Hirdetés
Hirdetés

A nap befektetési sztorija: kirobbanó formában a Coca-Cola

Csabai Károly, 2019. július 23., 18:10

Az amerikai üdítőital-gyártó a befektetőknek igencsak kellemes meglepetést okozva, várakozáson felüli nyereséggel zárta a második negyedévet. S a kilátásai is bíztatóak, annak ellenére, hogy a menedzsment nem módosított az éves nyereségcélján. Mindenesetre a piac értékelte a gyorsjelentést, a Coca-Cola részvényeinek az árfolyama új történelmi csúcsot állított fel.

Dobozos kóla készül a fémdobozos üdítőitalok gyártósorán a Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti üzemében. (Kép forrása: MTI Fotó, Illyés Tibor)
Fotó:: MTI Fotó, Illyés Tibor

Nagyjából megfelelt a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők várakozásainak a világ vezető üdítőitalgyártójának értékesítésből származó második negyedéves árbevétele. Az ugyanis globálisan 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, s elérte a 10 milliárd dollárt. Alapvetően annak köszönhetően, hogy a szénsavas márkái fogyasztása megugrott. Különösen az éves szinten 4 százalékkal magasabb forgalmú Coca-Colaé, de a Coca-Cola Zero Sugar is szépen muzsikált. A vállalati akvizíciók hatásától megtisztított, úgynevezett organikus eladások pedig 6 százalékkal nőttek az április-június közötti időszakban.

Eredményével viszont a társaság már meglepetést okozott, méghozzá kellemeset. Működési eredménye 8 százalékkal lett magasabb, 2,98 milliárd dollár 2018 második negyedévéhez képest, míg a 2,61 milliárd dolláros nettó eredménye ennél is nagyobb arányban, 13 százalékkal haladta meg a bázist. Ez részvényenként 61 centes profitot jelent, szemben az egy évvel korábbi 54 centessel. A szakértők által inkább figyelemmel követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos profit pedig 63 cent lett, két centtel magasabb az elemzői várakozásnál.

Hirdetés

A Coca-Cola második negyedéves történéseihez tartozik, hogy egyrészt az Egyesült Királyságban új termékkel jelent meg, a dobozos Costa Coffee-val, másrészt több európai országban is piacra dobta a saját márkaneve alatt forgalmazott energiaitalát, a Coca-Cola Energy-t.

S az üdítőitalgyártó kilátásai is bíztatóak. Menedzsmentje az idei organikus növekedés várható mértékén javított, s a korábbi, mintegy 4 százalékos helyett már 5 százalékos bevételnövekedésre számít éves szinten. Aminek a záloga alapvetően a cukormentes üdítők és az olyan termékei növekvő forgalma lehet, mint például a Coca-Cola Plus Coffee.

A befektetők annyira megörültek a második negyedéves számoknak és a pozitívnak tetsző jövőképnek, hogy vételeikkel új történelmi csúcsra lökték a Coca-Cola részvényeinek az árfolyamát. Az a New York-i tőzsdei kereskedés már az 54 dollárt közelítette, ami több mint 5 százalékkal magasabb az előző napi záróárnál.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?