Hirdetés
Hirdetés

A Trump-rali után a Trump-rizikó lett a jelszó?

Eidenpenz József, 2018. április 19., 18:56

Ma nem volt túl jó napjuk a tőzsdéknek, Európában bizonytalankodtak, az USA-ban határozottan esnek az árfolyamok. Pedig a német gazdaság kilátásai javultak. A magyar tőzsde szerény eséssel megúszta. A kötvényhozamok nagyot ugrottak ma. Megjött a bitcoin-bálna, és feltolta az árfolyamot?

Donald Trump karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  Itt gyártják a Trump-csibéket, amelyeket 3000 jüanért (kb. 125 ezer forintért) árulnak. A január 28-án beköszöntő holdújévkor az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a kakas éve kezdődik. (MTI/EPA/Csu Csün)
Donald Trump karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  (MTI/EPA/Csu Csün)

Közzétették a Bézs-könyvet, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdasági felmérését a gazdasági szereplők értékelése alapján. Ebből kiderül, hogy az amerikai cégek komolyan aggódni kezdtek Trump kereskedelmi háborúja miatt. (Itt írtuk részletesen.) A Marketwatch címoldalán pedig a mai véleménycikk azzal kezdődik, hogy a “Trump-kockázatot” a tőzsdéken nehéz számszerűsíteni.

Szaporodnak a jelek, hogy az amerikai elnök, aki magának tulajdonította a megválasztása óta bekövetkezett tőzsdei emelkedés dicsőségét, a következő csúnya korrekció okozója is lehet. Ma mindenesetre az amerikai tőzsdék határozottan mínuszban vannak, az S&P 500 hat órakor 0,8, a Nasdaq Composite 1,0, a Dow Jones ipari átlag 0,6 százalékkal esik.

Hirdetés

Az európai részvények vegyesen zártak, a német DAX index szerény mínuszban, a francia és brit mutatók szerény pluszban. A hazai BUX 0,3 százalékkal esett, miközben a lengyel társa 0,4 százalékkal emelkedett.

Jó kilátások Németországban

Az OTP és a Mol 0,4, illetve 0,5 százalékkal esett (11 400 és 3050 forintra), a Richter stagnált. A Telekom 0,4 százalékkal feljebb távozott a parkettről, az euró/forint lényegében nem változott (310,30).

További árfolyamok itt láthatók

Az öt vezető német gazdaságkutató intézet közös jelentésében emelte a német gazdaságra vonatkozó prognózisait, erre az évre 2,2, a következőre 2,0 százalékos növekedést várnak. (A korábbi 2,0, illetve 1,8 százalék volt.) A német kormány erre az évre állítólag 2,4, a következőre 1,9 százalékkal számol, még később pedig lassulással, 1,3 százalékra – írta az N-Tv.de.

Zuhan a PM

A német tíz éves kötvényhozamok ma meglepően nagyot ugrottak, 0,532 százalékról 0,597 százalékra. Az amerikai hozamok is két napja erősen menetelnek, ma 2,9 fölé jutottak. Ez is nagyon rossz hír lehet a részvénypiacoknak, ha a trend folytatódik.

A Philip Morris dohánygyártó az amerikai esés élén áll, majdnem 17 százalékkal zuhan rossz jelentése nyomán. A vesztes oldalon vannak még az amerikai chipgyártók is.

Az olaj és a vezetéke

A Kinder Morgan olajipari szolgáltató, vezeték-üzemeltető jelentésével egy időben 0,125 dollárról 0,2 dollárra emelte osztalékát negyedévente, és az idei tervei tarthatónak tűnnek. A két százalékkal dráguló részvény Warren Buffett azon kevés befektetéseinek egyike, amelyet a milliárdos nem tartott meg örökre, hanem 2016 elején vette, majd egy éven belül eladta.

Az olaj egyébként ma is drágul, pénteken fontos OPEC-találkozó lesz, ez annak is szólhat. Az árfolyam három és fél éves csúcsokon van, a WTI 68,90, a Brent 74,30 dollárnál jár.

Megjött a bitcoin-bálna?

Mi okozta a múlt heti bitcoinár-megugrást, amikor fél óra alatt 1000 dollárral ment fel? – találgatják azóta is a piacon. Sokáig ezt az amerikai adózási határidő elérkezésével magyarázták, mások az IMF vezérének pozitív hangvételű blogbejegyzésével.

A CoinDesk szerint a short-állomány zárása lehetett az oka, múlt szerdáról csütörtökre ugyanis ez 44 ezerről 26 ezerre esett. Könnyen lehet, hogy egy “bitcoin-bálna”, azaz százmilliós, milliárdos tőkéjű nagybefektető állt az eset mögött.

Az árfolyam mindenesetre azóta is inkább felfelé tendál, ma már jobbára 8200 dollár felett volt, egy százalékos pluszban. Az ether viszont hét százalékkal 555 dollárra ugrott, a ripple nyolc százalékkal ment fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?