszkedésre fordítani, sőt, átmenetileg a veszteséget is finanszírozni, amíg piacot szerez egy iparágban. A két fő tevékenység a webáruházon és a felhő alapú üzletág, de a cég a közelmúltban az élelmiszer-kereskedelemben, sőt az egészségügyben is megvetette a lábát.

Szép számok, lelkes befektetők

Az Amazon teljes árbevétele egy év alatt 39 százalékkal nőtt, Észak-Amerikában 44 százalékkal 32,1 milliárd dollárra, a többi piacon 27 százalékkal 14,6 dollárra. A felhő alapú üzletág önmagában 49 százalékkal nőtt, ez a húzóerő. A cég az őszi időszakra is erős értékesítési adatokat vár a jelenlegi megrendelések alapján. A negyedéves profit 2,5 milliárd dollár lett, ami 12-szeres növekedés az egy évvel ezelőttihez képest, mondhatni, most vált értékelhetően nyereségessé a cég. Az 1 milliárd dolláros negyedéves profitot a tavalyi utolsó negyedévben lépte át, és máris 2,5 milliárdnál tart.

Ezek nagyon szép számok, a növekedés üteme valóban elképesztő, kérdés, hogy reálisak-e azok a várakozások, miszerint erről a szintről még újabb nyolcszorozás jöhet. A várakozások nagyok, mindenesetre a piac ma jól reagált: a tőzsdén az ár 2 százalékos emelkedésben van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?