Hirdetés
Hirdetés

A katalánoknak és Trumpnak köszönhetjük a mai OTP-drágulást

Eidenpenz József, 2017. október 02., 19:06

Az európai tőzsdék nagy része szépen emelkedett ma, köszönhetően főleg a gyengülő eurónak, a DAX index majdnem elérte történelmi maximumát. A spanyol index a katalán probléma miatt persze zuhant. A BUX is jól teljesített, a forint viszont gyengécske, az euró átlépte a 312 forintot.

A hétvégi, sok rendőri beavatkozással, atrocitásokkal, sérültekkel járó, botrányos katalóniai népszavazásnak is tulajdonítják, hogy az euró ma nagyot esett, az euró/dollár 0,6 százalékkal lejjebb ment, 1,1740-re. Egy másik ok technikai lehet, a korábbi euróerősödés korrekciója. Ez mindenesetre az európai tőzsdéknek nem jött rosszul, a gyengébb euró jó az exportőröknek, ez lehetett a fő oka, hogy az európai indexek szépen emelkedtek.

Hirdetés

A német DAX index már csak 50-100 pontra van mindenkori csúcsától, 0,6 százalékkal ment fel. A francia párja 0,9, a brit 0,9 százalékkal emelkedett, a spanyol Ibex 35 viszont 1,2 százalékkal csökkent. Az USA-ban az S&P 500 0,2, a Nasdaq 0,1, a Dow Jones ipari átlag 0,5 százalékos pluszban van. Úgy tűnik, az USA-ban ma is rekorddöntés lesz.

Gyenge forint, zuhanó olaj

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal ment fel, az OTP és a Richter hasonló mértékben húzták. A bankpapír ismét átlépte a tízezres határt, 1,8 százalékkal 10 070-ig szaladt. A Richter is 1,8 százalékkal 6668-ra emelkedett. A Mol a végén kissé visszaesett, de így is 0,3 százalékos pluszban, 3010-en végzett. A Telekom 0,6 százalékkal 483-ra drágult. Öt, illetve 8 százalékkal drágult a Konzum és az Opimus.

Az euró/forint viszont hosszú idő, május eleje óta először járt 312 felett, este 312,30 volt az ára. Ez hatvan filléres euródrágulás. Az olaj 1-2 százalékkal esik, a WTI 50,50, a Brent 56,0 dollár. Az arany eléggé erősen esik, ahogy az dollárerősödésnél gyakori.

Estek a kaszinórészvények

Az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a vártnál jobban alakult, az amerikai bankrészvények pedig főleg Donald Trump miatt száguldanak. Ő ugyanis új Fed-elnök kinevezéséről tárgyal, a jelölt, Kevin Warsh pedig várhatóan Janet Yellennél szigorúbb lenne. Ez pedig magasabb kamatokat, a bankoknak magasabb nyereséget jelentene.

A koreai helyzet ugyanakkor újra feszültebbé vált a hétvégén. Pénteken fontos amerikai munkaerő-piaci statisztikát tesznek közzé.

A súlyos Las Vegasi amerikai merénylet után estek a kaszinó-részvények, a fegyvergyártók részvényei viszont furcsa módon emelkedtek. Állítólag ennek az lehet az oka, hogy szigoríthatják a fegyvertörvényeket az USA-ban egy ilyen merénylet után, akkor viszont még az előtt sokan gyorsan bevásárolnak majd fegyverekből.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?