Hirdetés
Hirdetés

A Mészáros-cégek világkörüli útra indulnak, zuhan a bitcoin

Fellegi Tamás, 2018. november 26., 11:18

Hétvégén felgyorsult a kriptodevizák múlt héten indult összeomlása, és pénteken az olajár is újabb nagy esést könyvelhetett el. Szárnyal az olasz tőzsde, miután a kormány mégis hajlik a költségvetés módosítására. Itthon a Konzum és az Opus emelkedik, a kárpótlási jegy esik.

A kriptodevizák piaca nem szabályozott, így ott mindig megy a kereskedés, hétvégén is. Ahogy André Kostolany, a magyar származású tőzsdei guru mondta: ott sosem megy le a nap. Ez azonban a múlt héten indult összeomlás kiteljesedését hozta: a pénteken 4400 dollár körül lévő bitcoin mélyen 4000 dollár alá esett, majd kisebb korrekció után 3900 lett az ár.

A többi kriptodeviza, melyekből immár több mint 2000 félét jegyeznek, ugyancsak lejtőre került, összesített értékük a bitcoinnal együtt 120-130 milliárd dollár között ingadozik, miközben két hete még 200 milliárd fölött volt.

Hirdetés

Egyúttal az olaj is folytatta októberben indult mélyrepülését: a Brent 60, a WTI 50 dollár alá esett, majd kis korrekció után most 60 illetve 51 dollár az ár. A csúcs 87 illetve 77 dollár körül volt, így jó harmadát elvesztette az olaj értéke kevesebb, mint két hónap alatt. Ez arra utal, hogy spekulatívan felfújták az árat, vagyis sokan játszottak további emelkedésre, miközben a valóságban túlkínálat alakult ki a piacon, nem kis részben a meredeken növekvő amerikai kitermelés miatt.

Az amerikai tőzsdék a csütörtöki ünnep után pénteken is csak fél napig voltak nyitva, akkor alig történt valami, az árak érdemben a két hónapos mélyponton maradtak, a legnagyobb részvény, az Apple azonban 2,5 százalékot esett 173 dollárig.

Apple
Apple

Európában ma örömteli a hangulat, miután az olasz kormány engedni látszik merev álláspontjából a jövő évi költségvetést illetően, miután az EU túlzottdeficit-eljárással fenyegette meg, illetve látják, hogy ha nem engednek, egyszerűen nem tudják finanszírozni gigantikus adósságállományukat.

A német DAX és a francia CAC-40 egyaránt másfél százalékkal emelkednek, a milánói index 3 százalékkal. A BÉT-en az OTP, a Mol és a Telekom mozdul, a Richter fél százalékkal esik 5270 forintig, viszont szárnyal az egyesülés előtt álló Konzum és Opus 5-5 százalékkal arra a hírre, hogy nemzetközi bemutatkozó körútra indul a cégcsoport.

A kárpótlási jegy, amely korábban 800-ról 1200 forintig szaladt fel, majd onnan ereszkedni kezdett, ma 5 százalékot esik 830 forintig.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek bojkottálták a BBC egyik műsorát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?