Hirdetés
Hirdetés

A háború nem számít? Lécet ugrott az OTP és a Mol, 315 az euró

Eidenpenz József, 2017. december 07., 18:57

A tőzsdéken megint tombol az optimizmus, annak ellenére, hogy a Közel-Kelet lángba borulása fenyeget, Korea feszült és az amerikai költségvetés sincs rendben. A BUX ma kilőtt, szépen felment két nagy részvény a négyből. A forint viszont gyengélkedik.

Donald Trump amerikai elnök még szövetségeseinél is kiverte a biztosítékot az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetésének ötletével, ellenségei pedig harca buzdítanak, így a Közel-kelet lángba borulása fenyeget. Az Észak-Koreai helyzet is eléggé feszült, sokan beszélnek háborúról. Az amerikai államapparátust pedig az adósságplafon elérése miatt a működésképtelenség fenyegeti.

Ennek ellenére a tőzsdéken nagy optimizmus honol, részben a tervezett amerikai adóreform miatt. A héten fontos adatok jönnek a kínai külkereskedelemről és az amerikai munkaerő-piacról is.

Hirdetés

A Mol és az OTP ugrott

Az európai tőzsdeindexek általában 0,3-0,4 százalékos emelkedéssel zártak, az USA-ban főleg a hagyományos iparágakat mutató S&P 500 és Dow Jones 0,4 százalékkal ment fel. A múltkor korrigáló Nasdaq technológiai piac magához tért, indexe 0,7 százalék pluszban van.

Itthon a mostanában lemaradó BUX index végre nagyon jó napot zárt, két százalékkal drágult. A Mol és az OTP 3-3 százalékkal száguldott, a Telekom 0,6 százalékkal ment fel, a Richter nem változott. Ezzel az OTP ismét lényegesen 10 ezer fölé (10 230-ra), a Mol kissé a háromezres határ fölé jutott (3017). A kisebb és közepes cégek közül az FHB három, a Konzum négy százalékkal ment fel. (További árfolyamok itt.)

Stabilan 315 körül az euró

A forint gyengélkedése tovább tart, a fizetőeszközünkből ma már 315,15-öt is kellett adni egy euróért délután. Este is csak éppen pár fillérrel 315 alatt tartózkodott az árfolyam. A nemzetközi piacokon a dollár és az angol font kissé erősödött, nagyot esett a brazil reál.

Az olaj emelkedik, de az elmúlt hetekhez képest még viszonylag alacsony szinten van. Az arany egyre inkább süllyed, úgy látszik, az általános optimizmusban nincs kereslet biztos menedékre.

A mánia folytatódik

A bitcoin-mánia folytatódott, a Coindesk átlagár-indexe szerint a “kriptodeviza” ma 16 616 dolláron tetőzött, majd visszaesett 15 103-ra. Ez is tíz százalékos drágulás egyetlen nap alatt. A többi digitális fizetőeszköz azonban esett, így valószínűleg olyanok is a bitcoinba szállnak vissza, akik korábban más digitális pénzekre váltottak.

A határidős bitcoin-kereskedés jövő heti megindulása miatt ugyanis sokan további drágulásra számítanak. Egy másik magyarázat szerint a kereskedés nagy részét, 20 százalékát Dél-Korea adja, lehet, hogy az ottani háborús félelmek miatt.

(Reggel egy kriptodevizának álcázott pilótajátékról, délután kriptodevizáért vásárolható virtuális cicákról, este a bitcoinról írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?