Hirdetés
Hirdetés

A Coca-Cola beszáll a marihuána-bizniszbe, nagyot esett az OTP

Eidenpenz József, 2018. szeptember 17., 18:56

A kereskedelmi háború megint betett a tőzsdék hangulatának, főleg, hogy a húzóágazatnak számító amerikai technológiai szektort most különösen érintik a hírek. Az Apple, Amazon esik, a Tesla nehézségei ellenére emelkedni tud. A BUX-ot több papír is lehúzta, a forint azonban csak kicsit gyengült.

Dobozos kóla készül a fémdobozos üdítőitalok gyártósorán a Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti üzemében. (Kép forrása: MTI Fotó, Illyés Tibor)
(Kép forrása: MTI Fotó, Illyés Tibor)

A vámtarifa-inga most éppen az ijesztés, kivetés, fenyegetés, visszafenyegetés irányába lendült ki, ez a tőzsdéket rossz kedvre derítette. Miután az USA-ban az elnök 200 milliárd dollárnyi kínai árura készül vámot kivetni, a kínaiak megint kijelentették, hogy nem fogják válasz nélkül hagyni.

A kínaiak által megvámolni tervezett termékek listáján amerikai technológiai cikkek is vannak rajta, ezzel magyarázzák az amerikai tech-cégek süllyedését. Az Apple 1,7, az Amazon 2,2 százalékkal esik, a Nasdaq indexe 0,8-al. Eközben az S&P 500 csak negyed százalékkal, a Dow Jones ipari átlag egy ezrelékkel süllyed.

Hirdetés

Európában a német DAX 0,2 százalékkal esett, ám a francia, brit mutató csak épphogy pár ponttal. Pedig nagyot erősödött az euró, 1,1695 ez euró/dollár, ami nem szokott jót tenni az európai részvényeknek, ahogy a kereskedelmi háború hírei sem.

Esett az OTP, a Mol

A BUX index 1,2 százalékkal esett ma valamivel jobban, mint lengyel rokona. Az OTP kettő, a Mol másfél százalékkal esett (9895, illetve 2856 forint), a Richter csak egy ezrelékkel (5050). Az Opus 2,3 százalékkal zuhant, a Telekom viszont egy százalékkal emelkedni tudott.

A forint jól tartotta magát, a 325,10 forintos esti euró húsz fillérrel drágább a péntek estinél. A lengyel zloty viszont határozottan erősödött. Az argentinoknak jó napjuk volt, mivel az IMF-tárgyalásokról biztató hírek érkeztek, a törökökre viszont megint rájár a rúd, szakadt a török líra ma 2,5-3,0 százalékkal.

Zombicégek Törökországban?

Törökországban érdekes szabályt hoztak, amely szerint a deviza-árfolyamveszteséget nem kell beleszámolni abba a veszteségbe, amely alapján egy cég csődjét megállapítják. Attól lehet tartani, hogy így élőhalott “zombi-cégek” jönnek majd létre.

A gyengülő dollár miatt szépen emelkedik az arany, kissé süllyed viszont az olaj. Megint két százalékkal esik a kávé, körülbelül 12 éves mélyponton van, a termelők, mint a brazilok, panaszkodnak is. Tesla-hinta

A Tesla a reggeli átmeneti csökkenés emelkedni tudott ma, és a 300 dollárt ostromolja. Annak ellenére, hogy a cégről naponta tucatnyi borúlátó vagy épp optimista elemzést, jóslatot is képesek kiadni. A cég vezetője a korábbi termelési nehézségek után most szállítási nehézségekről beszélt. Az egyik mai elemzés címe például: “végjáték a Teslánál”.

Bódulás nélküli cannabis

Az Aurora Cannabis nevű kanadai marihuána-cég 14 százalékkal emelkedik, miután kiderült, hogy tárgyalásokat folytat a Coca-Cola-val CBD (cannabidiol-tartalmú) italok forgalmazásáról. A Coca-Cola árfolyama alig változik. Az említett cannabis-hatóanyag nem az, amely a mámort okozza, de kedvező gyógyhatást tulajdonítanak neki.

Vannak egyébként olyan pletykák, hogy más italgyártók, mint a Diageo (Smirnoff, Johnnie Walker márkák) már szintén tárgyalnak cannabis-gyártókkal italok készítéséről. Ezek viszont már lehet, hogy bódító hatásúak lennének.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?