Hirdetés
Hirdetés

A mai nap nagy nyertese több ezer embert foglalkoztat nálunk

Eidenpenz József, 2019. április 30., 19:15

A várnál sokkal magasabb lett a General Electric tőzsdei gyorsjelentésében az egy részvényre eső nyereség, ezt a részvény komoly emelkedéssel honorálta. A nyereséget azonban egyes üzletágak hozták össze, míg mások változatlanul veszteségesek. A cég a legnagyobb amerikai befektető Magyarországon.

Ma a várnál gyengébb Google– (Alphabet) eredmény húzta le elsősorban az amerikai részvénypiacot, főleg a technológiai papírokat. A következő nagyágyú az Apple jelentése lesz a ma esti amerikai tőzsdezárás után. A BUX index ma kis mértékben emelkedett, a Richter húzta fel, a Mol meg inkább vissza. A forint gyengült, a 324-et ostromolja az euró.

De akadt sikertörténet is, már ha sikernek tekintjük, hogy a General Electric (GE), amely sokáig csupa rossz hírrel szolgált részvényeseinek, most végre jót is tud prezentálni. De lehet, hogy a jó hír csak az, hogy végre nincs rossz hír. Néhány cikk a tőzsdei sajtóban nem is arról beszél, hogy a vártnál jobb lett az eredménye, hanem hogy nem olyan rossz, mint amitől féltek.

Hirdetés

Az eredetileg elektromossággal, energetikával, majd sok minden mással is foglalkozó amerikai óriásholding részvénye ennek nyomán a tőzsdenyitás előtti nem hivatalos kereskedésben 7-8 százalékos pluszban is volt. Ez a tőzsdén már csak 4-5 százalékos, de így is jelentős emelkedés, amivel a részvény ráadásul visszamászott tíz dollár fölé (10,10-10,20 dollárra).

Hazai részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

A GE eredménye 3,5 milliárd dollár volt az első negyedév során, míg az egy  évvel korábbi hasonló időszak veszteséget mutatott. A nyereséget most a repülési, olaj– és gáz-, valamint egészségügyi üzletágak hozták össze. A megújuló energiával és áramtermeléssel kapcsolatos üzletágak veszteségét is semlegesíteni tudták. Az egy részvényre jutó eredmény 41 cent volt, az egyszeri tételektől megtisztítva pedig 14 cent, miközben a piac csak 9 centet várt. Az egész évre a vállalat 50-60 centes eredményt prognosztizál. (A teljes jelentés angolul itt olvasható.)

Korábban mintegy két év alatt harmadára esett a társaság részvényeinek árfolyama, miután a cégcsoport óriási adóssághegyet halmozott fel és egyes üzletágai, majd az egész holding veszteségessé vált. Az árfolyamesés október végén gyorsult be néhány újabb kellemetlen bejelentés, mint az osztalék töredékére csökkenése nyomán. A részvény 6,66 dolláros sok éves mélypontról pattant vissza az év végén.

(Grafikon: Stockcharts.com)
(Grafikon: Stockcharts.com)

A legújabb kockázat a GE számára a Boeing 737 MAX repülőgépe, amelyhez hajtóműveket szállít. Ezek azok a gépek, amelyek egy afrikai baleset nyomán most erős kereszttűzben vannak. Nem tudni, gyártásuk folytatódik-e majd. A holding egyébként ezt az évet mint az újraindítás (“reset”) évet jelöli meg, és jövőre jelentősebb nyereséget, kiegyensúlyozottabb működést vár. A cégcsoportot átstrukturálnák, egyes üzletágakat eladnának.

Ahogy az a tőzsdén gyakori, a vélemények eltérőek a cég jövőjével kapcsolatban. A részegységek eladását például van, aki üdvözli, mondván, hogy ezzel sikerülhet az adósságokat elfogadható szintre csökkenteni. Más elfogadhatatlannak tartja, azzal érvelve, hogy így a jól teljesítő üzletágak kikerülnek a vállalatcsoportból, és a vacakok maradnak csak meg.

Megosztottak az elemzők

A SeekingAlpha gyűjtése is hasonló megosztottságot tükröz. A Credit Suisse “semlegesnek” értékeli a részvény kilátásait, 11 dolláros célárral. A Gordon Haskett “alulteljesítésre” számít, hét dollár az előrejelzése. A Barclays túlsúlyozásra ajánlja, a célár nem ismeretes. Az RBC túlteljesítést vár a papírtól, amely szerinte 30 százalékkal feljebb, 13 dollárra mehet.

Honlapja szerint a General Electric Magyarországon négy gyárat működtet, egy Globális Üzleti Szolgáltató Központot Budapesten, és összesen “5000+” alkalmazottat foglalkoztat. Azt állítja, ő a legnagyobb amerikai befektető az országban.

Budapesti központ

“A GE Magyarországon digitális beruházásaira, kiterjedt ellátási láncára, valamint az ország kiemelkedő gyártási és digitális képességeire támaszkodva magyarországi üzemeiben korszerű egészségügyi, olaj- és gázipari, légi közlekedési, és energiatermelési berendezéseket és gépeket gyárt, amelyek kiegészülnek a budapesti Globális Szolgáltató Központ és a Digitális Fejlesztési Központ szolgáltatásaival” – írják.

(Fotó: General Electric Magyarország)
(Fotó: General Electric Magyarország)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?