Hirdetés
Hirdetés

A Nap Száma: több mint egymilliárd érmét vonnak be a piacról

2017. október 09., 15:10

Október közepétől csak levélnehezéknek lesz jó a régi egyfontos.

Nagy pénzváltás zajlik a briteknél – korábban már írtunk a marhafaggyút is tartalmazó új 5 fontos bankjegyről, most azonban egy kevésbé megosztó csere várható a szigetországban. Október 15-től ugyanis értékét veszítik a régi egyfontos érmék, a helyüket korszerűbb, 12 oldalú érmék veszik majd át. Az új érméket egyébként egyszerre iktatták be az 50-es cikkely aktiválásával még márciusban, és mintegy 1,2 milliárd darab érmét cserélnek majd szép fokozatosan az új típusra, írja a Bloomberg.

Az érmékre is ráfért egyébként már egy vérfrissítés, a régi apró 1983 óta volt forgalomban, változatlanul. Az állami pénzverde mintegy 1,5 milliárd darab új egyfontost készíttet (percenként 2 ezer darab gurul ki a verdéből). Az új fontot a világ legbiztonságosabb érméjeként emlegetik, ami kétfajta nikkel-ötvözetből készül, és még egy hologram is helyet kap rajta, de számtalan kis véset és dombormű gondoskodik majd a nehéz hamísításról. Aki október 15-ig nem váltja be a régi egyfontosait, azok később a bankoknál tudnak újat kérni – vagy felajánlhatják adománynak is, akik elsősorban a fémért gyűjtik majd a régi érméket, nem a névértékükért.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jövő hétre érik egy összeomlás

Jövő hétre érik egy összeomlás

A múlt hónapban úgy tűnt, hogy megússzuk a komolyabb tőzsdei zuhanást, de most mintha sok lenne a piacnak a kereskedelmi háború, meg a jegybankelnöki dörgedelem. Kritikus szintre került a legfontosabb index, ugyanakkor emelkedésnek indult a klasszikus menekülőeszköz, az arany.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?