Hirdetés
Hirdetés

A Konzum-kisgömböcből tényleg nagy gömböc lesz

Eidenpenz József, 2018. május 17., 18:44

Európában szépen emelkedtek ma a tőzsdeindexek, az USA-ban inkább stagnálás látható. A BUX főleg a Richternek köszönhetően tudott szinten maradni, a gyógyszergyárnál bejelentés várható. A Konzum újra tőkét emelhet, ezúttal talán kisbefektetők is részt vehetnek.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Négy százalékkal 5825-re emelkedett ma a Richter, mivel azt várják, hogy holnap az ESMYA gyógyszerrel kapcsolatos bejelentés érkezik. Ez mentette meg a BUX-ot a jelentősebb eséstől (csak 0,1 százalékkal süllyedt végül), mert a Mol 1,9, az OTP 0,5 százalékkal esett (2756, illetve 10 650 forintra). A Telekom is 0,9 százalékkal volt lejjebb a végén.

A forint reggel még erősödni látszott, rövid időre 316 alá is benézett az euró, de azután a nap nagy részében folyamatosan emelkedett az árfolyam. Este 317,50 az euró ára. Gyengült a lengyel, cseh fizetőeszköz is, és az olyan ingatag pénzek, mint a török, orosz, argentin deviza.

Hirdetés

A lengyel és román tőzsdeindexek jobban estek, mint a magyar, de Nyugat-Európában szépen emelkedtek a részvényárfolyamok, részben talán a viszonylag gyenge eurónak, részben talán a dráguló olajnak köszönhetően. A német index 0,9, a francia 1,0, a brit 0,7 százalékkal ment fel. Az előző nap nagyon csúnyán teljesítő olasz, spanyol tőzsde ma kissé emelkedni tudott.

További árfolyamok itt láthatók

Csak nő és nő a gömböc

“Kibocsátás jöhet a Konzumban? Ez nem feltétlenül jó hír, habár a részleteket nem ismerjük. A kibocsátás többlet kínálat, ha a nyílt piacon történik akadályozhatja a könnyű emelkedést, a kereslet kielégítettebbé válása okán” – írja a Random Capital ma reggeli hírlevele. (A Konzum egyébként zárt körben is újra és újra emel tőkét.)

A Portfolio.hu szerint a Konzumnál intézményeknek szóló részvénykibocsátást terveznek, de a lakossági kibocsátás lehetőségét is vizsgálják. A tőkét további akvizíciókra, fejlesztésekre és adósságtörlesztésre fordítanák, hazai és régiós növekedési lehetőségeket használnának ki. A részvény ma egy százalékkal esett, 3195-re.

Bizonytalanok a jenkik

Az európai optimizmus ellenére az USA-ban stagnáláshoz közeli állapotban, “plusz nullában” vannak az indexek, egy ezrelékkel emelkedik például az S&P 500. A kötvényhozam ma is ment egy kicsit feljebb, ami negatívum, az olajcégek viszont felfelé húzzák az indexeket.

Emelkedett a Rába

Erős első negyedévről számolt be a Rába negyedéves gyorsjelentésében a KBC Equitas szerint. “A vállalat minden szegmensében szépen tudta növelni az árbevételét, a jármű és alkatrész üzletágban pedig az eredménytermelés is erősen nőtt” – írják. “Nettó eredmény soron duplázni tudott az autóipari vállalat éves szinten, ami szintén igen szép teljesítmény.” A részvény 3,3 százalékkal 1400-ra emelkedett ma.

Olaj és foci

A Manchester United gyorsjelentése napján közel három százalékkal esett, bár az előző napokban már sokat drágult a részvény.

Az olaj ma megint felfelé indult meg, vélhetően a világpolitikai bizonytalanságok nyomán. A WTI a 72, a Brent a 80 dolláros szintet is átlépte, amire 2014 ősze óta nem volt példa.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?