Hirdetés
Hirdetés

A politika csak felesleges zaj? Háromféle stratégiát láthatsz majd a bankpiacon

Eidenpenz József, 2017. június 13., 13:09

A következő 4-5 évben 5-6 százalékos stabil banki bevételnövekedés várható McKinsey & Company partnere szerint. A bankok tőkearányos tőzsdei árfolyama nagyon alacsonyan van. Háromféle, várhatóan sikeres főbb stratégiai modellt kialakulását látjuk a piacon. A részvények továbbra is vonzók, de a korrekció sincs kizárva, az alacsony hozamok ellenére kötvényeket is érdemes tartani – mondja a Fidelity International igazgatója.

Mik a fő trendek ma a globális és a hazai bankpiacon? – tette fel a kérdést Czímer Balázs, a McKinsey & Company partnere a Budapesti Értéktőzsde és a Privátbankár.hu közös rendezvényén, a BÉT Akadémia - Professzionális Befektetői Fórumon. A 2000-es évek elején nem fenntartható növekedés volt, utána a válság, majd pedig az új valóság időszaka, e harmadikban élünk most is. Az első szakaszban hatalmas, két számjegyű tőkearányos megtérülés (ROE) volt a bankoknál, most 8-10 százalék a jellemző adat.

A következő 4-5 évben 5-6 százalékos stabil banki bevételnövekedés várható. A feltörekvő piacokon a kiugró növekedés csökken, konvergál a fejlett piacokhoz. A bankok értékeltsége 2015 elejétől csökkent, főleg Nyugat-Európa húzza le az értékelést, a tőkearányos tőzsdei árfolyam itt nagyon alacsonyan van.

Hirdetés

Hálózat nélküli bankolás

Magyarországon nagyon visszaesett a banki penetráció, 230 százalékról 187 százalékra (a GDP-hez képest), a hitelek és a betétek egyaránt zuhantak. A 2017-es év jobbnak ígérkezik. A lakossági hitelekben a régiós átlag alatt, a vállalati hitelekben afelett vagyunk.

Digitalizáció, hatékonyságjavulás – ez határozza meg a banki szolgáltatások fejlesztését. Ahogy repülőjegyet sem feltétlen az adott légitársaságnál veszünk, a banki disztribúciós csatornák is átalakulhatnak. Bizonyos szereplők az új csatornákon keresztül, interneten is értékesíteni tudják majd termékeiket anélkül, hogy saját hálózatot építenének. A „frontend”, az ügyféllel való kapcsolat a bankoktól más iparági játékosokhoz vagy akár „fintech” (pénzügyi technológiai) vállalkozásokhoz kerülhet. Ez utóbbi a cégek nem akarnak feltétlenül a bankok helyébe lépni, inkább partnerségben érdekeltek a bankokkal.

Három stratégia

Háromféle várhatóan sikeres főbb stratégiai modellt kialakulását látjuk: van a niche”, azaz valamilyen szűkebb piaci rést kihasználó, kisebb területet átfogó, az ügyfelekkel foglalkozó (front end) társaság. A második, az “ecosystem player”, amely banki szolgáltatások nyújtásánál is lényegesen tovább megy, azaz kihasználva és megerősítve ügyfélkapcsolatait disztribútorává válik új szolgáltatásoknak alapvetően néhány nagyobb terület mentén (pl. lakhatás, KKV szolgáltatások, stb.). A harmadik pedig a háttérben, szolgáltató intézményként, „back office” jelleggel működik, az ügyfelekkel való kapcsolattartást másokra hagyja.

Mi lesz veled, kötvénypiac?

A legnagyobb kihívás a befektetők előtt most a makrogazdaságban és a fix kamatozású kötvények piacán rejlik – mondta Adam Lessing, a Fidelity International kelet-európai igazgatója a BÉT Akadémia - Professzionális Befektetői Fórum című rendezvényen, amit a BÉT és a Privátbankár.hu szervezett. A piacokat az idén a politika mozgatta, „politikai hullámvasúton” mozogtak, holott a hírek nagy része csak felesleges zaj volt.

A valóban fontos makrogazdasági számok mit mutatnak? Az úgynevezett „puha adatok” (soft data), a közvélemény-kutatások, hangulati indexek kedvező képet mutattak a gazdaságról, a „kemény adatok” (hard data), a statisztikák viszont ezekkel nem tartottak lépést. Az USA-ban a munkanélküliségi adatok valójában nagyobb kamatemelést indokolnának, a Fed ezektől le van maradva. Az inflációs várakozások mérsékeltek.

Még mindig túl sok a hitel

Az EKB-nál is hasonló a helyzet, nincs inflációs nyomás, a csökkenő munkanélküliség ellenére a bérek nem emelkednek. Az európai állampapírokból hiány alakult ki. A kínai hitelkibocsátás lassulása is veszélyt jelent a növekedésre. Három nagy kockázat van a világban, a rekordmagas globális hitelállomány, a lakosság elöregedése és a hatékonyság túl lassú növekedése.

Adam Lessing
Adam Lessing

A kötvénypiacon a kockázatosabb kötvények hozamfelárai a fejlett államkötvényekhez képest stabilak. Ám a magas kamatozású, high yield-kötvények hozamai nem fedezik a történelmileg regisztrált, lehetséges kockázatokat, ezért ezek a papírok túl drágának számítanak.

Csak nem jön az összeomlás

A szakember szerint a fix kamatozású eszközök kilátása inkább negatív, ennek ellenére érdemes kötvényeket tartani, hogy a részvényportfóliónk kockázatát ellensúlyozni tudjuk. Többek között rugalmas kötvénybefektető alapot ajánlanak, ahol inflációhoz kötött, rövidebb és hosszabb futamidejű kötvények egyaránt megtalálhatók.

A részvénypiacon 2016 a politikai hullámvasút ellenére is nagyon jó év volt. Hol a Brexittől, hol Trumptól, hol Kínától várták a részvénypiacok összeomlását, de ez nem következett be, mindez csak zajnak bizonyult. Valójában van gazdasági növekedés, van profitnövekedés, ami a részvénypiacokat táplálhatja, a részvények nem olcsók, de alapvetően jó választást jelentenek.

A kockázatok egyike jelenleg, hogy a részvénypiacok oldalazó, stagnáló pályán mozognak majd. Erre az esetre az igazgató aktív portfólió-kezelést javasol, amely több eszközre kiterjed (multi-asset). Az amerikai részvények drágák, az év eleje óta nagyon jól teljesítettek viszont a japán eszközök.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Itt élnek és ilyenek a legboldogabb magyarok

Itt élnek és ilyenek a legboldogabb magyarok

Világszerte ma, március 20-án ünneplik a boldogság napját. Ebből az apropóból újra elkészült Magyarország boldogságtérképe. Mi kell a boldogsághoz a magyarok szerint? Kik mondják magukat boldogabbnak, a nők vagy a férfiak? Mely megyeszékhelyen élnek a legboldogabb és legkevésbé boldog emberek? Mi a helyzet a budapestiekkel?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?