Hirdetés
Hirdetés

A Konzum-kisgömböcből tényleg nagy gömböc lesz

Eidenpenz József, 2018. május 17., 18:44

Európában szépen emelkedtek ma a tőzsdeindexek, az USA-ban inkább stagnálás látható. A BUX főleg a Richternek köszönhetően tudott szinten maradni, a gyógyszergyárnál bejelentés várható. A Konzum újra tőkét emelhet, ezúttal talán kisbefektetők is részt vehetnek.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Négy százalékkal 5825-re emelkedett ma a Richter, mivel azt várják, hogy holnap az ESMYA gyógyszerrel kapcsolatos bejelentés érkezik. Ez mentette meg a BUX-ot a jelentősebb eséstől (csak 0,1 százalékkal süllyedt végül), mert a Mol 1,9, az OTP 0,5 százalékkal esett (2756, illetve 10 650 forintra). A Telekom is 0,9 százalékkal volt lejjebb a végén.

A forint reggel még erősödni látszott, rövid időre 316 alá is benézett az euró, de azután a nap nagy részében folyamatosan emelkedett az árfolyam. Este 317,50 az euró ára. Gyengült a lengyel, cseh fizetőeszköz is, és az olyan ingatag pénzek, mint a török, orosz, argentin deviza.

Hirdetés

A lengyel és román tőzsdeindexek jobban estek, mint a magyar, de Nyugat-Európában szépen emelkedtek a részvényárfolyamok, részben talán a viszonylag gyenge eurónak, részben talán a dráguló olajnak köszönhetően. A német index 0,9, a francia 1,0, a brit 0,7 százalékkal ment fel. Az előző nap nagyon csúnyán teljesítő olasz, spanyol tőzsde ma kissé emelkedni tudott.

További árfolyamok itt láthatók

Csak nő és nő a gömböc

“Kibocsátás jöhet a Konzumban? Ez nem feltétlenül jó hír, habár a részleteket nem ismerjük. A kibocsátás többlet kínálat, ha a nyílt piacon történik akadályozhatja a könnyű emelkedést, a kereslet kielégítettebbé válása okán” – írja a Random Capital ma reggeli hírlevele. (A Konzum egyébként zárt körben is újra és újra emel tőkét.)

A Portfolio.hu szerint a Konzumnál intézményeknek szóló részvénykibocsátást terveznek, de a lakossági kibocsátás lehetőségét is vizsgálják. A tőkét további akvizíciókra, fejlesztésekre és adósságtörlesztésre fordítanák, hazai és régiós növekedési lehetőségeket használnának ki. A részvény ma egy százalékkal esett, 3195-re.

Bizonytalanok a jenkik

Az európai optimizmus ellenére az USA-ban stagnáláshoz közeli állapotban, “plusz nullában” vannak az indexek, egy ezrelékkel emelkedik például az S&P 500. A kötvényhozam ma is ment egy kicsit feljebb, ami negatívum, az olajcégek viszont felfelé húzzák az indexeket.

Emelkedett a Rába

Erős első negyedévről számolt be a Rába negyedéves gyorsjelentésében a KBC Equitas szerint. “A vállalat minden szegmensében szépen tudta növelni az árbevételét, a jármű és alkatrész üzletágban pedig az eredménytermelés is erősen nőtt” – írják. “Nettó eredmény soron duplázni tudott az autóipari vállalat éves szinten, ami szintén igen szép teljesítmény.” A részvény 3,3 százalékkal 1400-ra emelkedett ma.

Olaj és foci

A Manchester United gyorsjelentése napján közel három százalékkal esett, bár az előző napokban már sokat drágult a részvény.

Az olaj ma megint felfelé indult meg, vélhetően a világpolitikai bizonytalanságok nyomán. A WTI a 72, a Brent a 80 dolláros szintet is átlépte, amire 2014 ősze óta nem volt példa.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?