Hirdetés
Hirdetés

A török átok hatott? Rondán viselkedett ma a BUX index

Eidenpenz József, 2018. január 15., 19:02

Az európai részvényeket az erős euró nyomasztotta, miközben Amerikában ünnepnapot tartottak. Ellenálláshoz értek a hazai részvények? Ma mindenesetre eléggé csúnyán öntötték a hazai vezető papírokat. Igazán nagyon a török eszközökkel bántak el, miután a törökök megtámadni készülnek az amerikaiak szövetségeseit.

Az erős euró nyomta le a DAX indexet egy német lap szerint, az európai deviza erősödése valóban feltartóztathatatlannak látszik, ma újabb 0,6 százalékkal 1,2270-re emelkedett az euró/dollár. Itt utoljára 2014 vége felé volt az árfolyam.

Persze szoros összefüggésben van ez azzal, hogy az idei a fordulat éve lehet az EKB politikájában. Amelynek egyre kevesebb érve marad a kötvényvásárlási program fenntartására, a lazításra. Az erős deviza azt jelenti, hogy az exportőröknek nehezebb az áruikat külföldön értékesíteni, vagy rosszabb árat kapnak értük.

Hirdetés

Azért tragédiáról nem beszélhetünk, a német index is csak 0,3 százalékkal süllyedt, a francia 0,1 százalékot ment le, az olasz pedig fél százalékkal emelkedni is tudott. Nagyobbat a görög, török részvények estek – meg a BUX index, amely 0,8 százalékkal zárt lejjebb.

Ellenálláshoz érkeztek

Mind a négy fontosabb részvényünk érezhetően esett, a Mol 0,9 százalékkal 316-ra, az OTP 0,6 százalékkal 10 860-ra, a Richter 0,6 százalékkal 6735-re. A Telekom is 0,7 százalékkal lejjebb végzett, a Konzum és az Opus kissé esett. A forint alig változott, 309 körül szűk sávban mozgott egy euró ára.

Ellenálláshoz ért szinte minden hazai részvény – írta ma az Erste Befektetési Zrt. technikai elemzése. Az OTP  a gyors korrekció ellenére továbbra is túlvettnek tűnik, így valószínűtlennek látszik, hogy új csúcsra szaladjon, helyette inkább oldalazás, esetleg újabb lefordulás várható. A magas olajárak nem tesznek jót a hazai olajtársaság finomítói marzsainak. A Richtert lassú araszolással jellemzik, a Telekom emelkedése is megakadt.

Zuhannak a törökök

A török líra tavaly is az egyik leggyengébb volt a bolygón, ma pedig újabb mélyrepülésbe kezdett, miután Erdogan elnök lényegében hadat üzent az YPG nevű kurd milíciának. Amely ráadásul az amerikaiak komoly szövetségese. Az USA terrorveszély miatt eltanácsolta polgárait a Törökországba utazástól, mire a törökök is ezt javasolták az USA-ba készülőknek.

A líra az euróhoz képest két, a dollárhoz képest több mint másfél százalékkal zuhant, a török részvények is hasonló mértékű, csúnya mínuszban voltak.

Spekulálnak a gyenge dollárra

A Saxo Bank szerint a legutóbbi COT-riport január 3 és január 9 között a dollár shortok állományának duplázódását mutatta ki (a nyolc IMM devizával szemben). Az egyik legfőbb tényező a dollárgyengülésben az új rekordig emelkedő euró long állomány. Az euró nettó longok még azelőtt rekord szintre nőttek, hogy az EKB bejelentette a monetáris politikai iránymutatásának újragondolását, és hogy a német nagykoalíció új esélyeiről hírek érkeztek volna.

Shortolják a bitcoint

A bitcoin elveszítette momentumát, az intézményi befektetők erősen shortolják. A bitcoin piaci részesedése csökken, miközben más kriptodevizák inkább erősödtek. Aggályosak a bitcoin működésében tapasztalható zavarok (sebesség, költségek). Ráadásul a kormányok is erősen szorongatják az üzletágat, mint Kína, Korea – írtuk mai cikkünkben.

Az árfolyam azonban mostanában meglehetősen stabil, napok óta alig lépett ki a 13 000-14 500 dolláros sávból. Most 14 ezernél tartózkodik. Alternatívái közül a bitcoin gold emelkedése feltűnő, itt állítólag este hétkor bejelentés érkezik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?