Hirdetés
Hirdetés

Alaposan elbántak a magyar részvényekkel, de a forint egyre erősebb

Eidenpenz József, 2017. május 24., 19:13
Cimkék
OTP
, Mol
, Richter
, tőzsde
, BUX

Ma főleg a Fed jegyzőkönyvére vártak a piacok, miközben Kínát és Hong Kongot leminősítették. A magyar tőzsde erősen alulteljesített, főleg Prágához, Varsóhoz, Bukaresthez képest, de 308 forint alatt mozgott az euró. Ezúttal a Daimlert vizsgálják, esett is rendesen.

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

Leminősítette Kínát a Moody’s, állítólag 1989 óta először, ez nyilván nem okozott túl jó hangulatot Európában. Tavaly év elején még mindenki Kína problémáitól rettegett a részvénypiacokon. Később Hong Kongot is hasonló sors érte. Eközben a piacok viszonylag csendesek voltak, a befektetők a Fed jegyzőkönyvének ma esti közzétételére vártak.

Ettől iránymutatást reméltek a következő kamatemeléssel kapcsolatban, de alapvetően erősödtek a kamatemelési várakozások. A piac nagy valószínűséget ad egy júniusi emelésnek.

Hirdetés

Magyar részvényeket cseréltek át?

Az európai részvények kissé estek, az EuroStoxx 50 0,3, a német DAX és a francia CAC végül csak 0,1 százalékkal süllyedt. A brit index viszont 0,4 százalékkal esett. Az amerikai indexek szerény, 1-2 ezrelékes pluszban nyitottak.

A magyar BUX index 1,4 százalékkal zuhant, ami azért is furcsa, mert mind Varsóban, mind Prágában, mind Bukarestben emelkedett az index. Persze az is lehet, hogy valaki a már sokat emelkedett magyar részvényeket cserélte más országok papírjaira.

308 alatt az euró

Az OTP 2,2 százalékkal 8663 forintra esett, ez is furcsa, mert az európai bankszektorban a részvények inkább drágultak. Ugyanígy sem az európai gyógyszerrészvények, sem az orosz rubel nem mozdult sokat a hazai kereskedés végéig, mégis 1,7 százalékkal, 7000 forintra esett a Richter ára. A Mol 0,9 százalékkal 21 895-re süllyedt, a Telekom, amely változatlanul veszi saját részvényeit, egy forinttal 468-ra emelkedett.

A forint erős, 80 fillérrel 307,60-ra esett az euró árfolyama. Nagy Márton MNB-igazgató szerint 2019-ig, vagy tovább is maradhat az alacsony alapkamat Magyarországon, az infláció lassulására irányuló kockázatok ugyanis megerősödtek. Az alacsony kamat inkább gyengíthetné a forintot, de most valószínűleg inkább nemzetközi hatások miatt erősödött: a złoty, a török líra, a román lej is erősebb lett.

Jön az OPEC-ülés

Az EIA szerint 4,4 millió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek, az elemzők 2,4 millió hordót vártak. Ám csak a nap egy részében emelkedett az olaj a holnapi bécsi OPEC-ülés előtt, a nap végén 0,5 százalékos mínuszban járt.

A Daimler 1,6 százalékkal esett, miután most ezt a céget vizsgálják a járművek károsanyag-kibocsátása, illetve az azzal kapcsolatos tájékoztatás miatt. Ezzel az Equilor blogja foglalkozott részletesen. Holnap néhány kisebb európai tőzsdén, például Bécsben szünnap lesz (Krisztus Mennybemenetele).

Leesik az OTP-szelvény

Holnap vehető meg utoljára az OTP részvénye, ha valaki szeretne a részvényenkénti 190 forintos osztalékban részesülni. Az osztalékszelvény leesése pénteken lesz, a kifizetések pedig június 6-tól esedékesek – írta a KBC Equitas.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?