Hirdetés
Hirdetés

Aggódnak az Audi miatt a németek, mi lesz veled, magyar kamat?

Eidenpenz József, 2019. január 29., 19:01

Az európai piacok többsége szépen emelkedett ma, kivéve a német DAX indexet, amit az amerikai fogyasztói hangulaton kívül a magyar Audi-sztrájk is befolyásolhatott. A BUX is szembe ment Európával és esett, élen az OTP-vel. A forint alig változott az MNB kamatdöntő ülése után, de márciusban jöhetnek még nagyobb mozgások.

Az európai részvénypiacok jól teljesítettek ma, a Stoxx 600 index 0,8 százalékkal ment fel, ahogy a francia CAC index is. A britek megint szavaznak a Brexit-tervekről, a brit részvények vezető indexe 1,3 százalékkal, a font 0,2 százalékkal ment fel.

Hirdetés

Egyedül a német DAX szenvedett, csak egy mini-pluszt sikerült összehoznia a kereskedés végére. Ez egyrészt az SAP rossz eredményeinek köszönhető, az informatikai részvény 2,8 százalékkal esett. Másrészt az exportorientált német gazdaságnak nem jó az amerikai fogyasztói hangulat romlása.

Az USA-ban a technológiai cégek lefelé, az iparvállalatok felfelé tartanak. A vegyes összetételű S&P 500 index így nagyjából stagnál, a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal lefelé, a Dow Jones Ipari 0,4 százalékkal felfelé mozdult. Igaz, előző nap meg az ipar esett nagyot a Caterpillar eredménye miatt.

Az OTP vezette az esést

A BUX index az előző nap az európai átlag felett, ma az alatt teljesített, és fél százalékkal esett. Az OTP 0,9 százalékkal 11 650-re, a Mol 0,2 százalékkal 3290-re, a Richter 0,5 százalékkal 5820-ra süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A forint ma sem sokat változott, húsz fillérrel emelkedett az euró ára, 317,20-ra. Az USA új szankciókat vezetett be a venezuelai olajra, izzik a politikai feszültség is a csőd szélén tántorgó ország körül. Az olaj ára közel három százalékos pluszban van, de drágulnak ma a nemesfémek és a réz is.

Fejfájást okoz az Audi-sztrájk

Az Audi magyarországi gyárában folyó sztrájknak hatása lehet a teljes Volkswagen-csoport termelésére, de ennek mértéke nem ismeretes. Ingolstadti központi gyárukban meghosszabbították a kényszerszünetet csütörtökig, a Neckarsulmban és Brüsszelben levő üzemekben még működnek a futószalagok – írta a német Teleboerse.de.

A Volkswagen elsőbbségi részvénye 1,4 százalékkal esett ma, az Audi kisebb forgalmú papírja pedig 0,5 százalékkal.

Ülésezett az MNB

Az MNB kamatdöntő ülést tartott, ahol nem változtattak a kamatokon és egyéb kondíciókon. Ez megfelel a piaci várakozásoknak, a melléklet közlemény sem tartalmazott újdonságot.

Az Equilor befektetési várakozásai szerint “az igazi izgalmat a március 26-i kamatdöntő ülés hozhatja, amikor - az inflációs folyamatok függvényében - fontos bejelentéseket tehet a jegybank, elsőként az FX-swap állomány csökkentéséről határozhatnak. Ezzel megkezdődhet a monetáris politika normalizálása, de az első kamatemelésre csak a negyedik negyedévben kerülhet sor.”

Március 28-án jelenik meg az új Inflációs jelentés, amelynek főbb számait szintén a 26-i ülés után ismerhetjük meg – teszi hozzá a brókercég.

2020-ig marad az alapkamat?

A CIB Bank az alapkamat emelésére az idén továbbra sem számít. “Az MNB a normalizálás első szakaszában a likviditás szűkítésével befolyásolhatja a piaci kamatok alakulását, a következő szakaszban (vagy ezzel párhuzamosan) pedig a kamatfolyosó alakításával módosíthatja a monetáris kondíciókat. Utóbbi folyamán a betéti kamat negatív tartományból való felemelése várható.”

Az alapkamat valószínűleg 2020-ig elejéig nem változik a CIB szerint, és 2019 végén a 3 hónapos BUBOR bankközi kamat még mindig érdemben az irányadó ráta 0,90%-os szintje alatt áll majd. (Az MNB indoklásáról itt írtunk.)

Huawei és Apple

A Huaweit ismét pénzmosással, csalással, ipari kémkedéssel vádolják az amerikaiak. Ez nem jó ómen a Kínával folytatandó kereskedelmi tárgyalások előtt. Folytatódik a gyorsjelentés-dömping, piaczárás után jelent majd az Apple. A felhasználók éppen biztonsági rést találtak a cég egyik alkalmazásában (FaceTime). A részvény ennek ellenére szerény pluszban forog.

Pesszimisták a kisbefektetők

A német Handelsblatt.com heti kisbefektetői felmérése szerint nőtt a DAX index-el kapcsolatban pesszimista befektetők aránya. A válaszadóknak csak 30 százaléka vár emelkedést a következő három hónapban, 26 százalék esésre, 31 százalék oldalazásra számít.

Ez azonban jó jel a további áralakulás szempontjából.  A megfigyelések szerint ugyanis ha kisbefektetők pesszimisták, akkor nincs sok részvényük, és így komoly vételi erőt jelenthetnek. Ha optimisták, akkor viszont tele vannak részvénnyel, és már nem fognak sokat hozzávásárolni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?