Hirdetés
Hirdetés

A kereskedelmi háború (nem is annyira) árnyékában – azaz mi várható szerdán a tőzsdéken?

Csabai Károly, 2019. május 08., 11:41

Az USA és Kína között egyre eszkalálódó hadviselés miatt a tőkepiacok továbbra is borús összképet mutatnak. Persze egy-egy részvényt ki lehet halászni a zavarosból, e célból szerdán is érdemes figyelni a változatlanul ezerrel zúduló gyorsjelentéseket.

Fotó: MTI/AP
Fotó: MTI/AP

Piros, piros, piros ­– meglehetősen egyhangú képet mutattak a világ tőzsdeindexei az elmúlt huszonnégy órában. Az amerikai börzék kedden még az előző napinál is nagyobb, 2 százalékot közelítő mínuszokkal zártak, az ázsiaik magyar idő szerint ma hajnalban valamennyivel kevesebbel megúszták, s a szerdai napot az európai tőzsdebarométerek csak azért nyitották mérsékeltebb veszteséggel – sőt a frankfurti DAX már zöldben –, mert az előző nap letudták a maguk 1,5 százalék feletti eséseit.

Az áruk közül az olaj ára alig mozdult az előző naphoz képest, a Brent hordója 70, a WTI-é 62 dollár körül mozgott szerda délelőtt, a vészhelyzetekben befektetői menedéknek számító arany viszont tovább araszolgatva felfelé már az 1290 dolláros szinttel kacérkodik.

Hirdetés

Továbbra sem néz ki jól a forint, az euróval szembeni jegyzése 324 felett tartózkodik, s az Equilor Befektetési Zrt. elemzői úgy vélik, jelentősebb magyar makrogazdasági adat hiányában heteken belül egészen a 330-as szintig gyengülhet.

Ám ez még arrébb van, addig is lássuk, mire érdemes figyelnünk szerdán.

1. USA-Kína kereskedelmi saga

Copy paste, vagyis gyakorlatilag megismételhetjük az egy napja írottakat. Legalábbis általánosságban. A helyzet ugyanis annyit rosszabbodott a tegnaphoz képest, hogy Washington főtárgyalója megerősítette, péntektől, ha törik, ha szakad, mindenképpen megemelik a kínai termékekre kivetett amerikai vámtarifa mértékét. Ez a kijelentés változtatta meg a vihar előtti csendet váró tegnapi általános piaci hangulatot, mivel egyértelműnek látszik, Trump nem blöffölt a szigorítást hétvégén kilátásba helyezett tweetjében. Amire csak rátett egy lapáttal, hogy a kereskedelmi háború és a belső kereslet jelentős bővülése miatt a kínai külkereskedelmi többlet áprilisban csökkent.

2. Vegyes gyorsjelentési összkép

A január-márciusi adatait publikáló nyolc cég közül enyhe többségben voltak azok, amelyek kellemes meglepetést okoztak. Közülük is kiemelhető az amerikai Allergan gyógyszercég, már csak magyar érintettsége okán: a Richter termékének az értékesítéséből 70 százalékkal több bevétele származott az előző év azonos időszakához képest. Mivel a negyedéves eredménye is a vártnál magasabb lett, menedzsmentje emelte az idei előrejelzéseit.

Száguldott az olasz Ferrari is az első negyedévben, főként a Portofino és a 812 Superfast modellek kimagasló értékesítési volumenének köszönhetően.

A német cégek közül a Siemens vezetősége megerősítette, hogy 6,3-7 euró nyereség juthat a most 123 euró körül forgó részvényére. Az integrált gépjárműipari és ipari beszállító Schaeffler kilátásait azt teszi bíztatókká, hogy készpénztermelő képessége 2019-ben 400 millió euró lehet. Vegyesen zárt a Commerzbank: bevételei az egy évvel korábbinál alacsonyabbak lettek az idei év első negyedében, mint a tavalyiban, azon belül azonban a nettó kamatbevételei két számjeggyel bővültek, alapvetően annak köszönhetően, hogy több mint százezer új ügyfelet sikerült szereznie. Nettó profitja viszont a piaci várakozásoknál valamivel halványabb lett. Nagyot esett a Münchener Rück biztosító működési profitja, a nettó viszont a vártnál magasabb lett, így a menedzsment meg is erősítette a 2,5 milliárd eurós éves nyereség-előrejelzését. Az Osram sem villogott, ami azonban már nem volt meglepő annak fényében, hogy márciusban az autóipar, a világítástechnika és a mobil eszközök piaci gyengélkedésére, valamint a gazdasági lassulásra tekintettel mérsékelte az idei évre szóló prognózisát.

Ma három magyar cég – a Magyar Telekom, a Graphisoft Park és a Waberer’s – is publikálja első negyedéves adatait, míg a tengerentúlon a magyar idő szerint este 10 órás amerikai tőzsdezárás után jelentő Walt Disney-re vetülhet a világ szeme.

3. Hazai osztalékok

A Graphisoft Park-, az Elmű-, az Émász- és a BIF-részvények már osztalékszelvény nélkül forognak, a Rábáé azonban e tekintetben még szabad préda. A győriek tegnapi közlése szerint a legkésőbb május 17-éig megvásárolt részvények gazdái kaphatják meg az ezer forint névértékű papírokra járó 17,96 forintos nyereségrészesedést, ami a szerda délelőtti 1180 forintos tőzsdei árhoz képest 1,5 százalékos osztalékhozamot garantálhat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?